Στουρνάρας: Έχει διανυθεί το 80% της διαδρομής για τη δημοσιονομική προσαρμογή

Συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014 στην Βουλή το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013. 
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014 στην Βουλή το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Σε εξέλιξη η ομιλία του υπουργού Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό του 2014

Για τις κυβερνητικές επιλογές που έχουν οδηγήσει τη χώρα, στο να έχει διανύσει το 80% της διαδρομής για τη δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να γίνει βιώσιμο το χρέος, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε πως η προσπάθεια δεν έχει φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, αναφέρθηκε ωστόσο, σε αναφορές διεθνώς μέσων και οίκων αξιολόγησης, που "επαινούν" την Ελλάδα για την υιοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών.  

"Ο προϋπολογισμός εξάλειψε τα δίδυμα ελλείμματα, πρωτογενές και έλλειμμα ισοζυγίου συναλλαγών", σημείωσε.

"Έχει ήδη διανυθεί το 80% μέχρι τη βωσιμότητα του χρέους αυτό δίνει ελπίδα ότι τα δύσκολα πέρασαν χωρίς να σημαίνει ότι φτάσαμε στην κορυφή του βουνού", πρόσθεσε.

"Η Ελλάδα εξέπληξε θεϊκά στο πρωτογενές πλεόνασμα, που προβλέπεται να φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,4% επί του ΑΕΠ. Και δεν υπάρχει «μαϊμούδισμα», ο υπολογισμός γίνεται με βάση τα διεθνή πρότυπα.

"Το πρωτογενές πλεόνασμα επιτυγχάνεται παρά τη μείωση 15% στο έκτακτο τέλος ακινήτων και μείωση ΦΠΑ στην εστίαση", πρόσθεσε.

Ακόμη, όπως είπε ο υπουργός, ο προϋπολογισμός δεν περιέχει μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, ενώ απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας και ενισχύει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Αναφερόμενος στο νέο φορολογικό σύστημα, είπε, πως στηρίζεται θεσμικά στους κώδικες εισοδήματος που έχουμε ψηφίσει, έχει διευρυμένη φορολογική βάση με ένταξη ομάδων, περιορίζει την επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων, αξιοποιεί πλαίσιο ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών.

"Ήδη έχουμε αποτελέσματα, στο 11μηνο είμαστε στον στόχο των φορολογικών εσόδων", πρόσθεσε, σημειώνοντας πως "Φέτος η πρώτη χρονιά που ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται καλύτερος από τον στόχο που τέθηκε στην αρχή του χρόνου", ενώ παραδέχθηκε πως δεν έχουμε φτάσει ακόμη στα επιθυμητά αποτελέσματα.

"Το 2013 ήταν ένα έτος μεγάλων επενδύσεων στη φορολογική διοίκηση κι όπως γνωρίζετε, οι επενδύσεις έχουν ένα μεγάλο κόστος αρχικά, αλλά ένα μεγάλο όφελος στη συνέχεια", είπε.

"Κλείσαμε πολλά κενά που επέτρεπαν φοροδιαφυγή μέσω off shore εταιρειών. Εδώ υπάρχει πάρα πολύ ψωμί", είπε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

"Είναι πολύ εύκολο να ασκεί κάποιος κριτική για τις δυσάρεστες αποφάσεις που λαμβάνονται, αγνοώντας ή κάνοντας πως αγνοεί το περιβάλλον στο οποίο λαμβάνονται. Δεν είμαι εδώ για να είμαι αρεστός, αλλά για να είμαι χρήσιμος και να τιμήσω την εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο πρωθυπουργός και οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί", είπε καταλήγοντας.

SHARE:

24Media Network