Σύγκρουση για το ΕΣΡ και για τα κανάλια χωρίς άδεια

Σύγκρουση για το ΕΣΡ και για τα κανάλια χωρίς άδεια

Nα μην εμπλέκει τη συγκρότηση του ΕΣΡ στις πολιτικές της επιδιώξεις καλεί τη ΝΔ το Μαξίμου, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνει ότι η απόσυρση της τροπολογίας για άμεσο κλείσιμο των καναλιών χωρίς άδεια είναι προσωρινή, μέχρι να συζητηθεί το θέμα του ΕΣΡ

Η προσωρινή απόσυρση της τροπολογίας για άμεσο κλείσιμο των καναλιών χωρίς άδεια μέχρι τουλάχιστον την επόμενη Τετάρτη οπότε η διάσκεψη των προέδρων θα συζητήσει τη συγκρότηση του ΕΣΡ προκαλεί νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Η κατάθεση της τροπολογίας προέβλεπε αυστηρότατες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τους παραβάτες. Συγκεκριμένα οριζόταν φυλάκιση έως 12 μήνες, χρηματική ποινή από 20 χιλιάδες ευρώ ως 1,5 εκ. ευρώ καθώς και κατάσχεση του τεχνικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την παράνομη εκπομπή. Οι διοικητικές κυρώσεις περιλαμβάνουν την έκδοση σύστασης αλλά και την επιβολή προστίμου έως 3 εκ. ευρώ.

Αντιμέτωπη με βαριές ποινές ερχόταν και η Digea σε περίπτωση που αρνιόταν να εφαρμόσει το νόμο. Συγκεκριμένα προβλεπόταν η αναστολή ή ακόμη και η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του ψηφιακού παρόχου.

H τροπολογία η οποία είχε ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας επρόκειτο να συζητηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Βουλή, ωστόσο, κατόπιν επικοινωνίας του Προέδρου της Βουλής Νικου Βούτση με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά απεσύρθη.

Εκτιμάται ότι η απόσυρση της τροπολογίας έγινε με στόχο να πιεστεί η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να συναινέσει στη συγκρότηση ΕΣΡ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Βόυτσης έχει προγραμματίσει διάσκεψη προέδρων την Τετάρτη για αυτό και ζήτησε την προσωρινή απόσυρση της. 

Ο κ.Παππάς δέχθηκε αυτό το αίτημα, αλλά στόχος είναι η τροπολογία να επανακατατεθεί την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση θεωρούν ότι εάν εν τω μεταξύ εκτός από τη συγκρότηση ΕΣΡ, έχει γίνει και συζήτηση για να γίνουν βελτιώσεις, τόσο το καλύτερο.

Μετά την απόσυρση της τροπολογίας, ο κ.Παππάς σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ ερωτηθείς σχετικά ότι ενώ σε συνέντευξή του προέβλεπε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα συναινέσει γιατί, η κυβέρνηση δίνει μια ακόμη ευκαιρία, είπε πώς: "Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Βουλή, η οποία Βουλή έχει την ευθύνη για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της. Είχα λοιπόν μια επικοινωνία χθες βράδυ με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Βούτση, ο οποίος μου κατέθεσε την άποψη ότι θα ήταν προτιμότερο οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία να έλθει μετά και την επόμενη προσπάθεια για συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ούτως ώστε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συναινέσεων. Δεν είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να βάλουμε προσκόμματα ή να το αρνηθούμε, συνεπώς έτσι και θα πράξουμε. Σεβόμαστε και τις διαδικασίες της Βουλής. Και, επαναλαμβάνω, είμαστε εδώ πέρα για να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων τόσο για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσο βεβαίως και για το πέρασμα στη νέα τηλεοπτική πραγματικότητα, η οποία υπάρχει μετά και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού".

Η ΝΔ όμως έβγαλε ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά καλούσε τη κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για "μαύρο" στα κανάλια. Στην αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνουν ότι -όπως είχε γραψει και το news247- στόχος του Μαξίμου είναι να επανακαταθέσει την τροπολογία που προσωρινώς μόνο αποσύρθηκε, μετά τη διάσκεψη των Προέδρων που θα συζητήσει την Τετάρτη για συγκρότηση του ΕΣΡ.

Το Μαξίμου με ανακοίνωσή του απαντά στη ΝΔ πως "οφείλει ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο και να μην εμπλέκει τη συγκρότηση του ΕΣΡ στις πολιτικές της επιδιώξεις, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, απαντώντας σε ανακοίνωση της ΝΔ για τη συγκρότηση του ΕΣ"Ρ.

"Η ΝΔ θέλει να συνεχιστεί το καθεστώς της διαπλοκής που η ίδια καλλιέργησε τις τελευταίες δεκαετίες.

Η ΝΔ δεν θέλει να δοθούν άδειες στα κανάλια για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια.

Ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφωνίες, οφείλει να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της καθήκον και να συμβάλει ούτως ώστε να αποκτήσει η χώρα Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με νόμιμη συγκρότηση", τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

ΝΔ: Η λειτουργία του Ε.Σ.Ρ. περνά υποχρεωτικά  από την ακύρωση του νόμου Παππά

Σε νεότερή της ανακοίνωση η ΝΔ αναφέρει: «Η Κυβέρνηση Τσίπρα - Παππά - Καμμένου περιθωριοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) παραβιάζοντας το Σύνταγμα για να ελέγξει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Χθες, μάλιστα, ομολόγησε τη διαπλοκή με τα συμφέροντα με την πραξικοπηματική απόπειρα να πέσει “μαύρο” στα κανάλια.

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να γίνει συνένοχη στο “μαύρο” και στο λουκέτο στα κανάλια, στην ενημέρωση και στην ανεργία χιλιάδων εργαζόμενων.

Η λειτουργία του Ε.Σ.Ρ. περνά υποχρεωτικά από την ακύρωση του νόμου Παππά».

Κρέτσος: Παθογένεια του πολιτικού συστήματος η μη συγκρότηση του ΕΣΡ

Σε συνέντευξή του στο "Κόκκινο", ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στη διαδικασία ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, λέγοντας πως είναι συνταγματική υποχρέωση.

"Από κει και πέρα καταλαβαίνει ο λαός ποιος θέλει να αλλάξει τα πράγματα και να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και ποιος αυτόκλητα γίνεται υπερασπιστής των συμφερόντων των καναλαρχών", είπε.

Σε σχέση περί αναδίπλωσης και υπαναχώρησης της κυβέρνησης στο ζήτημα της αδιειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Κρέτσος τόνισε πως «δεν υπάρχει υπαναχώρηση είναι πάγια θέση μας να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να γίνει αντικείμενο διαλόγου, το λέμε πάνω ένα χρόνο {..} υπήρχε μια πρόταση από τον κ. Βούτση προτού προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια να συγκροτηθεί το ΕΣΡ».

Ο κ. Κρέτσος επισήμανε πως το γεγονός ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί το ΕΣΡ αποτελεί παθογένεια του πολιτικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της εξέτασης της προσφυγής των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών από το ΣτΕ σημείωσε ότι «από θεσμική πλευρά πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει το έργο της εμείς κρίνουμε ότι ο νόμος είναι συνταγματικός και πως η διαδικασία αδειοδότησης είναι συνταγματική υποχρέωση, από κει και πέρα καταλαβαίνει ο λαός ποιος θέλει να αλλάξει τα πράγματα και να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και ποιος αυτόκλητα γίνεται υπερασπιστής των συμφερόντων των  καναλαρχών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τηλεοπτικές άδειες, Δημοπρασία για τις άδειες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αποσύρεται η τροπολογία που έκλεινε άμεσα τα κανάλια χωρίς άδεια

Τηλεοπτικές άδειες: 'Στοπ' στα κανάλια χωρίς άδεια μέχρι τα μέσα Νοέμβρη

SHARE:

24Media Network