Σύσσωμο το ΕΛΚ καταδικάζει την Τουρκία με παρέμβαση Μεϊμαράκη – Χριστοφόρου

Σύσσωμο το ΕΛΚ καταδικάζει την Τουρκία με παρέμβαση Μεϊμαράκη – Χριστοφόρου
Φωτό αρχείου: Βαγγέλης Μεϊμαράκης -

Την καταδίκη της Άγκυρας με ομόφωνο ψήφισμα- δήλωση από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά πέτυχαν ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ μαζί με τους Κύπριους ευρωβουλευτές 

Το θέμα της προκλητικότητας των Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ έθεσε χθες στο προεδρείο του ΕΛΚ ο αντιπρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης και στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας μαζί με τους Κύπριους ευρωβουλευτές πέτυχαν ομόφωνα με ψήφισμα-δήλωση την καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Στην παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΕΛΚ Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε:

«Το ΕΛΚ ως  πρώτη δύναμη του Κοινοβουλίου πρωταγωνιστεί στην υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, διότι η εχθρική πράξη της Τουρκίας δεν στρέφεται μόνο κατά της Κύπρου, αλλά σύμφωνα  με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τις συνθήκες που ισχύουν, κρίνεται ως εχθρική προκλητική πράξη κατά της ίδιας της  ΕΕ. Συνεπώς, δεν είναι μόνο μια πράξη αλληλεγγύης, αλλά κίνηση υπεράσπισης των δικών της ζωτικών συμφερόντων. Και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη».

Η δήλωση καταδίκης του ΕΛΚ:

Η ομάδα του ΕΛΚ συζήτησε τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, που αποτελούν μία κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου όπως προκύπτουν από τον διεθνή νόμο και το δίκαιο της ΕΕ.

Οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας επίσης επηρεάζουν αρνητικά το στόχο της ΕΕ για ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών. Η συμπεριφορά της Τουρκίας επίσης αγνοεί τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της διεθνής κοινότητας να αποφύγει πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο και συμφώνως με τις αποφάσεις του χθεσινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η ευρωομάδα του ΕΛΚ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και λυπάται γιατί η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει τέτοιες παράνομες δραστηριότητες.

Η ευρωομάδα του ΕΛΚ επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από κάθε τέτοια παράνομη πράξη. Οι τουρκικές πράξεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα έχουν σοβαρές άμεσες συνέπειες στο φάσμα των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας.

Η ευρωομάδα του ΕΛΚ καλεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη μέλη να απαντήσουν καταλλήλως με την επιβολή νομικών, πολιτικών, οικονομικών και διπλωματικών περιοριστικών μέτρων (κυρώσεων) κατά της Τουρκίας.” 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα