Συμπληρωματικά στοιχεία για τη Μαρέβα Μητσοτάκη ζητά η επιτροπή Πόθεν Έσχες

Συμπληρωματικά στοιχεία για τη Μαρέβα Μητσοτάκη ζητά η επιτροπή Πόθεν Έσχες

Με επιστολή της η επιτροπή Πόθεν Έσχες ζητά στοιχεία για την κυρία Μητσοτάκη για όλες τις μεταβολές σε περιουσία και εισοδήματα από το 2006 έως το 2015. Την ύπαρξη της επιστολής αποκάλυψε η ΝΔ που ξεκαθαρίζει ότι "δεν ανησυχεί" για το θέμα

Επιστολή στον Κυριάκο Μητστοτάκη για τα στοιχεία της συζύγου του που συμπεριέλαβε στο πόθεν έσχες του, απέστειλε η επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής ζητώντας συμπληρωματικά στοιχεία σχετικά με τις μεταβολές στο εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία της.

Το ζήτημα αποκάλυψε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος ανέφερε ότι την επιστολή υπογράφει η Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η επιστολή ζητεί συμπληρωματικά στοιχεία για την περίοδο που η κυρία Μητσοτάκη ήταν σε διάσταση με τον Πρόεδρο της ΝΔ, και δεν υπέβαλε δηλώσεις (από το 2006 μέχρι το 2015).

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Μητσοτάκη κατέθεσε για πρώτη φορά δήλωση Πόθεν Έσχες το 2016 (εισοδήματα 2015) από κοινού με τον σύζυγό της. Στο επίκεντρο του ελέγχου βρίσκεται το θέμα της offshore που διατηρούσε η κυρία Μητσοτάκη μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 καθώς και εισοδήματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Η ΝΔ ξεκαθάρισε, δια του κ. Τσιάρα ότι δεν φοβάται τον έλεγχο στην κυρία Μητσοτάκη. «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το θέμα» ξεκαθάρισε ο κ. Τσιάρας. Παράλληλα, επιτέθηκε στην Πρόεδρο της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου και κατήγγειλε ως αντιφατικό να ζητείται έρευνα για το Πόθεν Έσχες της κυρίας Μητσοτάκη από τη στιγμή που η υπόθεση «έχει κλείσει» με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής, όπως ισχυρίζεται η ΝΔ. Ο κ. Τσιάρας κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι επιστρέφει σε «τελειωμένες υποθέσεις» λόγω της υπόθεσης της Σαουδικής Αραβίας και του «Προϋπολογισμού του 2018 που δεν έχει στόχο». Επίσης καταλόγισε στην επιτροπή Πόθεν Έσχες ότι προβαίνει σε «επιλεκτικές διαρροές» σε συμπολιτευόμενη ιστοσελίδα.

Πηγές της Βουλής διέψευσαν τον ισχυρισμό της ΝΔ ότι η επιστολή στην κυρία Μητσοτάκη εστάλη από την κυρία Χριστοδουλοπούλου και τόνισαν ότι το έγγραφο εστάλη “από ορκωτό λογιστή στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου”.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, απάντησε εν συνεχεία στις δηλώσεις του κ. Τσιάρα:

“Αναφορικά με τις σημερινές δηλώσεις στους Κοινοβουλευτικούς συντάκτες, του γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ, κ. Κώστα Τσιάρα, ότι δήθεν διέρρευσα επιστολή μου η οποία περιέχει αίτημα για την παροχή συμπληρωματικών στοιχείων σχετικά με τη δήλωση της συζύγου του κ. Κ. Μητσοτάκη, κας Μαρέβα Γκραμπόφσκι, αναφέρω τα ακόλουθα:

Ουδέποτε διέρρευσα οτιδήποτε σχετικό με αποστολή επιστολής ή το περιεχόμενό της προς οποιοδήποτε site ή άλλο μέσο ενημέρωσης. Εξάλλου, από μια πρόχειρη ανάγνωση των διάφορων sites, κανένα δεν αναφέρει τίποτε για την επίδικη επιστολή.

Την ύπαρξη της επιστολής επιβεβαίωσε ο ίδιος ο κος Τσιάρας, με τις δηλώσεις του, χρεώνοντάς μου μάλιστα ότι παραβίασα απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε να μην διεξαχθεί έκτακτος έλεγχος στη δήλωση Πόθεν Έσχες της κας Γκραμπόφσκι.

Με την παρούσα δήλωση επιθυμώ να διευκρινίσω ότι τα έγγραφα στοιχεία, που ζητήθηκαν από την κα Γκραμπόφσκι, υπάγονται στον τακτικό έλεγχο και όχι σε οποιασδήποτε μορφής έκτακτου ελέγχου. Κατά συνέπεια, είχα την αρμοδιότητα να ζητήσω συμπληρωματικά στοιχεία, κατόπιν αιτήματος του ορκωτού ελεγκτή, και, ως εκ τούτου, ο κος Τσιάρας, μέλος της Επιτροπής, βιάστηκε να θέσει το θέμα δημόσια, αντί να ζητήσει επισήμως εξηγήσεις ή να περιμένει την προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.      

Επαναλαμβάνω, για μια ακόμη φορά, προς κάθε κατεύθυνση, ότι τηρώ ευλαβικά τους κανόνες εχεμύθειας και το απόρρητο των συζητήσεων στην Επιτροπή, και ουδέποτε έκανα χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών, για να υπηρετήσω σκοπιμότητες”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα