Τα άπαντα του Δημοσθένη Βεργή: Τσολιάς στο Παρίσι, η πρόκληση στην Τσιλέρ, η “συνεύρεσή” του με την Τζούλια και η απειλή της φυλακής

Τα άπαντα του Δημοσθένη Βεργή: Τσολιάς στο Παρίσι, η πρόκληση στην Τσιλέρ, η “συνεύρεσή” του με την Τζούλια και η απειλή της φυλακής

Οι κυριότεροι σταθμοί στην πολιτική ζωή του Δημ. Βεργή. Οι ανατρεπτικές προεκλογικές αφίσες, η εμμονή στο "γυμνό", τα πρόβατα στο Κολωνάκι, η πολιτική συμπόρευση με την Τζ. Αλεξανδράτου και η κατάληξη του πιο "αυθεντικού οικολόγου" και ειρηνιστή... πίσω από τα κάγκελα της φυλακής (Pics+Vids)

Σοκ προκαλεί από την Τετάρτη η είδηση καταπάτησης χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων κοντά στη λίμνη Μαραθώνα με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο των “Ελλήνων Οικολόγων” Δημοσθένη Βεργή. Ο “εκκεντρικός πολιτικός” ή αλλιώς ο “Δον Κιχώτης” της ελληνικής πολιτικής σκηνής – όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν οι φίλοι και γνωστοί του εντός και εκτός Βουλής – θα αναγκαστεί να πάρει το δρόμο της φυλακής, καθώς καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 37 ετών και 6 μηνών χωρίς αναστολή  από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Οι δικαστές πάντως του αναγνώρισαν το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, επιβάλλοντας του παράλληλα και χρηματικό πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ, οπότε και η ποινή κάθειρξης μειώνεται στα 25 έτη.

Με την ίδια απόφαση το δικαστήριο καταδίκασε και τους δύο συγκατηγορούμενούς του, τον πρώην δασάρχη Πεντέλης, Νίκ. Παπακώστα, και τον  Κ. Κατογιαννάκη. Στον πρώτο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 14 ετών και πρόστιμο 5.000 ευρώ και στον δεύτερο 10 έτη και πρόστιμο 3.000 ευρώ. Σε αντίθεση με τον πρόεδρο των “Ελλήνων Οικολόγων”, σε αυτούς δόθηκε αναστολή, ενώ αθώοι κρίθηκαν οι Εμμ. Δρακάκης, εφοριακός και τότε στέλεχος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής και ο Ι. Βλάχος

Η υπόθεση αφορά στην καταπάτηση ακίνητων συνολικής έκτασης 452.000 τ.μ., τα οποία εμφανίζεται να διεκδικούσε ο Δημ. Βεργής στην περιφέρεια Σπατατζικίου Αγ. Στεφάνου Αττικής για λογαριασμό του ιδίου και του πολιτικού του κόμματος.

Σύμφωνα με την κατηγορία, όμως, οι εκτάσεις αυτές, η αξία των οποίων υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ, όχι μόνο ήταν δασικές ή αναδασωτέες, αλλά ανήκαν στο ελληνικό Δημόσιο και στην ΕΥΔΑΠ, παρά το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος πολιτευτής υποστήριζε ότι οι τελευταίοι δεν είχαν δικαιώματα σε αυτές.

Ο Δημ. Βεργής εμφανίζεται να προέβαλε, μάλιστα, “ανύπαρκτα δικαιώματα κυριότητας”, ενώ φέρονται να είχαν πλαστογραφηθεί έγγραφα, τα οποία παρουσίαζαν τις εκτάσεις ως μη δασικές. Οι υπόλοιποι κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, πως συνέταξαν εκθέσεις οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν το 1999 σε αγωγή του Δημ. Βεργή κατά του Δημοσίου, με την οποία ο πρόεδρος και ιδρυτής των “Ελλήνων Οικολόγων” διεκδικούσε 42.800 τ.μ. από την επίμαχη περιοχή.

Ποιος είναι όμως ο πολιτικός που έφερε τα πάνω – κάτω σε δικαστήρια και προεκλογικές εκστρατείες;

Οι Έλληνες Οικολόγοι (πρώην Ένωση Οικολόγων) ιδρύθηκαν το 1986 και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων εκτιμάται ότι είναι άνθρωποι που εκτιμούν το χιούμορ, την εναλλακτικότητα και την πρωτοπορία. Πρόεδρος του κόμματος είναι από την πρώτη στιγμή έως σήμερα ο Δημοσθένης Βεργής, αυτοαπασχολούμενος, συνδικαλιστής και δημοσιογράφος που σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ειρηνιστής, αλλά και στενός φίλος του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Βεργής έχει ζήσει επί μακρόν στην Γαλλία, έχει συναναστραφεί μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες, χειρίζεται άψογα τη Γαλλική γλώσσα και άλλες τρεις γλώσσες και αρθοργαφούσε επί χρόνια σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

(Ο Δημοσθένης Βεργής. Παρίσι 1966. Φωτογραφία: Σίμος Τσαπνίδης)

Ο ίδιος είχε σχολιάσει αρνητικά την “άνθιση κομματικών παρακλαδιών με οικολογική βάση”, λέγοντας: “Είμαστε οι μόνοι γνήσιοι Οικολόγοι. Οποιοσδήποτε άλλος χρησιμοποιεί τον όρο «οικολόγοι», το κάνει για να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους και να καπηλευτεί το ταμείο του Ελληνικού δημοσίου. Για το λόγο αυτό στο ψηφοδέλτιο αναγκαζόμαστε να βάλουμε στην κορυφή με το σήμα το πρόσωπο του Αρχηγού, προς αποφυγή παραπλάνησης από τους γιαλαντζί οικολόγους. Τονίζουμε ότι το Πολιτικό κόμμα «Έλληνες Οικολόγοι», ουδέποτε επιχορηγήθηκε από την σύστασή του, από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προκύπτει και με την απόφαση αρ.18 /2004 του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, όπως επιχορηγήθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα και κατεβαίνουμε στις εκλογές με δικά μας έξοδα”, τόνιζε στις συνεντεύξεις του προ των ευρωεκλογών.

 

Στον Βεργή οφείλεται η ιδέα της “ανατροπής” στα προεκλογικά δεδομένα. Σωστός Αριστοφανικός πολιτικός που δεν σταματούσε να μιλά έξω από “τα δόντια” σε όσους έβλεπαν τις πολιτικές του τοποθετήσεις με καχυποψία, φαίνεται πως έμεινε αξέχαστος σε πολιτικούς και ψηφοφόρους με την προεκλογική αφίσα για τις βουλευτικές εκλογές του 2012, στην οποία εμφανίζεται γυμνός και χρησιμοποιεί το σύνθημα: “Τσίλερ, έλα να την πάρεις”.

 

Και αυτή η αφίσα ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα και σίγουρα όχι η μόνη. Από την είσοδό του στην πολιτική αρένα, είχε το συνήθειο να επιλέγει για τις αφίσες του δημοφιλή πρόσωπα, με αρκετό γυμνό και να σατιρίζει στο μέγιστο, την επικαιρότητα. Δεν δίστασε μάλιστα και ο ίδιος να φωτογραφηθεί γυμνός ή σε άλλες περιπτώσεις να χρησιμοποιήσει πρωτότυπες ενδυμασίες για τις αφίσες του κόμματος. Άλλωστε, σε κάθε συνέντευξή του υποστήριζε δημοσίως την ανάγκη για απεριόριστο γυμνισμό και ελεύθερη ανθρώπινη έκφραση, αλλά και την ανάγκη νομιμοποίησης της κάνναβης.

Τι κι αν τα περασμένα Χριστούγεννα αναγκάστηκε να νοσηλευτεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα; Τα ξεπέρασε και επέστρεψε πιο “σιδερένιος” από ποτέ στο προσκήνιο της ελληνική πολιτικής σκηνής, προκειμένου να διεκδικήσει το Μάιο του 2014 έδρες στην ευρωβουλή. “Όλα πήγαν καλά για τον σύζυγό μου. Οι γιατροί έκριναν απαραίτητο να τον χειρουργήσουν” , δήλωνε στον Τύπο η σύζυγός του Σβετλάνα Βεργή που τα τελευταία χρόνια στέκεται στο πλευρό του και στηρίζει την κάθε πολιτική ή μη, πρωτοβουλία του (η ίδια δεν έφυγε από το πλευρό του ούτε το Σεπτέμβριο 2010, όταν αντιμετώπισε τις πρώτες περιπέτειες με την καρδιά του). “Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε και είμαι δυνατός σαν ταύρος! Γι’ αυτό επέλεξα τον ταύρο για την προεκλογική μου αφίσα!”, έλεγε και ο ίδιος σε ΜΜΕ που έσπευσαν να σταθούν έξω από το ιδιωτικό νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν για μέρες.

Κι όταν λέμε “ταύρος εν υαλοπωλείο”, τι εννοούμε ακριβώς; Τίποτε περισσότερο από τη φετινή προεκλογική του καμπάνια για μία θέση στον “ήλιο της ευρωβουλής”. Στις εν λόγω εντυπωσιακές προεκλογικές του αφίσες, προαναγγέλλοντας την κάθοδό του στις ευρωεκλογές, αποφάσισε να ντυθεί με αρχαιοελληνική περιβολή, πάνω σε αγριεμένο ταύρο, να κρατά ένα μακρύ δόρυ με το οποίο, ως αλλοτινός Αϊ-Γιώργης, στοχεύει απευθείας στην καρδιά έναν τρικέφαλο δράκοντα που συμβολίζει την τρόικα και απειλεί με τα νύχια του την Ευρώπη! Και όλα αυτά υπό το έντρομο βλέμμα της Άνγκελα Μέρκελ!

 

Άλλοτε με κάπα, άλλοτε γυμνός, άλλοτε με στολή του Superman και άλλοτε διεκδικώντας την ελληνική πρωθυπουργία, με όπλο του την Τζούλια Αλεξανδράτου (υποψήφια για το υπουργείο Πολιτισμού το 2012), ο πρόεδρος των Ελλήνων Οικολόγων δεν έπαψε ποτέ να προκαλεί, έχοντας σύμμαχό του τη γυναίκα του και αδιαφορώντας για τα “κακώς κείμενα”, τις επικρίσεις και τα αρνητικά σχόλια του Τύπου.

Ο Δημ. Βεργής δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια εκκεντρική παρουσία, την οποία εδώ και δεκαετίες ο πολιτικός κόσμος ανεχόταν με ένα χαμόγελο στα χείλη και την οποία οι ψηφοφόροι τιμούσαν με την ψήφο τους σε κάθε ευκαιρία – με αποκορύφωμα τις 32.956 ψήφους που πήρε στις ευρωεκλογές του 2004. Ίσως πρόκειται και για την μοναδική πολιτική φυσιογνωμία που κανείς δεν παρεξήγησε, όταν απείλησε να εμφανιστεί στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας πριν δύο χρόνια με άλογο, που είχε σχεδόν “το ελεύθερο” να κατέβει στο Κολωνάκι με 300 πρόβατα , αλλά και ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς που ο Θεόδωρος Πάγκαλος “έπιασε στο στόμα” του – όχι για να καταγγείλει – αλλά να εξυμνίσει. 

Συγκεκριμένα, θέλοντας να αναφερθεί στα δραματικά τεκταινόμενα και τα χαμηλά εκλογικά ποσοστά της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Πάγκαλος σχολίασε πρόσφατα: “Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον και με γοητεύει η επιμονή των ανθρώπων αυτών που παραμένουν μέσα στην αίθουσα. Όλοι αυτοί κάθονται και ακούνε τον κ. Κουβέλη, ο οποίος κάνει το εξής: παραιτείται και μετά πηγαίνει και παρακαλάει να μη γίνει δεκτή η παραίτησή του. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Ο Δημοσθένης Βεργής που είναι αρχηγός του κόμματος των Οικολόγων και είναι ένα ανάλογο κόμμα με τη ΔΗΜΑΡ τώρα, με το ποσοστό που πήρε, έχει προβλήματα. Προβληματίζεται αλήθεια και λέει: Να παραιτηθώ τώρα και να μου ζητήσουν να μείνω;. Είναι ένα αξιοπρεπέστατο πρόσωπο ο Βεργής, ο οποίος είναι χρόνια στην πολιτική και παίρνει αξιοπρεπή ποσοστά, ανάλογα με αυτά του κ. Κουβέλη. Δείτε πόσοι αξιόλογοι άνθρωποι κάθονται εκεί και επιμένουν για μια υπόθεση που έχει λήξει, όπως αυτή της ΔΗΜΑΡ. Και ίσως και άλλα κόμματα. Έγινε μια απόπειρα, από τους ίδιους ανθρώπους μέσα στον ίδιο χώρο, αλλά οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να συμμετάσχουν σε μια γενικότερη προσπάθεια ανασύστασης του χώρου, η οποία μπορεί να ονομαστεί δημοκρατική προοδευτική παράταξη ή δημοκρατική παράταξη σκέτο”.

Πάντως, ακόμα και αν η πλειοψηφία του κόσμου θυμάται τον Δημοσθένη Βεργή ως οικολόγο, ειρηνιστή, ανατρεπτικό ή το πολιτικό πρόσωπο που “δεν κολλάει ακόμα και να πρωταγωνιστήσει σε γυμνή φωτογράφιση, όταν το απαιτεί η παρούσα πολιτική κατάσταση”, είναι πολλοί εκείνοι που προτιμούν να τον θυμούνται απλά, στο πλευρό της Τζούλιας Αλεξανδράτου, στην οποία δεν δίστασε ακόμα και ένα ολόκληρο υπουργείο (αυτό του Πολιτισμού) να χαρίσει, σε περίπτωση εκλογής του στις βουλευτικές του 2012.

Στην εν λόγω εμβληματική προεκλογική αφίσα τους, οι δύο τους δίνουν τα χέρια μπροστά από κτίριο της Βουλής, αριστερά τους υπάρχει η διμοιρία των ΜΑΤ και στη μέση, σε ρόλο guest star, ο “Λουκάνικος”, ο θρυλικός σκύλος των απεργιακών κινητοποιήσεων. Το πολιτικό στίγμα δίνεται κάτω αριστερά, αφού το κόμμα τους, οι “Οικολόγοι” είναι “αντιμνημονιακοί”. Ο κ. Βέργης φοράει κόκκινο ζιβάγκο, ενώ η κα Αλεξανδράτου είναι ντυμένη σαν “κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο”.

 

 

Το αληθινό πρόσωπο του Δημοσθένη Βεργή. Συνέντευξη σε Ελεύθερη, Ανεξάρτητη, Δημοκρατική τηλεόραση “channel 114news”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα