Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ με τους θεσμούς

Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ με τους θεσμούς

Μιλώντας σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία και τις επόμενες ώρες στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει το πλαίσιο λειτουργίας τόσο της κυβέρνησης όσο και του κόμματος για το επόμενο διάστημα

Στο υπουργικό συμβούλιο, που ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί και αύριο, ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας μια πιο σαφή εικόνα, αναμένεται να αναλύσει στους στενούς του συνεργάτες πως ακριβώς θα κλείσει η αξιολόγηση, αλλά και να βάλει τους στόχους της επόμενης ημέρας. Το βραχυπρόθεσμο σχέδιο του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει τα νομοθετήματα που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και θα πρέπει να αρχίζουν να εφαρμόζονται μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ η «μεγάλη εικόνα» έχει ορίζοντα τριετίας μέχρι το 2019.

Στην γραμμή πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί επιπλέον μέτρα, αλλά και να κάνει πίσω από τις εξαγγελίες της για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τα ειδικά μισθολόγια παραμένει το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζοντας ένα σκληρό μπρα ντε φερ με τους δανειστές.

Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και το εναλλακτικό σχέδιο είναι κάτι που οι δανειστές ζητούσαν και πίεζαν ακόμα και πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, όπως είχε αποκαλύψει το NEWS 247. Και σε αυτό το θέμα το Μαξίμου παραμένει ανυποχώρητο, με πηγές να αισιοδοξούν και να ευελπιστούν πως θα κλείσει πολύ γρήγορα.

Οι τηλεδιασκέψεις συνεχίζονται και δεν αποκλείεται ακόμα και αύριο να υπάρχει μια τελευταία επικοινωνία με τους εταίρους προκειμένου να κλειδώσουν και τα τελευταία θέματα.

«Είναι θέμα καλή πρόθεσης των θεσμών να κλείσουν οι ουρές» τόνιζε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού στο NEWS 247, συμπληρώνοντας πως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση να κλείσει με τρόπο λογικό και πολιτικά διαχειρίσιμο. Αν και από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιλέγουν να μην ανοίγουν τα χαρτιά τους αισιοδοξούν πως το οριστικό κλείσιμο και των τελευταίων θεμάτων (ΕΚΑΣ, ασυλία μελών νέου ΤΑΙΠΕΔ) είναι θέμα ωρών.

Ήδη εκτιμάται ότι αύριο όσα προαπαιτούμενα απαιτούν νομοθέτηση θα κατατεθούν με την μορφή τροπολογιών σε κυρώσεις διακρατικών συμφωνιών που ψηφίζονται την ίδια μέρα. Δεν αποκλείεται, αν χρειαστεί κάποια εξ αυτών να μετατεθούν προς ψήφιση για την Πέμπτη.

Το Συνέδριο

Στις 5.30 το απόγευμα, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου εκεί καλείται να λύσει τον «γρίφο» της διεξαγωγής του Συνεδρίου.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός πως η κορυφαία κομματική διαδικασία θα μεταφερθεί για το φθινόπωρο και συγκεκριμένα για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στελέχη των οργάνων του κόμματος, τάσεις, βουλευτές ακόμα και υπουργοί της κυβέρνησης έχουν εκτιμήσει πως απαιτείται χρόνος για τον προσυνεδριακό διάλογο και όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά «δεν πρέπει κανείς να βιαστεί».

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα, όπου αναμένεται να καταρτιστεί και το πρόγραμμα των περιοδειών και του νέου ανοίγματος που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνέλθει και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος προκειμένου να εγκρίνει τα κείμενα θέσεων και του νέου καταστατικού που είναι ήδη έτοιμα.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα