ΣΥΡΙΖΑ: “Καμπανάκι” για αύξηση κρουσμάτων οικογενειακής βίας λόγω καραντίνας

ΣΥΡΙΖΑ: “Καμπανάκι” για αύξηση κρουσμάτων οικογενειακής βίας λόγω καραντίνας
shutterstock

Με ερώτησή τους 40 βουλευτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση κρουσμάτων οικογενειακής βίας  ως συνέπεια της καραντίνας λόγω του κορονοϊού.

«Ο περιορισμός λόγω Covid-19 δε, δημιουργεί εύφορο έδαφος για επιδείνωση της ενδοοικογενειακής βίας», είναι το ζήτημα όπως το αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση 40 βουλευτών σχετικά με την αύξηση φαινομένων οικογενειακής βίας ως συνέπεια της καραντίνας λόγω Covid 19.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως «κάτω από συνθήκες καραντίνας και κατ’ οίκον περιορισμού, όπως αυτή που διανύουμε, οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται εφόσον οι γυναίκες περιορίζονται στο σπίτι με τον κακοποιό τους για μεγάλο χρονικό διάστημα» ενώ και τα παιδιά «θυματοποιούνται επίσης και είναι επικίνδυνα εκτεθειμένα σε επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας, εφόσον παραμένουν και εκείνα περιορισμένα στο σπίτι με τον κακοποιητικό γονέα ή σύντροφο της μητέρας τους».

Οι βουλευτές επικαλούνται στοιχεία, που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας για άλλες χώρες που εφαρμόζουν καραντίνα, όπως η Κύπρος όπου σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, ο περιορισμός στο σπίτι οδήγησε σε αύξηση 30% των περιστατικών βίας, με αποδέκτες γυναίκες και παιδιά.

Μεταξύ άλλων οι βουλευτές θέτουν το ερώτημα αν σχεδιάζεται από την κυβέρνηση η ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης του προβλήματος της ενδοοικογενειακής βίας με πολύμορφες δράσεις, όπως πχ. η προβολή τηλεοπτικών και η εκπομπή ραδιοφωνικών μηνυμάτων σε όλη τη διάρκεια της ημέρας που θα ενημερώνουν τις γυναίκες αλλά και το ευρύ κοινό για τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές που παρέχουν στήριξη και προστασία σε κακοποιημένες γυναίκες (τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας κλπ).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα