Τα “γυρίζει” ο Κασσελάκης για το Πόθεν Έσχες

Διαβάζεται σε 6'
Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης SOOC

Αναίρεσε δημόσιες δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες θα το δημοσιοποιούσε πριν από τις ευρωεκλογές. Εγείρονται εκ νέου ερωτηματικά

Υπαναχώρησε από προηγούμενη δήλωση του σύμφωνα με την οποία επρόκειτο να εμφανίσει το «Πόθεν Έσχες» του πριν από τις εκλογές ο Στέφανος Κασσελάκης. Εγείροντας έτσι νέα ερωτηματικά για την περιουσιακή του κατάσταση, ενώ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για το θέμα αυτό.

Μιλώντας χθες στην εκπομπή «Οne Talk» του Τάκη Χατζή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως τελικά θα δώσει το «Ποθεν Έσχες» κάποια στιγμή έως και τις 30 Ιουνίου. Αυτό παρά το γεγονός πως τόσο σε παλιότερες δηλώσεις (π.χ συνέντευξη στον τηλεοπτικό Σταθμό ΣΚΑΙ)  του όσο και σε προχθεσινή μόλις συνέντευξή του στο  είχε δηλώσει ότι θα εμφανίσει την Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης «πριν από τις εκλογές». Δηλώνοντας μάλιστα υπερήφανος για την «επαγγελματική μου επιτυχία».

Εισαγγελική έρευνα

Αυτά ενώ αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται υπό το καθεστώς εισαγγελικής έρευνας. Η έρευνα διατάχθηκε από την αρμόδια εισαγγελική αρχή μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του News 24/7 σύμφωνα με το οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης, τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν ιδιοκτήτης της αλλοδαπής εταιρίας «Osios LLD» με έδρα το Μαϊαμι και υποκείμενη στην φορολογική νομοθεσία της πολιτείας Delaware. Η ιδιότητα του αρχηγού κόμματος με αυτή του  ιδιοκτήτη αλλοδαπής εταιρίας είναι ασύμβατες με βάση την νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2016 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ακόμη μεγαλύτερη διάσταση στο ζήτημα παραδεχόμενος σε μετέπειτα δηλώσεις του όχι μόνον ότι είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, αλλά πως είναι ιδιοκτήτης και άλλων εταιριών στο εξωτερικό. Δηλώνοντας επίσης πως πρόκειται να τις μεταβιβάσει, δίχως να περεταίρω εξηγήσεις.

Για το ποιες εταιρίες είναι αυτές αρνήθηκε επανειλλημένα να απαντήσει. Λέγοντας μάλιστα σε συνέντευξή του στον Νίκο Ευαγγελάτο όταν ο τελευταίος έθεσε το ερώτημα πως «δεν είσαι ο λογιστής μου». Επίσης – όπως προαναφέραμε- στην ίδια συνέντευξη όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο για το αν θα καταθέσει το Πόθεν Έσχες του πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου απάντησε καταφατικά.

Τα γύρισε

Το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα αφού χθες ο Στέφανος Κασσελάκης αναίρεσε την δημόσια δέσμευση που είχε πολλάκις αναλάβει. Αφορμή υπήρξαν οι ερωτήσεις που δέχθηκε στην εκπομπή One Talk από τον Τάκη Χατζή, κατά την διάρκεια των οποίων κατέστη σαφές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να αποφύγει το ζήτημα. Στην συνέχεια όταν από το δημοσιογράφο τέθηκε το θέμα της εμφάνισης του «Πόθεν Έσχες» πριν τις εκλογές ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε πως η διορία που έχει είναι έως και τις 30 Ιουνίου.

Ο χαρακτηριστικός διάλογος που έγινε έχει ως εξης:

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μεταξύ μας τώρα, εσείς γιατί δεν δίνετε το πόθεν έσχες να τελειώνουμε μ’ αυτή τη συζήτηση και να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και να πάμε παρακάτω;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα το δώσω.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Είπατε πριν από τις εκλογές και του συζύγου σας, να τελειώνει αυτή η παραφιλολογία, να τελειώνουμε δηλαδή.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι παραφιλολογία αυτή, που δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία, για ποιο λόγο: Επειδή δεν μπορεί να φανταστεί ότι κάποιος Έλληνας μπορεί να διαπρέψει στο εξωτερικό και να επιστρέψει στη χώρα του να συνεισφέρει. Η δική μου πορεία στον ιδιωτικό τομέα είναι μια πάρα πολύ καλή πορεία. Είμαστε σε μια χώρα εδώ πέρα που όντως έχει μια μεγάλη βάση στη ναυτιλία. Και πρέπει να την προστατεύσουμε σαν κόρη οφθαλμού τη ναυτιλία.Αντί να βγάζουν λάσπες τα media που είναι φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση, γιατί δεν ρωτάει τον κόσμο της ναυτιλίας να δει εάν το δείγμα γραφής που έχω είναι θετικό; Είναι απ’ τα καλύτερα που υπάρχουν στη ναυτιλία η επένδυση την οποία έκανα, πώς τη διαχειρίστηκα…

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μα δεν σας είπα κάτι τέτοιο…

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας λέω για ποιο λόγο η Νέα Δημοκρατία ήθελε να δημιουργήσει το θέμα. Διότι για τη Νέα Δημοκρατία είναι σημαντικό εγώ να είμαι απατεώνας σαν όλους τους άλλους.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τώρα με συγχωρείτε, μη μου τα λέτε εδώ αυτά.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν τα λέω σ’ εσάς, σας λέω ποια η στρατηγική τους. Η στρατηγική τους είναι να φανεί ότι υγιής επιχειρηματικότητα δεν υπάρχει, ότι όλοι το ίδιο είναι, άρα δεν θ’ αλλάξει τίποτα. Όχι. Υπάρχει υγιής επιχειρηματικότητα…

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Και δεν τους δίνετε το πόθεν έσχες. Να τελειώσει μ’ αυτούς, σας είπα ο έρμος, δε σας είπα κάτι άλλο. Λέω: γιατί δεν το δίνετε να ησυχάσουμε απ’ αυτή τη συζήτηση;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να το δώσω, αλλά με ρωτάτε αυτή τη στιγμή για ένα πόθεν έσχες το οποίο οφείλω να το δώσω μέχρι 30 Ιουνίου. Δεν οφείλω να το δώσω τώρα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι, εσείς ξέρετε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας λέω, 30 Ιουνίου. Και η ίδια η Νέα Δημοκρατία το έκανε θέμα αυτό προεκλογικό. Τηρώ τον νόμο. Η ίδια το έκανε προεκλογικό ζήτημα. Γιατί; Για να προσπαθήσει να πείσει τον ελληνικό λαό ότι ο Στέφανος δεν είναι εντάξει.

 

 

 

Τι περιέχει ένα Πόθεν Έσχες

Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης που καταθέτουν κάθε έτος τα πολιτικά πρόσωπα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής: Το ετήσιο εισόδημα τους, τις μετοχές που διαθέτουν, τις τραπεζικές καταθέσεις τους σε τραπεζικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, τα ακίνητα που διαθέτουν (κατοικίες, οικόπεδα κ.λ.π) καθώς και τα οχήματα. Αντίστοιχη υποχρέωση υπάρχει και για τους συζύγους των πολιτικών προσώπων.

Ο Στέφανος Κασσελάκης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία όφειλε να καταθέσει Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης εντός 3μήνου μετά την ανάληψη της ιδιότητας που τον καθιστά υπόχρεο, δηλαδή αυτής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η προθεσμία αυτή έλαβε παράταση έως και τις 30 Ιουνίου για όλους τους υπόχρεους προκειμένου – όπως δηλώθηκε- να ολοκληρωθούν οι εργασίες για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας του «Ποθεν Έσχες». Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης καλείται να καταθέσει την αρχική δήλωση περιουσιακής κατάστασης με βάση την οποία συγκρίνονται οι υπόλοιπες δηλώσεις που θα καταθέσει στο μέλλον. Αυτή η δήλωση, η αρχική, δεν δημοσιοποιείται όπως γίνεται με τα ετήσια Πόθεν Έσχες των πολιτικών προσώπων. Έτσι λοιπόν αυτόματη δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες του Στέφανου Κασσελάκη προβλέπεται να υπάρξει – με βάση τις διετείς καθυστερήσεις που υπάρχουν- το 2025 ή το 2026. Εκτός φυσικά και αν δημοσιοποίηση του«Πόθεν Έσχες» γίνει από τον ίδιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα