Ο Στυλιανίδης πρόεδρος της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος

Ο Στυλιανίδης πρόεδρος της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος
Ο Ε.Στυλιανίδης SONY DSC

Τον βουλευτή Ροδόπης εισηγείται η κυβέρνηση με απόφαση του πρωθυπουργού Κυρ.Μητσοτάκη για πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση η οποία αναμένεται να αρχίσει το αργότερο τον Οκτώβριο με το βλέμμα στην προεδρική εκλογή.

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση εισηγείται για Πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος τον βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ο ακραιφνώς “καραμανλικός” Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, συμμετείχε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος το 2001 και εκπροσώπησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης το 2003, που είχε σαν στόχο τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

“Είναι εξαιρετική τιμή για μένα η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβω επικεφαλής της Επιτροπής Αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος. Τον ευχαριστώ θερμά διότι μου δίνει την δυνατότητα συνδυάζοντας την επιστημονική μου γνώση με την πολιτική μου εμπειρία να συμβάλω στη θεσμική αναμόρφωση της πατρίδας μου δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για το ξεκίνημα μίας νέας εποχής” τόνισε σε δήλωση του ο βουλευτής Ροδόπης.

Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης αναμένεται να αρχίσει το αργότερο τον Οκτώβριο, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί το Νοέμβριο ώστε η εκλογή του επόμενου Προέδρου Δημοκρατίας στις αρχές του 2020 να πραγματοποιηθεί με νέα διαδικασία και να αποσοβηθεί κίνδυνος πρόωρων εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Βουλή είχε κρίνει αναθεωρητέο με περισσότερες από 180 ψήφους (και συγκεκριμένα με 224 ψήφους) το άρθρο 32, ανοίγοντας το δρόμο ώστε αυτή η Βουλή με απλή πλειοψηφία να αποσυνδέσει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Και αυτό είναι κάτι που θα πράξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν και βεβαίως ΝΔ και ΚΙΝΑΛ μαζί έχουν 180 έδρες που θεωρητικά θα επαρκούσαν για την ανάδειξη Προέδρου. Ωστόσο το άρθρο 32 θα αναθεωρηθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα