Συντονισμό Ελλάδας- Κύπρου για το προσφυγικό αποφάσισαν Κουμουτσάκος και Πετρίδης

Συντονισμό Ελλάδας- Κύπρου για το προσφυγικό αποφάσισαν Κουμουτσάκος και Πετρίδης
Ο Γ. Κουμουτσάκος Eurokinissi

Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τη δράση τους στο προσφυγικό ζήτημα. Τι αποφάσισαν οι αρμόδιοι υπουργοί Κουμουτσάκος και Πετρίδης.

Tο συντονισμό των ενεργειών τους ενόψει των εξελίξεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υπογραμμίσουν την ανάγκη για μια νέα ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, που θα αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης, αποφάσισαν ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη συνάντησή τους στην Κύπρο.

Οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για ένα τέτοιο συντονισμό, ενόψει και του επικειμένου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στις 8 Οκτωβρίου, στο οποίο αναμένεται ότι θα συζητηθεί το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, αλλά και με δεδομένη την εκφρασθείσα πρόθεση της νέας Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, να θέσει στις προτεραιότητές της τη διαμόρφωση μιας νέας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της Κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, με τον Κύπριο υπουργό να σημειώνει την άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί με την Κύπρο.

Ενόψει της μέχρι τώρα αδυναμίας της EE να καταλήξει σε ένα ολιστικό πλαίσιο πολιτικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και με δεδομένη τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την ανάληψη καθηκόντων και της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι χώρες της πρώτης γραμμής και ειδικά οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου οφείλουν να συντονιστούν, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον κ. Κουμουτσάκο.

«Πρέπει να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο το φαινόμενο αυξημένων και μαζικών μεταναστευτικών ροών από την οδό της Ανατολικής Μεσογείου και αυτό πρέπει να το δούμε να μετουσιώνεται σε πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης. Εξέφρασε την ίδια ώρα την ανησυχία του ιδίου αλλά και του Έλληνα ομολόγου του για την κατάσταση στη Συρία και συγκεκριμένα στο Ιντλίμπ, αλλά και για τα θέματα ασφάλειας που μπορεί να προκύψουν από μαζικές ροές.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως στις 8 Οκτωβρίου θα συνέλθει το Συμβούλιο Υπουργών Μετανάστευσης της ΕΕ και ο σκοπός είναι Ελλάδα και Κύπρος να έχουν συντονισμένες κοινές θέσεις, τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλες χώρες μέλη, ούτως ώστε να αλλάξει η ευρωπαϊκή κατεύθυνση όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο η αρχή της αλληλεγγύης να μετουσιώνεται σε πράξη και όχι απλά σε μια οικονομική βοήθεια. Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη διμερή επίσκεψή του στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του, δήλωσε ότι η αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος είναι ένα κρίσιμο θέμα. Πρόκειται, είπε, για «ζήτημα το οποίο ξεπερνάει τις δύο χώρες, ξεπερνάει την κάθε χώρα χωριστά, είναι ένα ζήτημα ευρωπαϊκό και στην μακρά του προοπτική, διεθνές».

«Σκοπός είναι ο καλύτερος συντονισμός δύο κρατών μελών της ΕΕ, που είναι χώρες πρώτης γραμμής, στο κρίσιμο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου όσον αφορά το μεταναστευτικό. Η Μεσόγειος είναι το μεγάλο μέτωπο, αλλά η Ανατολική Μεσόγειος είναι το πρώτο από τα άλλα τμήματα της Μεσογείου, που αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση», σημείωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας πως «οφείλουμε να συντονιστούμε προκειμένου από κοινού Κύπρος, Ελλάδα αλλά και άλλα κράτη μέλη να ευαισθητοποιήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους εταίρους και τους θεσμούς για να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα και προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα