Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ: Φρένο στους εκβιασμούς της Τουρκίας

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ: Φρένο στους εκβιασμούς της Τουρκίας
Τα ζεύγη Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ και Κυριάκος Μητσοτάκης-Μαρέβα Γκραμπόφσκι σε εκδήλωση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2019 Κυριάκος Μητσοτάκης/twitter

Τι θα πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Τουρκία στη σημερινή τους συνάντηση. Γιατί δεν τίθεται θέμα για συνέντευξη τύπου.

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με την ελληνική πλευρά να έχει μεν χαμηλά τον πήχη, αλλά να προσδοκά σαφώς την ανάδειξη της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας και του πιο αξιόπιστου εταίρου της Ουάσινγκτον στην περιοχή, με βασικό “χαρτί” τα ενεργειακά μετά και την υπογραφή του East Med, αλλά και την αγορά αμερικανικών μαχητικών.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες με ομογενείς στη Φλόριντα προανήγγειλε τι θα πει στον πρόεδρο Τραμπ στην κατ ιδίαν συνάντηση τους, δείχνοντας ότι θέλει να βάλει φρένο στους εκβιασμούς της Τουρκίας.

Δεν πρόκειται εμείς να δεχθούμε, εντός εισαγωγικών να συρθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, εκβιαζόμενοι από μία Τουρκία η οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει στο βασικό πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει δύο χώρες οι οποίες είναι καταδικασμένες από τη γεωγραφία να ζουν και να πορεύονται μαζί”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Μητσοτάκης, δείχνοντας έτσι ότι παρόλο που άνοιξε πρόσφατα παράθυρο για προσφυγή στη Χάγη, δε θα δεχθεί να αναγκαστεί η χώρα μας σε διάλογο υπό πίεση που θα καταλήξει σε συνεκμετάλλευση, όπως φαίνεται να επιθυμεί η Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πολλάκις χθες ότι όχι μόνο η Τουρκία είναι απομονωμένη όσον αφορά στη συμφωνία με τη Λιβύη (σχολίασε μάλιστα ότι μέχρι και η Ρωσία βρέθηκε στην ίδια γραμμή με τις ΗΠΑ στο θέμα αυτό), αλλά και πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι καλύτερες παρά ποτέ. Σε αυτό βέβαια βοηθά και η συμφωνία για αμυντική συνεργασία, αλλά και ότι η Αθήνα εκτός από την αναβάθμιση των F16 που ήδη προχωρά, συζητά και για τα μαχητικά αεροσκάφη F35 (την αγορά των οποίων από την Τουρκία μπλοκάρει η Γερουσία λόγω της αγοράς των ρωσικών S400 από την Άγκυρα). Και φυσικά η συμφωνία για τον East Med, τον οποίο οι ΗΠΑ στηρίζουν ενθέρμως (ενώ το Βερολίνο που ποντάρει στον Nord Stream δεν ενθουσιάστηκε με την υπογραφή) και μαζί με το Ισραήλ θα διασφαλίσουν με κάθε μέσο την υλοποίηση του, ό,τι συνεπάγεται αυτό…

Γιατί δεν τίθεται, ούτε ετέθη ποτέ, θέμα για συνέντευξη τύπου

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα από την πλευρά της αντιπολίτευσης ετέθησαν ερωτήματα για το γεγονός ότι Μητσοτάκης- Τραμπ δε θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου. Ωστόσο δεν τίθεται, ούτε ετέθη ποτέ ζήτημα, να ζητηθεί από το Λευκό Οίκο να αλλάξει το format, το οποιο άλλωστε έχουν εκ των προτέρων συμφωνήσει οι δυο πλευρές. Στην πραγματικότητα όμως η διαδικασία που συμφωνήθηκε (διάλογος οn camera στην έναρξη του τετ α τετ και επίσημο ανακοινωθέν από το Λευκό Οίκο στη συνέχεια) μάλλον βολεύει και την ελληνική πλευρά αφού ο Ντόναλντ Τραμ είναι συχνά απρόβλεπτος στις δηλώσεις του. Προφανώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επιθυμεί να απαντήσει σε ερωτήσεις των Αμερικανών δημοσιογράφων για τη διαδικασία παραπομπής του και για το Ιράν. Και προφανώς κανείς στην Ελλάδα δεν θα επιθυμούσε σε μία τέτοια περίπτωση να κάνει δημόσιες δηλώσεις για αμερικανικό αίτημα χρήσης της βάσης της Σούδας. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει ζητηθεί απο την ελληνική πλευρά να αλλάξει η διαδικασία. Το βασικό ζητούμενο άλλωστε, που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί, είναι να αναδειχθεί η σημασία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ στην περιοχή. Και αυτό από μόνο του, χωρίς κατ ανάγκην σκληρή ρητορεία κατά της Τουρκίας, θα θεωρηθεί από την ελληνική πλευρά μία διπλωματική νίκη επί της ουσίας.

Και στο βάθος οι Πρέσπες

Οι ΗΠΑ υπήρξαν ως γνωστόν από τους ένθερμους υποστηρικτές μίας λύσης στο Σκοπιανό με τη συμφωνία των Πρεσπών. Στην ελληνική ομογένεια όμως υπήρχαν και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, τις οποιες και εξέφρασαν Έλληνες ομογενείς κατά τη χθεσινή συζήτηση με τον κ.Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός απάντησε μεταξύ άλλων ότι: “Το μεγάλο μας πρόβλημα σήμερα -και πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς- είναι η Τουρκία. Δεν είναι τα Σκόπια”, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά το πως κτίζει τις συμμαχίες της.

Όμως οι επικείμενες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία έχουν ανοίξει την όρεξη σε ορισμένους κυρίως της σαμαρικής σκληρής δεξιάς πτέρυγας στη ΝΔ, που επιθυμούν αλλαγή ή και ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ενδεικτικό είναι ότι ο (σαμαρικός) βουλευτης Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος χαρακτήρισε χθες (North 98,0) “δώρο και ευκαιρία ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών μια νίκη του VMRO στα Σκόπια”. Όμως κεντρικά η κυβέρνηση, όπως ξεκαθάρισε και ο πρωθυπουργός, έχει στραμμένη την προσοχή της στον πραγματικό και άμεσο κίνδυνο εξ ανατολών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα