Τα γραφεία των Ευρωπαίων ακροδεξιών πωλούνται όπως είναι επιπλωμένα - Η αποπομπή της ΧΑ

Τα γραφεία των Ευρωπαίων ακροδεξιών πωλούνται όπως είναι επιπλωμένα - Η αποπομπή της ΧΑ

Πρόεδρος του APF είναι ο Ιταλός φασίστας, επικεφαλής της Forza Nuova, Ρομπέρτο Φιόρε

Χωρίς τη χρηματοδότηση της ΕΕ έμειναν οι ομοϊδεάτες της Χρυσής Αυγής για το 2018. Έξι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) δεν θα λάβουν ευρωπαϊκή επιχορήγηση επειδή - επισήμως - δεν κατάφεραν να δηλωθούν εγκαίρως στο σχετικό «μητρώο» της νεοσυσταθείσας «Αρχής για τα Ευρωπαϊκά Κόμματα και τους Οργανισμούς». Στην πραγματικότητα όμως, τα ακροδεξιά κόμματα και οι δεξαμενές σκέψης (think tanks) τους δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για επιδότηση, αφού δεν αποδέχονται τις αξίες της ΕΕ, όπως η ελευθερία, η δημοκρατία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αυτό τα μέλη τους το γνωρίζουν πολύ καλά…

Μεταξύ αυτών που έχασαν την προθεσμία είναι και η ακροδεξιά εθνικιστική Συμμαχία για Ειρήνη και Ελευθερία (APF). Παρόλο που στο APF συμμετέχουν πολλά κόμματα, τέσσερις μόνο ήταν μέχρι πρότινος οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές του: οι τρεις χρυσαυγίτες και ένας εκλεγμένος του NPD. Πρόεδρος του APF είναι ο Ιταλός φασίστας, επικεφαλής της Forza Nuova, Ρομπέρτο Φιόρε και αντιπρόεδροι (αναπλ. Πρόεδρος κατ’ ακρίβεια) ο υπόδικος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος και ο εκδιωχθείς πρόεδρος του φασιστικού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος, Νικ Γκρίφιν.

ADVERTISING
Τα γραφεία των Ευρωπαίων ακροδεξιών πωλούνται όπως είναι επιπλωμένα - Η αποπομπή της ΧΑ

Τα γραφεία του APF εγκαινιάστηκαν με… δόξα και τιμή από τους φασίστες της ΕΕ, με πρωταγωνιστές τους χρυσαυγίτες που μάλιστα έδωσαν και τα ονόματα του Φουντούλη και του Καπελώνη, των δύο νεαρών χρυσαυγιτών που είχαν δολοφονηθεί στο Νέο Ηράκλειο, στην «έδρα» των Βρυξελλών. Όμως πρόσφατα, όπως… αποσιωπείται από το site της συμμαχίας, η Χρυσή Αυγή εξαιρέθηκε από μέλος της, χωρίς να εξηγηθεί ποτέ το γιατί. Και, last but not least, τα γραφεία του APF που είχαν το θράσος να ανοίξουν δίπλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο… νοικιάζονται. Κάτι που σημαίνει να πει ότι μάλλον κάτι πάει καλά με την (μη) χρηματοδότηση της ΕΕ. Δει δη χρημάτων, όπως έλεγαν κι οι αρχαίοι Ελληνες…

Επί της χρηματοδότησης, μπορεί η ιστοσελίδα EUobserver που ανέδειξε το θέμα να επικαλείται δήλωση του γενικού γραμματέα του APF ο οποίος επιμένει ότι "βρίσκεται σε διαδικασία εγγραφής", ωστόσο από το ρεπορτάζ του «Εθνους» και του news247.gr προκύπτει ότι υπάρχει ζήτημα και για την χρηματοδότηση του 2017. «Τον περασμένο Δεκέμβριο, το αρμόδιο γραφείο (σ.σ. του ΕΚ) αποφάσισε νέους όρους για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και οργανισμούς που διεκδικούν χρηματοδότηση», δήλωσε η επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΕΚ, Μάρτζορι Βαν Ντεν Μπρέκε.

«Για 6 δικαιούχους, τα κόμματα ADDE, APF, CVF, EUD και οργανισμούς ETN, FP, με βάση την ανάλυση ρίσκου, απαιτούνται μέτρα για τη μείωση του ρίσκου αυτού, ως προϋπόθεση για την χορήγηση προ-χρηματοδότησης του 2017. Η προ-χρηματοδότηση αφορά πλέον το 33% του ποσού –έναντι του 80% που ίσχυε παλιότερα. Επίσης, οι δικαιούχοι οφείλουν να καταθέσουν τραπεζική εγγύηση», πρόσθεσε. «Επίσης, χρειάζεται και η εγγραφή στην Αρχή, που όπως βλέπετε, το APF δεν έχει προφανώς κάνει».

Τα γραφεία των Ευρωπαίων ακροδεξιών πωλούνται όπως είναι επιπλωμένα - Η αποπομπή της ΧΑ

Πράγματι, το ακροδεξιό APF δεν βρίσκεται στον κατάλογο των ευρωπαϊκών σχηματισμών. Η διαδικασία προβλέπει ότι ένας ευρωπαϊκός πολιτικός σχηματισμός θα πρέπει πρώτα να δηλωθεί στη νέα εποπτική Αρχή (Authority for European Political Parties and Foundations) ως νομική οντότητα προτού απευθυνθεί στην ΕΕ για επιδότηση. Η εποπτική Αρχή ιδρύθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να ελέγχει τα κόμματα και τους οργανισμούς που λαμβάνουν ευρωπαϊκή επιδότηση.

Το πραγματικό πρόσωπο του APF

Μεγάλος ντόρος είχε γίνει για τα ακροδεξιά κόμματα, που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρηματοδοτεί, ενώ υμνούν τους ναζί. Με τον… φερετζέ της ευρωομάδας και εκμεταλλευόμενα στην γραφειοκρατία και την προσκόλληση στο γράμμα του νόμου των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές και οι ομοϊδεάτες τους είχαν καταφέρει να εξασφαλίζουν χρήματα για συνέδρια ακροδεξιών και άλλες σχετικές γιορτές μισαλλοδοξίας.

To ακροδεξιό ευρωμόρφωμα ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2015, αλλά ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2014. Πρόκειται για ένα κόμμα βαθύτατα ευρωσκεπτικιστικό, το οποίο δεν κρύβει την συμπάθειά του στους συντηρητικούς κύκλους της Ρωσίας με εκπροσώπους των οποίων διατηρεί επαφή, καθώς επίσης και με κύκλους της συριακής κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Αγαστές σχέσεις διατηρεί επίσης με τον πρώην ηγέτη του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Ζαν Μαρί Λεπέν –η… έχουσα υιοθετήσει μετριοπαθές προφίλ Μαρίν Λεπέν έχει κόψει επαφή.

Τα γραφεία των Ευρωπαίων ακροδεξιών πωλούνται όπως είναι επιπλωμένα - Η αποπομπή της ΧΑ

Τα μέλη του APF έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη του στη Χρυσή Αυγή για στη δίωξή της, καθώς και για τις δολοφονίες των Γιώργου Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη στο Νέο Ηράκλειο. Άλλωστε, τα πορτραίτα των δολοφονημένων χρυσαυγιτών κυριαρχούν στην είσοδο των γραφείων τους στις Βρυξέλλες που βρίσκονται πολύ κοντά στο Ευρωκοινοβούλιο. Πλέον, το οίκημα ενοικιάζεται…

Το 2016, τα στοιχεία του αντιφασιστικού Σουηδικού περιοδικού είχαν αποκαλύψει ότι τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρωβουλής είχαν λάβει χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ. Στην έρευνά του, το περιοδικό ΕΧPO, ιδρυτής του οποίου υπήρξε ο πρόωρα χαμένος αντιφασίστας συγγραφέας του «Κοριτσιού με το τατουάζ» Στιγκ Λάρσον,  είχε αποκαλύψει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο του 2016 επιχορήγησε με 350.000 ευρώ το APF, ενώ επιπλέον 180.000 ευρώ είχαν δοθεί για το ίδρυμα Europa Terra Nostra του APF.

Κομμάτι αυτών των χρημάτων είχε χρησιμοποιηθεί για τη διοργάνωση συνάντησης ναζιστικών/φασιστικών κομμάτων στη Στοκχόλμη τον Μάη του 2016, με οργανωτή το “ίδρυμα” του APF, Europa Terra Nostra (Ευρώπη Δική μας Γη), ενώ σύμφωνα με το περιοδικό EXPO, συνολικά 2,3 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν τα έτη 2014-2016 σε κόμματα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, παρά τις υποσχέσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για «να μην επιδοτούνται αντιδημοκρατικά κόμματα».

Μετά τον σάλο που είχε προκληθεί, το ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε την αναστολή της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων που δεν σέβονται τις βασικές αξίες και αρχές της ΕΕ. Επίσης, υπήρξε απόφαση του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιβάλει μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου για τέσσερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων του APF, για ένα ποσοστό προχρηματοδότησης ύψους 33%, για το οποίο χρειάζεται πλέον εγγύηση. Επιπλέον, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είχε γράψει στον πρώην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς καθώς και σε ηγέτες κοινοβουλευτικών ομάδων, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να παρέχεται καμία υποστήριξη από την ΕΕ σε «ακραία, επιθετικά, ακροδεξιά κόμματα».

Ακολούθησε συλλογή υπογραφών κατά του APF από τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με εισήγηση του τότε προέδρου, οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ συνέλεξαν 280 υπογραφές, με το αίτημα να υπάρξει διαδικασία λογιστικού ελέγχου για τη χρηματοδότηση του ΑPF, σύμφωνα με τον άρθρο 225 του κανονισμού. Οι υπηρεσίες γνωμοδότησαν ότι ο αριθμός των υπογραφών – που είναι πολύ περισσότερες από τις 188 που απαιτούνται και προέρχονται από παραπάνω από τρία κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου – είναι επαρκής, σύμφωνα με τις διατάξεις. Για το λόγο αυτό, τα μέλη της Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων συμφώνησαν ομόφωνα να ξεκινήσει η διαδικασία του κανονισμού 225, προκειμένου να ελέγξει τη χρηματοδότηση της Alliance of Peace and Freedom και των ιδρυμάτων της. Το Κοινοβούλιο ανέθεσε στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων (AFCO) να ανοίξει το φάκελο για το θέμα και να ενημερώσει το ΕΚ για τα αποτελέσματα.

Το 2017

Περισσότερα από 400.000 ευρώ είχαν εγκριθεί για την ευρωομάδα των ακροδεξιών κομμάτων για το 2017. Παρόλο που η εξέταση χρηματοδότησης της «Συμμαχίας για την Ειρήνη και την Ελευθερία» (APF – Alliance for Peace and Freedom)  βρισκόταν σε εξέλιξη, η αρμόδια Επιτροπή της Ευρωβουλής (AFCO) δεν έχει βγάλει συμπέρασμα. Αλλά αυτή είναι μία από τις τρεις –στην πραγματικότητα- διαδικασίες ελέγχου του Ευρωκοινοβουλίου. Αν το αρμόδιο γραφείο δεν αποφάσιζε αλλαγές στους κανόνες, με την ίδρυση της εποπτικής Αρχής για παράδειγμα, το APF θα εξακολουθούσε να χρηματοδοτείται για φιέστες και συναντήσεις ακροδεξιών ανά την Ευρώπη. 

Μια σειρά από γραφειοκρατικούς λόγους, κωλυσιεργία και αδιαφορία έχουν οδηγήσει την διαδικασία σε τέλμα. Υστερα από μια ακρόαση-παρωδία στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου (2017), όπου ο εκπρόσωπος του ακροδεξιού ευρωμορφώματος απλώς έκανε… «βόλτα» παρουσιάζοντας χωρίς κανέναν αντίλογο από τους παρόντες ευρωβουλευτές το… πόσο δημοκρατικό είναι το APF, το βάρος έπεσε στην «επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων», με σύνθεση από εκπροσώπους των τριών οργάνων της ΕΕ και ειδικούς στο θέμα.

Τα γραφεία των Ευρωπαίων ακροδεξιών πωλούνται όπως είναι επιπλωμένα - Η αποπομπή της ΧΑ

Λίγες μέρες αργότερα, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης απέστειλε στον Πρόεδρο του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, επιστολή στην οποία  επισύναψε το αποκαλυπτικό βίντεο με τους ύμνους στην ναζιστική Γερμανία από τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Στο χαρακτηριστικό οπτικό υλικό φαίνονται τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές της Η. Κασιδιάρης, Η. Παναγιώταρος, Γ. Γερμενής να επιδίδονται σε ρητορική μίσους, αποτίνοντας φόρο τιμής στα ναζιστικά εγκλήματα, χαιρετώντας φασιστικά και τραγουδώντας ύμνους των SS υπό τη σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό. Στο ίδιο βίντεο καταγράφεται και ο τότε αναπληρωτής Πρόεδρος του APF Αρτέμης Ματθαιόπουλος!

Στην επιστολή του, ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης, επισήμανε την εμπλοκή της ναζιστικής οργάνωσης σε βιαιοπραγίες εναντίον πολιτών, εγκλήματα όπως του αντιφασίστα καλλιτέχνη Παύλου Φύσσα για την οποία ο αρχηγός της ΧΑ έχει αναλάβει και δημοσίως την πολιτική ευθύνη και αναρωτιόταν πώς είναι δυνατόν «την στιγμή που το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει παγώσει τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής, η οργάνωση αναζητά εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του APF».

Εκτοτε, οι πιέσεις στον πρόεδρο Ταγιάνι να προωθήσει την επιστολή στην AFCO είναι έντονες, κυρίως από Ιταλούς ευρωβουλευτές που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από το «αυγό του φιδιού» στο εσωτερικό της χώρας τους. Αλγεινή εντύπωση πάντως προκαλεί η αδιαφορία της πλειοψηφίας των Ελλήνων ευρωβουλευτών που –αν και τα κόμματά τους έχουν ψηφίσει στην Ελλάδα την διακοπή της χρηματοδότησης της ΧΑ- ανέχονται την έμμεση χρηματοδότησή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε η πρώτη ακρόαση του εκπροσώπου της ακροδεξιάς ευρωομάδας στην AFCO, όπου η υποκρισία ξεχείλισε. Ο εκπρόσωπος του APF ήταν μελιστάλαχτος και προσεκτικός στα λόγια του και οι ευρωβουλευτές –που είχαν προφανώς πάει στην ακρόαση απροετοίμαστοι και «αδιάβαστοι»- δεν κατάφεραν να τον «στριμώξουν», επικαλούμενοι έλλειψη αποδείξεων για δράση που αντίκειται στα δημοκρατικά ιδεώδη της ΕΕ!

Η πρόταση της Κομισιόν

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε την πρότασή της για την χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών κομματικών σχηματισμών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως φαίνεται από την πρόταση, η Κομισιόν προτείνει μια σειρά από αλλαγές για να αντιμετωπιστούν διάφορες παθογένειες του συστήματος, όπως πχ. η δυνατότητα ενός ευρωβουλευτή να σχηματίζει ομάδα στο ΕΚ και να λαμβάνει χρηματοδότηση.

Όπως αναφέρεται, ο κανονισμός αριθ. 1141/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2014, σχετικά με το καθεστώς και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και των ευρωπαϊκών πολιτικών ιδρυμάτων  θεσπίστηκε με σκοπό να ενισχυθεί η προβολή, η αναγνώριση, η αποτελεσματικότητα, η διαφάνεια και η λογοδοσία των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και των ευρωπαϊκών πολιτικών ιδρυμάτων που συνδέονται με αυτά.

Χαρακτηριστική είναι η αιτιολογική έκθεση του προτεινόμενου κανονισμού. «Η δημοκρατία είναι μία από τις αξίες στις οποίες έχει θεμελιωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με γνώμονα τη διασφάλιση της λειτουργία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Συνθήκες ορίζουν ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπροσωπούνται άμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα κάθε πολίτη της Ένωσης. Τα πολιτικά κόμματα επιτελούν ουσιώδη ρόλο στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, καθώς δημιουργούν άμεσο συνδετικό κρίκο μεταξύ των πολιτών και του πολιτικού συστήματος και κατ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύουν τη νομιμότητα του συστήματος», σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο.

«Στα πολιτικά κόμματα και τα πολιτικά ιδρύματα που πληρούσαν μια σειρά προϋποθέσεων δόθηκε η δυνατότητα να γίνουν ευρωπαϊκές νομικές οντότητες μέσω της καταχώρισής τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αυξηθεί με τον τρόπο αυτό η πρόσβασή τους σε ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη. Μεταξύ των προϋποθέσεων αυτών είναι ότι πρέπει να αντιπροσωπεύονται σε αρκετά μεγάλο αριθμό κρατών μελών της ΕΕ και να σέβονται, τόσο στο πλαίσιο του προγράμματος όσο και των δραστηριοτήτων τους, τις αξίες επί των οποίων ερείδεται η ΕΕ —του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, καθώς και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανόμενων των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες».

Ε, αυτό το τελευταίο δεν το πληρούν τα ακροδεξιά κόμματα του ΕΚ όπως το APF…

SHARE:

24Media Network