Τα διλήμματα της ΝΔ και οι πιέσεις δανειστών και κυβέρνησης

Τα διλήμματα της ΝΔ και οι πιέσεις δανειστών και κυβέρνησης

Το γαλάζιο όχι στη διακομματική καταδίκη Ντάισελμπλουμ που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. "Δεν θα γίνουμε συνένοχοι, οι συμφωνίες δεσμεύουν αλλά και αλλάζουν", διαμηνύει το Μοσχάτο

Για αναζήτηση συνενόχων στην αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο στη ΝΔ σχολιάζοντας τα όσα διαμείβονται τα τελευταία 24ωρα εντός και εκτός της χώρας με αφορμή τα σενάρια για πιέσεις των δανειστών να δεσμευτεί η αντιπολίτευση στην στήριξη των μέτρων και των συμφωνιών για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Το Μοσχάτο μάλιστα επιστρέφει το μπαλάκι των ευθυνών στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν πρόκειται καν να μπει στον κόπο να συζητήσει την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή διακομματική καταδίκη των δηλώσεων Ντάισελμπλουμ για τις χώρες του Νότου.

«Μας καλύπτει η δήλωση του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ» αρκούνταν να τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αργά χτες βράδυ μετά την γνωστοποίηση της πρωτοβουλίας του κυβερνώντος κόμματος, παραπέμποντας στη φράση του κ. Κικίλια «δεν επιτρέπω και δεν ανέχονται από κανέναν όσο ψηλά ιστάμενος κι αν είναι να προσβάλλει τη χώρα μου και τους συμπολίτες μου».

Από εκεί και πέρα για τη ΝΔ όσο ξεκάθαρο είναι ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μέτρα και αντίμετρα, άλλο τόσο ξεκάθαρη είναι και η επιλογή της να μην μπει σε καμία συζήτηση για αναζήτηση ελάχιστου κοινού τόπου με την κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές. Κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι κινήσεις που γίνονται τόσο στο εσωτερικό, όπως πχ οι δηλώσεις Σκουρλέτη για ψήφιση του πακέτου με 180 βουλευτές, όσο και στο εξωτερικό, όπως πχ οι δηλώσεις Σαπέν, έχουν έναν κοινό παρονομαστή και έναν «προφανή στόχο να μοιράσουν το πολιτικό κόστος της αποτυχίας του κ. Τσίπρα και να ακυρώσουν τη δυνατότητα της ΝΔ να παρουσιάσει εναλλακτική πρόταση».

Για την ηγετική ομάδα της ΝΔ είναι εδραία η πεποίθηση ότι η κάθετη άρνησή της να δώσει οποιασδήποτε μορφής στήριξη στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης θα εντείνει τα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς εκτιμούν ότι ο μόνος συνεκτικός ιστός εντός του κυβερνώντος κόμματος είναι η παραμονή του στην εξουσία. Ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρούν ότι είναι ευκολότερες οι διαρροές και η δυνατότητα να πληγεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αν δεν αφεθεί μόνη η κυβέρνηση να φέρει σε πέρας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Από την άλλη η ΝΔ βρίσκεται ενώπιον και μιας αντίφασης καθώς από τη μια μεριά εκφράζει την αντίθεσή της και δεσμεύεται εκ των προτέρων για την καταψήφιση των μέτρων αλλά από την άλλη την ίδια δέσμευση αναλαμβάνει για την τήρησή τους ως κυβέρνηση μετά το 2019 στο όνομα της «συνέχειας του κράτους». Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Μοσχάτο θα προσπαθήσει τις επόμενες μέρες να εξηγήσει καλύτερα τη στάση της ΝΔ με βασικό επιχείρημα το ότι «ναι μεν οι συμφωνίες δεσμεύουν αλλά και αλλάζουν είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο» με την υποσημείωση ότι αυτό εξαρτάται από την αξιοπιστία της εκάστοτε κυβέρνησης και ως εκ τούτου θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν ζωντανό το γαλάζιο αφήγημα για τη δυνατότητα αλλαγής του μείγματος της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο του μνημονίου.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα