ΣΥΡΙΖΑ: Οι νέοι τομεάρχες – Εκτός ο Τσακαλώτος, οικονομικών η Αχτσιόγλου

ΣΥΡΙΖΑ: Οι νέοι τομεάρχες –  Εκτός ο Τσακαλώτος, οικονομικών η Αχτσιόγλου
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου Eurokinissi

Τα ανά τομέα υπεύθυνα στελέχη για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου ανακοινώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖA, με στόχο την ανανέωση και την επένδυση σε νέους βουλευτές.

Τα στελέχη ανά τομέα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο του κόμματος να επιχειρεί να δώσει μήνυμα ανανέωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Τον Τομέα των Οικονομικών αναλαμβάνει η Έφη Αχτιόγλου, με αναπληρωτή Φορολογικής Πολιτικής τον Τρύφωνα Αλεξιάδη και αναπληρώτρια Δημοσιονομικής Πολιτικής την Κατερίνα Παπανάτσιου.

Τον τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναλαμβάνει ο Αλέξης Χαρίτσης με αναπληρωτή τον Χάρη Μαμουλάκη και αναπληρωτή Έρευνας και Τεχνολογίας τον Γιάννη Σαρακιώτη.

Στον Τομέα Εξωτερικών παραμένει ο Γιώργος Κατρούγκαλος με αναπληρωτή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τον Γιάννη Μπουρνού και αναπληρώτρια Απόδημου Ελληνισμού και Εξωτερικού Εμπορίου, την Θεοδώρα Τζάκρη.

Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Χρήστος Σπίρτζης με αναπληρώτρια Πολιτικής Προστασίας την Χαρά Καφαντάρη και τον Διονύση Καλαματιανό αναπληρωτή.

Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Νίκος Φίλης με αναπληρώτρια την Μερόπη Τζούφη.

Τον Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με αναπληρώτρια Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την Θεανώ Φωτίου.

Τομεάρχης Υγείας ο Ανδρέας Ξανθός με αναπληρωτές τον Γιώργο Βαρεμένο και την Δώρα Αυγέρη.

Στον Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος ο Σωκράτης Φάμελλος με αναπληρώτρια την Πέτη Πέρκα.

Τον Τομέα του Πολιτισμού – Αθλητισμού αναλαμβάνει η Σία Αναγνωστοπούλου με αναπληρωτή Πολιτισμού τον Πάνο Σκουρολιάκο και Αθλητισμού τον Θάνο Μωραΐτη.

Τον Τομέα Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος με αναπληρώτρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισοτητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων την Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Τομεάρχης Εσωτερικών ο Κώστας Ζαχαριάδης με αναπληρωτή Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον Μίλτο Χατζηγιαννάκη, αναπληρωτή Διαφάνειας Διοικητικής Δράσης τον Παύλο Πολάκη και την Κυριακή Μάλαμα, αναπληρώτρια Μακεδονίας ΘΡάκης.

Ο Μάριος Κάτσης αναλαμβάνει τον Τομέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αναπληρώτρια Ενημέρωσης και Επικοινωνίας την Αναστασία Γκαρά.

Στον Τομέα των Υποδομών και Μεταφορών ο Νίκος Παππάς με αναπληρωτή Μεταφορών τον Χρήστο Γιαννούλη.

Στον Τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Νεκτάριος Σαντορινιός με αναπληρωτή Νησιωτικής Πολιτικής τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Αραχωβίτης Σταύρος με αναπληρώτρια την Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου παραμένη στον Τομέα Τουρισμού με αναπληρωτή τον Αλέξανδρο Αυλωνίτη.

Στον Τομέα Μετανάστευσης και Ασύλου ο Γιώργος Ψυχογιός, ενώ Συντονιστής της ΕΠΕΚΕ και Υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα, ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίζονται οι

α) Τσακαλώτος Ευκλείδης

β) Σκουρλέτης Πάνος

γ) Ραγκούσης Γιάννης

Οι 3 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα συντονίζουν του τομείς που περιλαμβάνονται στις διαρκείς επιτροπές που αναλαμβάνουν:

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Οικονομικών Υποθέσεων – Παραγωγής και Εμπορίου

Σκουρλέτης Πάνος: Μορφωτικών Υποθέσεων –Κοινωνικών Υποθέσεων

Ραγκούσης Γιάννης: Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης –Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Ανακατεύτηκε η “τράπουλα”

Η “έκπληξη” στην “σκιώδη κυβέρνηση” του ΣΥΡΙΖΑ ακούει στο όνομα Έφη Αχτσιόγλου. Η τομεάρχης εργασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλαμβάνει το κομβικό πόστο του τομεάρχη οικονομικών. Την θέση δηλαδή που βρίσκονταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η απουσία του πρώην υπουργού και η “μεταφορά” του στην κοινοβουλευτική ομάδα πλάι στον πρώην γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη είναι προφανώς ενδεικτική των τελευταίων εξελίξεων που υπήρξαν εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι Ε.Τσακαλώτος στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε αμφισβήτησε τον τρόπο λήψης αποφάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι το που αυτές λαμβάνονται πρέπει να είναι ξεκάθαρο.

Στο πλάι της Έφης Αχτσιόγλου θα βρεθούν δύο στελέχη ιδιαίτερα έμπειρα στα φορολογικά ζητήματα. Πρόκειται για τους πρώην υφυπουργούς Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και Κατερίνα Παπανάτσιου. Στην θέση του τομεάρχη εργασίας, όπου βρίσκονταν η Ε.Αχτσιόγλου αναλαμβάνει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Πρόκειται για θέση ιδιαίτερα σημαντική για τον ΣΥΡΙΖΑ όπου τοποθετείται ένα πρόσωπο προερχόμενο από το κέντρο, γεγονός που σε ένα βαθμό είναι και αυτό έκπληξη.

Επιβεβαιώθηκε η φημολογία για ανάληψη από τον Αλέξη Χαρίτση παραγωγικού τομέα αφού αντικαθιστά τον Νίκο Παππά ως τομεάρχης ανάπτυξης και επενδύσεων. Ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα παραμένει “εντός” και μεταφέρεται στο υπουργείο Υποδομών, εκεί δηλαδή που θήτευσε ο Χρήστος Σπίρτζης. Αυτό παρά τον θόρυβο που δημιουργηθηκε για το πρόσωπο του Ν.Παππά μετά την δημοσιοποίηση των συνομιλιών με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Με την σειρά του ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρ.Σπίρτζης “μετατίθεται” στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ενώ μέχρι πρότινος τομεάρχης, Γιάννης Ραγκούσης μεταφέρεται στο κοινοβούλιο. Εκεί μάλιστα θα αναλάβει την εποπτεία σημαντικών επιτροπών όπως της Δικαιοσύνης και της Άμυνας. Παρών στο σχήμα και ο Παύλος Πολάκης, που επιφορτίζεται με τα ζητήματα διαφάνειας, όμως τον τομέα συνολικά αναλαμβάνει ο Κώστας Ζαχαριάδης. Ένα από τα στελέχη της νέας γενιάς που αναβαθμίζεται σαφώς. Αλλαγή έχουμε και στον τομέα πολιτισμού όπου παραμένει ο Πάνος Σκουρολιάκος όμως την ευθύνη θα έχει η Σία Αναγνωστοπούλου.

Δεν μετακινούνται από τον τομέα Παιδείας ο Νίκος Φίλης, από τον τομέα Υγείας ο Ανδρέας Ξανθός, από τον τομέα Εξωτερικών ο Γιώργος Κατρούγκαλος , από την Μετανάστευση ο Γιώργος Ψυχογιός, από τον τομέα Ενέργειας ο Σωκράτης Φάμελος από την ψηφιακή διακυβέρνηση ο Μάριος Κάτσης, από την Ναυτιλία ο Νεκτάριος Σαντορινιός και από τον τομέα του τουρισμού η Κατερίνα Νοτοπούλου. Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος αναλαμβάνει τον ευαίσθητο τομέα της Δικαιοσύνης. Σε επιτελική θέση και υπεύθυνος για τα ζητήματα που αφορούν τις τράπεζες, τοποθετείται ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Συνολικά δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει ότι υπήρξε ανατροπή των έως τώρα δεδομένων αφού ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να εμπιστεύθηκε την πλειοψηφία των στελεχών που έως τώρα “έτρεχαν” τους τομείς κοινοβουλευτικής εργασίας. Ανακατεύτηκε όμως αρκετά η “τράπουλα” με τις αλλαγές αντικειμένων. Ενισχυμένο είναι αριθμητικά το στοιχείο της προοδευτικής συμμαχίας όχι όμως σε σημείο που να αλλάζει τα δεδομένα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα