Τα δύο δυνατά χαρτιά της Αθήνας απέναντι στο Βερολίνο που ξεκλειδώνουν τη δόση

Lesbos, Greece on October 17, 2015. / , 17  2015.
Lesbos, Greece on October 17, 2015. / , 17 2015. SOOC

Η γερμανική εφημερίδα FAZ εκτιμά πως η πίεση του προσφυγικού θα δώσει στην ελληνική κυβέρνηση το διαπραγματευτικό ατού να ξεπεράσει τους σκοπέλους και να πάρει την πρώτη δόση. Φόβοι ότι οι ελληνικές τράπεζες, μπορούν να δημιουργήσουν ντόμινο για όλη την Ευρώπη

Ο χρόνος είναι υπέρ της Ελλάδας στις συζητήσεις για την καταβολή της δόσης των δύο δισεκ. ευρώ από το τρίτο πακέτο διάσωσης, εκτιμά η Frankfurter Allgemeine Zeitung, εξηγώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει δύο καλά χαρτιά καθώς το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Οι ελληνικές τράπεζες απειλούν όλη την Ευρώπη

Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προβλεπόταν να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα Νοεμβρίου, όμως καθώς καθυστερεί η αξιολόγηση των πιστωτών σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων αυτό δεν φαίνεται εφικτό.

Όμως, σύμφωνα με τη FAZ, αν δεν γίνει ανακεφαλαιοποίηση και οι ελληνικές τράπεζες βρεθούν σε κίνδυνο, αυτό είναι κάτι που πολύ γρήγορα θα επηρεάσει και την ευρωζώνη.

«Ο ελληνικός κίνδυνος θα μετατραπεί γρήγορα σε ευρωπαϊκό, ανεξάρτητα από το αν οι ελληνικές τράπεζες είναι "συστημικές" ή όχι», τονίζει η εφημερίδα.

Η προσφυγική κρίση δεν περνά μόνο από την Τουρκία

Ο άλλος λόγος που η Αθήνα έχει διαπραγματευτικά περιθώρια είναι η προσφυγική κρίση, εκτιμά η FAZ.

Το πολιτικό βαρομετρικό στην Ευρώπη έχει αλλάξει ριζικά εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης. Το πρώτο εξάμηνο του έτους το Βερολίνο είχε έρθει σε αντιπαράθεση με την ελληνική κυβέρνηση, όμως πλέον η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεργαστεί με την Ελλάδα.

Η δημιουργία 50.000 θέσεων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα είναι απολύτως προς το συμφέρον του Βερολίνου. Όμως, το γεγονός παραμένει ότι αυτές δεν θα είναι αρκετές γι' αυτό τον λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξαρτάται από τα περαιτέρω βήματα που είναι διατεθειμένη να κάνει στο θέμα η Αθήνα, σημειώνει η FAZ.

Διότι προκειμένου να περιοριστεί η εισροή μεταναστών στη Γερμανία, η Μέρκελ γρήγορα θα δεχθεί να κάνει κάποιες υποχωρήσεις αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμά η εφημερίδα.

Τέτοιου είδους συμβιβασμοί ταιριάζουν στη λογική της Γερμανίας και σίγουρα της καγκελαρίου, εξηγεί η FAZ. Έτσι μια ενδεχόμενη άρνηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την καταβολή της νέας δόσης στην Αθήνα δεν θα ήταν αποφασιστικής σημασίας. Το αργότερο ως την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο η Ελλάδα θα λάβει τα χρήματα, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ/Φωτό sooc.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γερμανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Άρον άρον η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και της ανακεφαλαιοποίησης στη Βουλή

Η Γερμανία εκτός προϋπολογισμού εξαιτίας του προσφυγικού

SHARE:

24Media Network