Τελεσίγραφο Βρυξελλών: Ολέθριο λάθος η καταψήφιση μέτρων και η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά

Γενική άποψη από την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012. (EUROKINISSI // ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ) ** Ελεύθερη η χρήση για μη εμπορικούς σκοπούς. Να αναφέρεται ως πηγή το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. **
Γενική άποψη από την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012. (EUROKINISSI // ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ) ** Ελεύθερη η χρήση για μη εμπορικούς σκοπούς. Να αναφέρεται ως πηγή το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ** EUROKINISSI

Πονοκέφαλος στους Ευρωπαίους η εύθραυστη πλέον συνοχή της κυβέρνησης συνεργασίας. Ζητά ανασχηματισμό και αντικατάσταση όσων δεν θέλουν το Μνημόνιο

Στην Ελλάδα είναι στραμμένα τα βλέμματα των Ευρωπαίων ηγετών εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου την ερχόμενη Τετάρτη που αναμένεται να κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης αλλά και τις αποφάσεις της Ευρωζώνης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Οι Βρυξέλλες στέλνουν σαφές μήνυμα στην Αθήνα για υπερψήφιση των μέτρων, καθώς υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης συνεργασίας θα είναι ένα ολέθριο σενάριο χωρίς επιστροφή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Έθνος της Κυριακής", εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, αμέσως μετά θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την ταχεία προώθηση του κυβερνητικού έργου, με ενεργό συμμετοχή - με πολιτικά πρόσωπα - των κομμάτων που θα συνθέτουν την κυβέρνηση.

Οι τροϊκανοί πιέζουν μάλιστα, χωρίς να το δηλώνουν ανοιχτά, για αλλαγές στα πρόσωπα που θα συνεχίσουν το κυβερνητικό έργο, καθώς εκτιμούν ότι ένας ανασχηματισμός με όσους θέλουν να προχωρήσουν είναι αναγκαίος, ώστε τα κυβερνητικά πολιτικά κόμματα να τεθούν προ των ευθυνών τους, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και δισταγμούς για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Η Ευρωζώνη ασκεί πιέσεις προς τα κόμματα συνεργασίας, ενόψει της ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου την ερχόμενη Τετάρτη, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφαση - ανάσα για την Ελλάδα στην οριακή ημερομηνία της 12ης Νοεμβρίου, εξαρτάται από την ίδια την Ελλάδα.

Από την Κομισιόν δηλώνουν πως "η έκφραση της έμπρακτης αλληλεγγύης είναι διπλής κατεύθυνσης, από την Ελλάδα κατ' αρχήν που πρέπει να πράξει τα δέοντα και από την Ευρωζώνη που δηλώνει έτοιμη για στήριξη υπό την προϋπόθεση της τήρησης των συμφωνηθέντων".

Οι τόνοι στις κοινοτικές πρωτεύουσες σχετικά με το επόμενο δεκαήμερο είναι πλέον δραματικοί και είναι ενδεικτική η προτροπή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ζήτησε να αποφεύγονται αισιόδοξες δηλώσεις από τους Ευρωπαίους ομολόγους του και εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν θα είναι εγκαίρως έτοιμη η έκθεση της τρόικας, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την καταβολή της δόσης.

SHARE:

24Media Network