Στο Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ Eurokinissi

Οι στόχοι της κυβέρνησης στο πρώτο διπλωματικό ταξίδι του πρωθυπουργού από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Στο Ισραήλ για επίσημη επίσκεψη, σήμερα και αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι το πρώτο του διεθνές διπλωματικό ταξίδι του πρωθυπουργού, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid 19. Μάλιστα η συνάντηση του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου πραγματοποιείται το πρωί της Τρίτης, ενώ θα ακολουθήσει κοινή δήλωση στα Μέσα Ενημέρωσης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι πρόκειται για την πρώτη διεθνή συνάντηση που πραγματοποιεί και η κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ, που έχει θητεία μόλις ενός μήνα. Εκτός από τον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Ρεουβέν Ριβλιν, με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας αλλά με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ) Eurokinissi

Οι γεωπολιτικοί στόχοι

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, δεν είναι εθιμοτυπική. Τόσο η κρίση του Covid 19 όσο και η τεταμένη κατάσταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο κυρίως εξαιτίας της Τουρκίας, προδιαθέτουν για μία διεθνή κίνηση με περισσότερα του ενός ζητούμενα. Αντίστοιχη άλλωστε είναι η «ομάδα» των υπουργών που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό.

Μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα βρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Δείγμα ότι τα θέματα που σχετίζονται με την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών (διέπεται θυμίζουμε από ειδική διακρατική σύμβαση) αλλά και όσα αφορούν το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας, θα είναι πρώτης προτεραιότητας.

Άλλωστε όπως έχει ξεκαθαριστεί από το Μέγαρο Μαξίμου η επίσκεψη αυτή θα ενδυναμώσει την κοινή οπτική των δύο χωρών στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Αναμένεται παράλληλα να συζητηθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τις ΑΟΖ, την συμφωνία Τουρκίας – Κυβέρνησης Σάρατζ αλλά και τις προθέσεις του Ερντογάν να συνεχίσει την τακτική των προκλήσεων όσον αφορά τις έρευνες σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας. Από την πλευρά των πρωθυπουργού είναι βέβαιο ότι θα τεθούν όλα αυτά τα ζητήματα και πιθανότατα θα υπάρξουν κοινές ανακοινώσεις.

Να σημειωθεί ότι στην κυβερνητική αποστολή βρίσκεται και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Δείγμα της σημασίας που έχει για τις δύο χώρες η συμφωνία για τον αγωγό East Med που συνυπογράφθηκε από Ισραήλ, Κύπρο και φυσικά την Ελλάδα στις αρχές του 2020.

Κ.Μητσοτάκης και Μπ.Νετανιάχου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Eurokinissi

Οικονομική συνεργασία

Εκτός όμως από τα γεωπολιτικά ζητήματα οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ έχουν και έντονη οικονομική πλευρά. Για τον λόγο αυτό στο Ισραήλ θα βρεθεί ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερακάκης, ο επικεφαλής της οικονομικής διπλωματίας και υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Επίσης η παρουσία στη αποστολή του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη πιστοποιεί τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι το Ισραήλ είναι μια από τις χώρες στις οποίες ο ελληνικός τουρισμός «ποντάρει» για την φετινή, δύσκολη, τουριστική σεζόν.

Όμως διεργασίες ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας Ισραήλ γίνονται και σε άλλα πεδία, όπως η ναυτιλιακή συνεργασία. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης, χθες στην Βουλή, ανακοινώνοντας πως το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί για ψήφιση διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας.

Σημείωσε μάλιστα ότι αυτή η κίνηση όσο και άλλες συμφωνίες που θα υπογραφούν με χώρες της ευρύτερης περιοχής «θα πρέπει να ιδωθεί και μέσα από το πρίσμα της στρατηγικής ενίσχυσης των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με τις μεσογειακές χώρες στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών. Με τέτοιες στρατηγικές συμφωνίες ο πολιτικός ρόλος της Ελλάδας, ως παράγοντας σταθερότητας και χώρας οδηγού για την οικονομική ανάπτυξη μέσα από τις θαλάσσιες δραστηριότητες στη Μεσόγειο, αναβαθμίζονται σημαντικά». Μάλιστα αναφέρθηκε στον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να σας αναφέρω ότι μεταφέρει το 25% των αμερικανικών εξαγωγών αργού πετρελαίου».

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού :

Τρίτη: 10.30 -Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu Παράλληλες συναντήσεις των Ελλήνων υπουργών με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους

12.15 -Δηλώσεις στα ΜΜΕ

13.00 -Γεύμα εργασίας των αντιπροσωπειών

15.15 -Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον με Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Benjamin Gantz

16.30 -Συνάντηση με Ισραηλινούς επενδυτές

17.20 -Άφιξη στον Ναό της Αναστάσεως – Υποδοχή από τον Πατριάρχη Ἱεροσολύμων καὶ πάσης Παλαιστίνης, Θεοφίλο Γ΄

18.45 -Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης, Yair Lapid

Τετάρτη: 8.30 -Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών, Gaby Ashkenazi

9.15 -Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Reuven Rivlin

10.10 -Eπίσκεψη στο Μνημείο Ολοκαυτώματος – Κατάθεση στεφάνου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα