Συρίγος: Σε δύσκολη θέση ο Ζάεφ - Δύσκολα θα βρει τους έντεκα που χρειάζεται

Ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος
Ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος EUROKINISSI

Για την επόμενη μέρα στα Σκόπια, μετά το δημοψήφισμα μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος.

Την εκτίμηση πως εάν παρήλαυναν και στην Αθήνα οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που παρήλασαν στην πΓΔΜ ενόψει δημοψηφίσματος, "θα τσιμεντωνόταν το 'όχι'", έκανε μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή ""Διαδρομές στην Ενημέρωση" με τον Γιώργο Βούλγαρη ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως παρότι ο Ζάεφ "βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς δύσκολα θα βρεθούν οι 11 που υπολείπονται, ώστε να υπάρξει πλειοψηφία για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Πιο συγκεκριμένα,  ο κ. Συρίγος είπε:

"Σκεφτόμουν πώς θα αντιδρούσαμε εμείς σε μία αντίστοιχη παράσταση. Αν σε μας παρήλαυναν όλοι αυτοί, θα τσιμεντωνόταν το 'όχι'. Δεν είναι διαφορετικοί οι Σκοπιανοί, είναι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί ίδιοι σε αυτές τις καταστάσεις. Το ίδιο είχε συμβεί τότε, και με το σχέδιο Ανάν. Το ίδιο έγινε τώρα στα Σκόπια, το ίδιο με το Brexit, το ίδιο με το δημοψήφισμα του 2015. Θεωρώ ότι αυτό το πράγμα, είναι ο λεγόμενος διδακτισμός, όταν κάποιος έρχεται να σου πει, τι θα κάνεις και μάλιστα το κάνει, κουνώντας σου και το δάχτυλο, με υπεροψία, απόλυτο και ρητορικό τρόπο".

"Έχει 69 βουλευτές που ψήφισαν για την κύρωση της συμφωνίας. Του λείπουν έντεκα. Θα ασκηθεί υποθέτω κάποιο μέσο, το πρώτο και πιο εύκολο, κάποιοι ήταν υπουργοί επί παλαιών κυβερνήσεων, άρα η απειλή θα είναι πολύ απλή... αν δεν συμμορφωθείτε, θα ασκήσουμε ποινική δίωξη εναντίον σας. Τώρα μπαίνουν μπρος οι πρεσβείες, αυτό που συνέβαινε μέχρι τώρα ήταν φανερό. Το τι θα γίνει με τους 51 είναι άλλη υπόθεση. Αυτοί που δεν ψήφισαν είναι Σλαβομακεδόνες. Όποιος αποστατήσει είναι πολιτικά νεκρός, θα ήτα διαφορετικό αν το αποτέλεσμα ήταν υπέρ του "ναι". Θεωρώ ότι είναι δύσκολη η θέση του Ζάεφ, πρέπει να παλέψει με μία κατάσταση στην οποία ο άλλος εκ προοιμίου πλέον είναι διατεθειμένος αρνητικά. Δύσκολα θα βρει τους έντεκα που χρειάζεται".

Όσον αφορά στο πώς θα κινηθούν οι ψηφοφόροι στις αλβανόφωνες περιοχές, στις επόμενες εκλογές, ο καθηγητής είπε: "Άλλο το δημοψήφισμα άλλο οι εκλογές. Το ότι πήρε στις αλβανόφωνες περιοχές ψήφους υπέρ του "ναι", δεν σημαίνει ότι στις εκλογές θα ψηφίσουν υπέρ του Ζάεφ. Οι ψηφοφόροι σε αυτές τις περιοχές πάλι τα αλβανικά κόμματα θα ψηφίσουν".

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του καθηγητή στον News 24/7 στους 88,6:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δημοψήφισμα στα Σκόπια, Σκοπιανό, Σκόπια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σκόπια: Ο Ιβάνοφ χαιρετίζει την αποχή - "Το δημοψήφισμα απέτυχε"

Νίμιτς: Η πΓΔΜ πρέπει να πάρει τώρα πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της

Σκόπια: Τρεις με τέσσερις βουλευτές ψάχνει ο Ζάεφ για τη συνταγματική αναθεώρηση

SHARE:

24Media Network