“Στρίβειν δια του εκτελεστικού γραφείου” για τον Κασσελάκη

Διαβάζεται σε 6'
“Στρίβειν δια του εκτελεστικού γραφείου” για τον Κασσελάκη
Στέφανος Κασσελάκης EUROKINISSI

Με συνεδρίαση ενός άτυπου οργάνου επιχειρεί η ηγεσία να αντιμετωπίσει την εικόνα διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από πολλές πλευρές ζητείται έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Πτωτική πορεία κατέγραψε νέα δημοσκόπηση, ενώ συνεχίζονται οι εσωτερικές διεργασίες

Με τη καταφυγή στο Εκτελεστικό Γραφείο, ένα όργανο που δεν έχει πολιτικές – αποφασιστικές αρμοδιότητες, όμως είναι το μόνο στο οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης διαθέτει πλειοψηφία, επιχειρεί η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει την φαιδρή εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και την πτωτική πορεία που καταγράφεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις. Αυτά την ίδια στιγμή που από πολλές πλευρές καταφθάνει το αίτημα για άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας προκειμένου να συζητηθούν τα σημαντικά πολιτικά και οργανωτικα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση

Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου έχει οριστεί εκτάκτως για σήμερα στις 16.30 το απόγευμα και θα γίνει με την φυσική παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη. Όπως αναφέραμε πρόκειται ένα μη θεσμικό όργανο, που έχει θεσπιστεί για να έχει απλά συντονιστικό χαρακτήρα.

Σε αυτό μετέχουν εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος η Όλγα Γεροβασίλη, η Ρένα Δούρου, η Έφη Αχτσιόγλου οι δύο γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης καθώς και ο πρόεδρος της Κ.Ο Σωκράτης Φάμελλος μαζί με την εκπρόσωπο Τύπου Δώρα Αυγέρη.

Από την συνεδρίαση του οργάνου αναμένεται να διευκρινιστεί αν θα συνεδριάσει άμεσα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ή αν τα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στον ΣΥΡΙΖΑ (συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων διαγραφής για τους Ν.Φίλη, Π.Σκουρλέτη, Δ.Βίτσα και Στ. Τζουμάκα) θα συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή που έχει οριστεί να συνεδριάσει στις 11 Νοεμβρίου.

Η ηγεσία

Σε πολιτικό επίπεδο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει πως στο εσωτερικό του στελέχη «κινούνται αντικαταστατικά, έχουν  θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει το σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό». Ενώ επισημαίνεται ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει «εμφύλιος». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σε κανέναν διάλογο με συγκεκριμένα στελέχη που οι δηλώσεις τους  και η εν γένει πολιτική τους στάση ήταν επί της αρχής αντικαταστατική και επιζήμια για το χώρο της αριστεράς».

Αυτά ενώ στην Κουμουνδούρου «κατέφθασαν» νέα μηνύματα για την πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καταγράφθηκε στο  12,9% στις αυτοδιοικητικές εκλογές ποσοστό που επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO. Στην ίδια μέτρηση φαίνεται μία αρνητική θέση  συνολικά στους ψηφοφόρους της τάξης του 76% για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ηγεσία του πάντως από αυτά φαίνεται να «κρατάνε» μόνον το ποσοστό 77% (μεταξύ αυτών που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ) που εκτιμά ως θετική την πορεία του κόμματος μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Στέφανο Κασσελάκη. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πλειοψηφικό ποσοστό ενός κόμματος που έχει απολέσει 8 μονάδες από τις εκλογές του καλοκαιριού και αναλογεί σε ένα ποσοστό στην κοινωνία της τάξης του 9 με 10%.

Η ομιλία στο συνέδριο του Economist

Σήμερα αναμένεται και η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο 27ο Συνέδριο το Economist. Μία διοργάνωση που παραδοσιακά οι πολιτικοί αρχηγοί τοποθετούνται για την οικονομία. Με ενδιαφέρον αναμένεται το αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναλάβει την τοποθέτηση που έκανε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, η οποία και προκάλεσε την έντονη κριτική πολλών στελεχών ως τοποθέτηση με περιεχόμενο «μακριά από την Αριστερά».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην παρέμβαση του πιθανότατα θα αποφύγει φλέγοντα ζητήματα όπως η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το κεφάλαιο, ενώ ίσως καταγραφούν και «διορθωτικές» κινήσεις. Δίχως όμως αυτό να θεωρείται βέβαιο.

Διεργασίες

Αυτά ενώ στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται οι συζητήσει για την προοπτική διάλυσης που πολλοί εκτιμούν ότι αντιμετωπίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε πανελλαδική συνδιάσκεψη των στελεχών που στήριξαν την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες  συζητήθηκα οι βασικές αντιπολιτευτικές αιχμές που πρέπει να αναπτυχθούν απέναντι «στην κυβέρνηση της Δεξιάς» και οι αναγκαίες προγραμματικές προτεραιότητες. Επίσης έγινε ευρεία συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη να οδηγηθεί το κόμμα στο Συνέδριο του με δημοκρατικές λειτουργίες. Τονίστηκε μάλιστα η ανάγκη να υπάρξει ψυχραιμία και σοβαρότητα όπως και να κινηθεί το κόμμα μακριά από λογικές εσωτερικών εχθρών και εκκαθαρίσεων. Ο εν λόγω χώρος επιμένει να θέτει σειρά πολιτικών ζητημάτων που αφορούν τις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και την αναγκαιότητα να συνεδριάσει άμεσα και εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία.

Ανάλογο αίτημα έθεσαν χθες σε κοινή τους ανακοίνωση οι Γιάννης Δραγασάκης και Δημήτρης Παπαδημούλης. Εκεί επισημαίνονταν μεταξύ άλλων πως «η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον επικίνδυνη. Είναι ορατοί οι κίνδυνοι διάλυσης του κόμματός μας». Επισημάνθηκε παράλληλα ότι «πρέπει άμεσα να οριστεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Η Εκτελεστική Γραμματεία που ανακοινώθηκε ότι θα συγκληθεί αύριο, είναι ένα άτυπο όργανο που δεν έχει αρμοδιότητα. Σύμφωνα με το καταστατικό, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος πρέπει να συνεδριάσει άμεσα, ώστε να κατέβουν οι τόνοι».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Σημαντική θεωρείται και η χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο πρώην υπουργός επισήμανε την ανάγκη να διεξαχθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ μία ευρύτατη πολιτική συζήτηση. Σημειώνοντας ότι το ερώτημα που ανακύπτει είναι «αν υπάρχει χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανανεωτική – ριζοσπαστική αριστερά».

Εκτίμησε ότι μέχρι στιγμής η ηγεσία του κόμματος δεν δείχνει καμία πρόθεση να συζητήσει πολιτικά επισημαίνοντας πως για όλα τα θέματα που τίθενται στα όργανα δεν δίνονται πολιτικές απαντήσεις. Αντιθέτως «η άλλη μεριά δουλεύει με τον μηχανισμό». Αποτίμησε ως ιδιαίτερα κρίσιμες τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες σημειώνοντας ότι «θα τεσταριστεί» η δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσει πολιτικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως από αυτό εξαρτάται η ενότητά του.

Το άρθρο Καρτερού

Πάντως αξιοπρόσεκτο ήταν και το χθεσινό άρθρο του Θανάση Καρτερού στην «Αυγή». Ενός πρώην συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα που πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι απηχεί τις απόψεις του. Ο Θ.Καρτερός άσκησε κριτική στα στελέχη της Ομπρέλλας που «ξεπερνούν υβριστικά τα όρια» λέγοντας πως δεν πρέπει να «οχυρώνονται πίσω από την ατυχή έμπνευση του Κασσελάκη να αντιγράψει τη ρήση του αείμνηστου. Η εικόνα που δίνουν είναι ότι διάλεξαν τη σύγκρουση και την ηρωική έξοδο. Και κατάφεραν παρεμπιπτόντως τον όντως επίφοβο στην άγνοιά του Κασσελάκη να τον αναδείξουν πιο λογικό απ’ όλους».

Στην συνέχεια όμως επισήμανε πως «ο Κασσελάκης έχει την πρόσφατη ετυμηγορία της πλειοψηφίας. Έχει διαπράξει σοβαρά ολισθήματα, αλλά δικαιούται μια εύλογη περίοδο χάριτος. Δικαιούται και στήριξη, αντί για πόλεμο, αλλά… ουδέν σχόλιον. Θα κριθεί πάντως όταν έρθει η ώρα αυστηρά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα