Σύσκεψη για τα ευάλωτα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Σύσκεψη για τα ευάλωτα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ασ. Παπαγεωργίου, μελών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της διοίκησης της ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση για τα ευάλωτα νοικοκυριά, των οποίων η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί

Το προγραμματισμένο για σήμερα ραντεβού μεταξύ του υπουργού και υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και Ασημάκη Παπαγεωργίου, της διοίκησης της ΔΕΗ και εκπροσώπων της ΚΕΔΕ δεν θα είναι χωρίς εντάσεις.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους οι δήμαρχοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί εν μέσω κατακραυγής της κοινής γνώμης να τους πετάξει την «καυτή πατάτα» των διακοπών ρεύματος της επιχείρησης που τις τελευταίες ημέρες έχει οδηγήσει συνανθρώπους μας ακόμη και στο θάνατο, με αποκορύφωμα την υπόθεση-σύμβολο της 13χρονης Σάρας στη Θεσσαλονίκη.

Η αντίδραση των δημάρχων

Με τις δημοτικές εκλογές σε έξι μήνες δεν είναι τυχαίο ότι δήμαρχοι με πρώτον τον Στέλιο Μποζίκη ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν την εξόφληση λογαριασμών της ΔΕΗ σε νοικοκυριά της περιοχής τους που η επιχείρηση τους έχει διακόψει το ρεύμα.

Ούτε, είναι τυχαία η επιστολή των τεσσάρων δημάρχων στον πρωθυπουργό με την οποία  ζητούν την προσωπική του παρέμβαση, προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, που θα επιτρέψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εφόσον οι δήμοι έχουν αποδεδειγμένα την οικονομική δυνατότητα, να γίνει τακτοποίηση οφειλών και κάλυψη του κόστους επανασύνδεσης του ρεύματος στους αδύναμους.

Κι αυτό γιατί, συνάδελφοί τους απ’ όλη τη χώρα όπως αυτός του Κορδελιού-Ευόσμου Στάθης Λαφαζανίδης, που είδε μία γιαγιά και τον εγγονό της να σώζονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από τις φλόγες, λόγω της έγκαιρης επέμβασης της πυροσβεστικής θεωρούν ότι το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ από τους δήμους.

Τι θα ζητήσει η ΚΕΔΕ

Πάντως, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να ζητήσουν:

1)      Τη νομοθετική ρύθμιση που ζητούν με την επιστολή τους οι τέσσερεις δήμαρχοι ώστε να μπορεί να εγκριθούν σχετικά κονδύλια από το Ελεγκτικό Συνέδριο

2)      Χρηματοδότηση των δήμων ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τέτοιου είδους έξοδα

Να σημειωθεί ότι τα όσα συμβαίνουν με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν «χτυπήσει» τους δήμους και στο θέμα των εσόδων τους, καθώς η αδυναμία πληρωμής τους από τους καταναλωτές σημαίνει ότι και οι ΟΤΑ χάνουν πόρους από τα δημοτικά τέλη.

πηγή: aftodioikisi.gr

SHARE:

24Media Network