Τουρκία: Η κυβέρνηση απειλεί το φιλοκουρδικό DEM με διώξεις

Διαβάζεται σε 2'
Τουρκία: Η κυβέρνηση απειλεί το φιλοκουρδικό DEM με διώξεις
O Toυντσέρ Μπαρκιχάν DEM

Ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης απείλησε ανοιχτά με δίωξη το φιλοκουρδικό κόμμα του DEM.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας προειδοποίησε την Τετάρτη το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα DEM της χώρας ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με νομικές διαδικασίες, ακόμη και διακοπή λειτουργίας του κόμματος, όπως το προκάτοχό του, αν δεν αποστασιοποιηθεί από τους Κούρδους μαχητές.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το DEM, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου, ιδρύθηκε πέρυσι ως διάδοχος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), το οποίο αντιμετωπίζει ποινές κατάργησής του λόγω υποτιθέμενων δεσμών με Κούρδους μαχητές σε μια δικαστική υπόθεση, που συνάδει με την πολιτική καταστολής που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια το κυβερνών κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Στο παρελθόν, ανοίχτηκαν υποθέσεις διακοπής λειτουργίας κομμάτων για υποστήριξη της τρομοκρατίας”, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι ορισμένα κόμματα έχουν απαγορευτεί στο παρελθόν και ότι άλλες υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

“Επομένως, λέμε ότι εάν το κόμμα του DEM ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, τότε αυτό θα αντιμετωπίσει την ίδια μεταχείριση”, είπε. “Εμείς λέμε κρατήστε αποστάσεις από την τρομοκρατία εάν δεν θέλετε να βρεθείτε αντιμέτωποι με μια τέτοια νομική διαδικασία”.

Ένα άλλο δικαστήριο αναμενόταν να ανακοινώσει ετυμηγορία αυτόν τον μήνα σε μια υπόθεση που δικάζει πρώην ηγέτες και αξιωματούχους του HDP για τις διαδηλώσεις του 2014 που προκλήθηκαν από επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην κουρδική πόλη της Συρίας Κομπάνι. Αυτή η δικαστική απόφαση αναβλήθηκε.

“Δεν πρέπει να μας κουνάνε το δάκτυλο. Η πολιτική διακοπής λειτουργίας, του εκβιασμού και των απειλών έχει τελειώσει”, δήλωσε από την πλευρά του ο συμπρόεδρος του Κόμματος DEM Τουντσέρ Μπακιρχάν μετά από κάλεσμα ενός συμμάχου της κυβέρνησης να τεθεί εκτός νόμου το DEM. .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα