Τα πρώτα ονόματα για το ευρωψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά

Διαβάζεται σε 4'
Τα πρώτα ονόματα για το ευρωψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά
SOOC

Συμφωνία για κοινή πορεία δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, στις ευρωεκλογές.

Την πολιτική του παρέμβαση στις ευρωεκλογές ανακοίνωσε το ΜέΡΑ25 και παράλληλα παρουσίασε τις συμμαχίες του, αλλά και τα πρώτα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως: «Με πνεύμα ενωτικό και με λόγο συντροφικό ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στους δημοσιογράφους το συμμαχικό σχήμα με το οποίο το ΜέΡΑ25 θα δώσει τη μάχη στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στην συνάντηση με τους πολιτικούς συντάκτες συμμετείχαν μέλη της ΛΑ.Ε.-Ανυπότακτης Αριστεράς, της Παρέμβασης για Ανταγωνιστική Αριστερά και Ανένταχτοι/ες που συγκροτούν την ενωτική μας πρωτοβουλία «ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά», ενώ ανακοινώθηκαν και τα πρώτα 16 πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του συνδυασμού.

 «Είμαστε εδώ, συναντιόμαστε με όλους εκείνους που επίσης δεν υπέκυψαν, δεν έκλιναν το γόνυ στην τρόικα και στην ολιγαρχία. Προχωράμε σε σύγκλιση και συνεργασία με έναν ευρύτερο αγωνιστικό, οικολογικό, φεμινιστικό, πλουραλιστικό χώρο που δεν το έβαλε κάτω. Προχωράμε σε στέρεα βάση ισοτιμίας, αλληλοκατανόησης, χωρίς καμία προσπάθεια ή αίσθηση ηγεμονισμού από καμία και από κανέναν. Κοινή μας βάση για τις ευρωεκλογές είναι η συναντίληψη ότι αυτή η εικόνα που έχει η Ευρώπη δεν είναι βιώσιμη με μια Ε.Ε. η οποία ολοένα και περισσότερο απειλεί τη διεθνή ειρήνη, τους ίδιους τους λαούς της Ευρώπης» ανέφερε στην εισηγητική του τοποθέτηση ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε πως θα είναι και ο ίδιος υποψήφιος, ωστόσο τόνισε πως έχει ήδη ληφθεί απόφαση για εναλλαγή, δηλαδή «όποια ή όποιος εκλεγεί θα μείνει για 20 μήνες και μετά θα δώσει τη θέση του στον επόμενο. Κι εγώ εκ μέρους του ΜέΡΑ25 σας εγγυώμαι ότι θα το πράξω», όπως ανέφερε δηλώνοντας υπερήφανος για το ενωτικό εγχείρημα αφού «επιτέλους στον χώρο της Αριστεράς η προσπάθεια να δούμε ποια είναι τα κοινά, ποιες είναι οι διαφορές μας, να μην τις θάψουμε, να μη τις βάλουμε κάτω από το χαλί, αλλά δημιουργικά να τις συνθέσουμε, παραμένει μια νέα άποψη» όπως συμπλήρωσε.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως: «Στην από κοινού παρουσίαση του συμμαχικού σχήματος διατυπώθηκε το πλαίσιο της ενωτικής αυτής πρωτοβουλίας η οποία φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένα ανοιχτό κάλεσμα, ως μια συμπόρευση όλων αυτών των πολιτικών φορέων, οργανώσεων και ανθρώπων των κινημάτων και των ενεργών διεκδικήσεων, που δεν το βάζουν κάτω. Που υψώνουν το ανάστημά τους στη ζοφερή πραγματικότητα των funds, των καρτέλ, του αφανισμού των Παλαιστινίων και των χιλιάδων νεκρών από τις πολεμικές νατοϊκές επεμβάσεις, της λεηλασίας της φύσης και του περιβάλλοντος, της διάλυσης του κράτους δικαίου, της Ολιγαρχίας και των πολιτικών της εκπροσώπων. Που μάχονται κατά της ακρίβειας, της συνεχιζόμενης οικονομικής εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων, των πλειστηριασμών που κάνουν τα κοράκια, της τεράστιας αναδιανομής πλούτου υπέρ των λίγων.

Συγκροτούμε ένα κοινωνικό μέτωπο, στη βάση της συλλογικότητας και του πνεύματος ενότητας, μαζί με πολιτικές δυνάμεις και πολιτικούς φορείς, ανένταχτους αγωνιστές και ανένταχτες αγωνίστριες που συμμετέχουν στα κινήματα, φοιτητές και φοιτήτριες, ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, πανεπιστημιακούς. Συμμετέχουμε στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, με κεντρικά προτάγματα την Ειρήνη, την Αξιοπρεπή διαβίωση και την Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη. Η ενωτική μας πρωτοβουλία ξεκινάει σήμερα, ενώ διατηρεί ανοιχτό κάλεσμα συμπαράταξης προς κάθε αγωνιστική δύναμη, προς κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια.

Η μαχητική αντιπολίτευση στο Ευρωκοινοβούλιο απέναντι στο οικοδόμημα της Ε.Ε. είναι αναγκαία! Η ατέλειωτη πολεμική προετοιμασία, η αιώνια λιτότητα και η εργασιακή επισφάλεια για τους πολλούς, η αδράνεια μπροστά στην σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, η διάλυση του περιβάλλοντος στο όνομα του “Πράσινου καπιταλισμού”, ο αυταρχισμός δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα

Μπορούμε να έχουμε πραγματικό αντιπολιτευτικό αντίκτυπο στο Ευρωκοινοβούλιο. Έτσι, επιδιώκουμε να τροφοδοτήσουμε στην Ελλάδα την ανασυγκρότηση μιας ισχυρής αντιπολίτευσης απέναντι στην λεηλασία της κοινωνικής πλειοψηφίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Είμαστε εδώ!

Υπερασπιζόμαστε την Ειρήνη, τον κόσμο της εργασίας, τον δημόσιο χώρο και τα συλλογικά δικαιώματα, το περιβάλλον μπροστά στην κλιματική καταστροφή.

Στεκόμαστε απέναντι σε αυτούς που λεηλατούν τις ζωές μας.

Προχωράμε».

Τα πρώτα ονόματα των υποψήφιων ευρωβουλευτών και ευρωβουλευτριών είναι:

Πανεπιστημιακοί

Νίκος Θεοχαράκης, ΕΚΠΑ
Αλεξάνδρα Κορωναίου, Πάντειο
Κώστας Λαπαβίτσας, Λονδίνο
Σεραφείμ Σεφεριάδης, Πάντειο

Από τα κινήματα

Πάολα Ρεβενιώτη, ακτιβίστρια για την ισότητα
Βασιλική Αθανασοπούλου, νομικός
Φαίη Τζανετουλάκου, ακτιβίστρια για το περιβάλλον
Χάρης Τσιμιτάκης, φοιτητής ιατρικής Αθηνών

Καλλιτέχνες

Νένα Βενετσάνου, Μουσικός
Δημήτρης Ζερβουδάκης, Μουσικός
Μαρία Καρακίτσου, Ηθοποιός
Γιώργος Χρανιώτης, Ηθοποιός

Πρώην Βουλευτές

Γιάνης Βαρουφάκης, Γραμματέας ΜέΡΑ25
Κλέων Γρηγοριάδης, πρώην βουλευτής Β3 Αθηνών
Ηρώ Διώτη, πρώην βουλεύτρια Λάρισας
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Λίτσα, πρώην βουλεύτρια Β Θεσσαλονίκης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα