Ονομαστική ψηφοφορία για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Έφη Αχτσιόγλου στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης "Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας"
Η Έφη Αχτσιόγλου στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης "Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας" EUROKINISSI

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν αίτημα διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας στο σχέδιο νόμου για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα. Στο στόχαστρο η ρύθμιση για τους τραπεζίτες

Αίτημα για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας στο σχέδιο νόμου για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα κατέθεσαν την Τετάρτη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχετικό κείμενο: Με βάση το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής, εμείς οι Βουλευτές που υπογράφουμε την παρούσα αίτηση, αιτούμεθα τη διενέργεια ψηφοφορίας με ονομαστική κλήση επί του άρθρου 9 και επί της τροπολογίας με γενικό αριθμό 80 και ειδικό 3/12-11-2019 του σχεδίου νόμου «Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις» του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

ADVERTISING

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν στην ρύθμιση για την απιστία τραπεζιτών, που εμπεριέχεται στην τροπολογία του κ. Τσιάρα και στην αποδέσμευση χρημάτων σε 9 και 9 μήνες τις περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Αχτσιόγλου: Πρόκληση για την κοινωνία η ρύθμιση για τους τραπεζίτες

Για "προκλητική και προσβλητική, για την κοινωνία, ασυλία της ΝΔ στα τραπεζικά στελέχη", έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου στη συζήτηση νομοσχεδίου με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

«Η κυβέρνηση εγγυάται ασυλία σε τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος της περιουσίας των τραπεζών. Πρόκειται για μία εξαιρετικά προκλητική και προσβλητική για την ελληνική κοινωνία ρύθμιση, η οποία θίγει τους κόπους του ελληνικού λαού που στήριξε τις τράπεζες προκειμένου να αναδιαρθρωθούν, και πρέπει οπωσδήποτε να αποσυρθεί», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

«Ουσιαστικά το αδίκημα της απιστίας σε βάρος της περιουσίας της τράπεζας θα διώκεται μόνο εφόσον υπάρχει έγκληση από τα ίδια τα στελέχη, από την ίδια τη διοίκηση της τράπεζας. Πρόκειται για μία πρόβλεψη η οποία είναι κατάφορα αντισυνταγματική και προσβάλλει την αρχή της ισότητας», σημείωσε η βουλευτής υπογραμμίζοντας ότι «εφαρμόζεται το "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει". Δηλαδή τα ίδια τα στελέχη της τράπεζας θα είναι αυτά τα οποία θα πρέπει να υποβάλλουν έγκληση προκειμένου να διώξουν τους εαυτούς τους για το αδίκημα της απιστίας».

Οι τράπεζες, επισήμανε η κ. Αχτσιόγλου, «είναι κόμβος της εθνικής οικονομίας, παίζουν κορυφαίο ρόλο στην ισορροπία του συνολικού οικονομικού συστήματος της χώρας και τα προηγούμενα χρόνια οι Έλληνες πολίτες τις υποστήριξαν με πολλαπλές θυσίες, με τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Δεν μπορεί κανείς να προσφέρει ασυλία στο αδίκημα της απιστίας χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ότι οι τράπεζες δεν είναι μία απλή ιδιωτική επιχείρηση, αλλά ένα κεφάλαιο που έχει στηρίξει ο ελληνικός λαός πολλαπλώς, προκειμένου να επανέλθει σε κανονικά επίπεδα η ελληνική οικονομία».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η ρύθμιση για τη ασυλία καταλαμβάνει το τεράστιο εύρος του αδικήματος της απιστίας και των ενεργειών που βλάπτουν την περιουσία της τράπεζας, όπως για παράδειγμα τη χορήγηση θαλασσοδανείων ή την επένδυση σε μία "φούσκα". Έρχεται να καταλάβει το σύνολο της πολιτικής που ασκεί μία τράπεζα, η οποία μπορεί να επιλέγει να δίνει δάνεια χωρίς εγγυήσεις, χωρίς εξασφαλίσεις, για να γίνει πιο ανταγωνιστική από μία άλλη». Αυτή η ασυλία, πρόσθεσε, «έρχεται να καταλάβει και όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις. 'Αρα, κορυφαίες υποθέσεις διώξεων διοικητικών τραπεζικών στελεχών που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή, κυρίως για θαλασσοδάνεια, δεν θα διώκονται πλέον και στο εξής θα πάψουν να ισχύουν».

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι «είναι ψευδές πως η ρύθμιση έρχεται μόνο για να διευκολύνει τις τράπεζες στο να κάνουν κούρεμα κόκκινων δανείων. Δεν επικεντρώνεται και δεν περιορίζει το πεδίο εφαρμογής της μόνο στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης χρέους, καταλαμβάνει όλο το εύρος των πολιτικών που μπορεί να κάνει μία τράπεζα». Υπενθύμισε, τέλος, ότι διευκόλυνση των τραπεζών στο πλαίσιο κουρέματος των κόκκινων δανείων υπάρχει ήδη με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ από το 2017.

"Τέλος στην ασυλία"

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που πήραν τον λόγο για το ίδιο σχέδιο νόμου πέρασαν στην αντεπίθεση χαιρετίζοντας την αυστηροποίηση των διατάξεων, γιατί, όπως είπαν, «μπαίνει τέλος στην ιδιότυπη ασυλία για όσους μέχρι σήμερα κατασκεύαζαν μολότοφ και έκαιγαν αθώους πολίτες, σπίτια και αστυνομικούς».

«Ενισχύεται το οπλοστάσιο της πολιτείας κατά της τρομοκρατίας», είπε η βουλευτής της ΝΔ Ζωή Ράπτη και πρόσθεσε ότι «μετατρέπεται, εκ νέου, από κακούργημα σε πλημμέλημα που είχε σκανδαλωδώς θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, η χρήση εκρηκτικών υλών, οι γνωστές μολότοφ, η οποία πλέον τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη».

Η βουλευτής υπογράμμισε ότι μπαίνει τέρμα στην ιδιότυπη ασυλία που υπήρχε μέχρι σήμερα σε όσους κατασκεύαζαν μολότοφ για να κάψουν αστυνομικούς. Το ίδιο ισχύει και για όσους επιχειρούν να κάψουν κτήρια, όπως τα Αστυνομικά Τμήματα Ζωγράφου και Πεντέλης, το κτήριο του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, είπε και κατήγγειλε «την προκλητική διάταξη που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ο δράστης που κατείχε εκρηκτικές βόμβες δεν ετιμωρείτο εάν πριν συλληφθεί παρέδιδε με τη θέλησή του τα υλικά αυτά».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network