Σύνοδος Κορυφής: Αναφορά στην Τουρκία αλλά όχι στη λέξη “κυρώσεις”, στο νέο προσχέδιο

Σύνοδος Κορυφής: Αναφορά στην Τουρκία αλλά όχι στη λέξη “κυρώσεις”, στο νέο προσχέδιο
Έκτακτη σύνοδος κορυφής Αρχηγών κρατών και Κυνερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020 (EUROKINISSI / POOL PHOTO EUROPEAN UNION ) Eurokinissi

Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ στις Βρυξέλλες. Μετά το δείπνο αναμένεται να καταθέσει ο Μισέλ το νέο προσχέδιο, το οποίο θα έχει "σαφή αναφορά στην Τουρκία" αλλά δεν θα περιλαμβάνει τη λέξη "κυρώσεις", σύμφωνα με το Politico.

Το διπλωματικό θρίλερ στις Βρυξέλλες καλά κρατεί μετά την απόρριψη από την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου του προσχεδίου λόγω του ότι δεν υπήρχε η προοπτική κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση που εκείνη συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, ο Σαρλ Μισέλ θα καταθέσει νέο προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο θα συζητηθεί αμέσως μετά το δείπνο. Το Politico επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο και αναφέρει ότι το νέο προσχέδιο θα έχει “σαφή αναφορά στην Τουρκία”, αλλά δεν θα περιλαμβάνει τη λέξη “κυρώσεις”.

Να θυμίσουμε ότι πριν το δείπνο, πραγματοποιήθηκε 45λεπτη διακοπή κατά την οποία έγινε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη με τους Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν.

Οι ηγέτες της ΕΕ, “συμφωνούν να δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου, καθώς και στους υψηλού επιπέδου διαλόγους και στη συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016”, όπως αναφερόταν στο πρώτο προσχέδιο.

Μάλιστα το πρώτο προσχέδιο έκανε αναφορά σε μία πολυμερή διάσκεψη των χωρών της περιοχής, δηλαδή στην πρόταση Μπορέλ, την οποία η Αθήνα δέχεται μόνο υπό την προϋπόθεση να συμμετάσχει η Λευκωσία, αλλά η Τουρκία δεν δέχεται συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητά να εκπροσωπηθεί το ψευδοκράτος.

Πέτσας: Το προσχέδιο δεν ήταν ισορροπημένο

«Είναι μία σημαντική σύνοδος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο, για όλες τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 για τις ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά στο προσχέδιο θέσεων της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

«Ειδικά για το θέμα αυτό της ημερήσιας διάταξης που είναι ξανά η συζήτηση για το ποιον δρόμο ακολουθεί η Τουρκία που φαίνεται να ολισθαίνει μακριά από τη Δύση, το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο. Χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες: ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα