Τέμπη: Κάνουν μπαλάκι τις ευθύνες και για το μπάζωμα

Διαβάζεται σε 4'
Δυστύχημα στα Τέμπη
Δυστύχημα στα Τέμπη SOOC

Στην Πυροσβεστική αποκλειστικά επιχειρεί η κυβέρνηση να ρίξει τις ευθύνες για το μπάζωμα στο σημείο του δυστυχήματος των Τεμπών.

Με κάθε τρόπο επιχειρεί η κυβέρνηση να αποποιηθεί των ευθυνών της για το μπάζωμα στο σημείο του δυστυχήματος των Τεμπών.

Ένα από τα πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την τραγωδία είναι το ποιος ή ποιοι έδωσαν την εντολή να καθαριστεί και να μπαζωθεί το συγκεκριμένο σημείο, λίγες ημέρες μετά το συμβάν, κάτι που, όπως καταγγέλλεται, είχε ως αποτέλεσμα να σβηστούν και να εξαφανιστούν στοιχεία που θα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στις εν εξελίξει έρευνες.

Καρυστιανού: “Με εντολή Τριαντόπουλου το μπάζωμα”

Μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες στο Alert, η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών 2023, δήλωσε πως είχε στείλει εξώδικο προς τον πρώην περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, καθώς είχε μάθει ότι το μπάζωμα ήταν απόφαση της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με την ίδια, ο κ. Αγοραστός, σε γραπτή απάντηση, επισήμανε ότι ακολούθησε εντολές, οι οποίες ήρθαν από τον Χρήστο Τριαντόπουλο.

«Εγώ έστειλα ένα εξώδικο στον κ. Αγοραστό και έλαβα μία απάντηση γραπτή, η οποία ανέφερε ότι “εγώ ακολουθούσα εντολές, οι οποίες ήρθαν από τον κύριο Τριαντόπουλο. Έγιναν δύο συνεδριάσεις και μου δόθηκε αυτή η εντολή”» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο εκείνο, δημοσιογράφος ρώτησε αν «αυτό το έγγραφο υπάρχει στη δικαιοσύνη και δεν έχει γίνει τίποτα», με τη Μαρία Καρυστιανού να απαντά «τίποτε».

Τριαντόπουλος για Τέμπη: Δεν έδωσα εγώ εντολή για μπάζωμα του χώρου

Μιλώντας, το πρωί της Παρασκευής, στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, έριξε τις ευθύνες για το μπάζωμα στο σημείο του δυστυχήματος των Τεμπών στην Πυροσβεστική.

«Δεν έδωσα καμία εντολή για να μπαζωθεί ο χώρος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Δεν είναι αληθές» ανέφερε, μεταξύ άλλων, έπειτα από ερώτηση βουλευτή της Ελληνικής Λύσης.

Όπως είπε «το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη είναι κάτι που με έχει σημαδέψει, όπως και όλους μας. Γι’ αυτό και κάθε αναφορά που κάνω είναι με σεβασμό στα θύματα και τους οικείους τους. Και πάντα είμαι ξεκάθαρος. Οι ισχυρισμοί, λοιπόν, αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το είχα υπογραμμίσει και τον Νοέμβριο, το κάνω και τώρα».

Στο σημείο εκείνο ο κ. Τριαντόπουλος υποστήριξε: «Οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο Συντονιστικό, έπειτα από αίτημα της Πυροσβεστικής, αποφάσισαν τις παρεμβάσεις και τις διαμορφώσεις του χώρου και οι οποίες έπρεπε να γίνουν για ένα τέτοιο μεγάλο και δύσκολο δυστύχημα, όπως προβλέπεται από το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών. Οι λεπτομέρειες έχουν απαντηθεί από αυτούς που είχαν την υπηρεσιακή ευθύνη στο πεδίο ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες, να εντοπιστούν τα θύματα και να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Διαμόρφωσαν τον χώρο όπως οι ίδιοι έκριναν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τις διαδικασίες και τις ανάγκες που εντόπισαν. Κι όχι με εντολές. Προχώρησαν με ενέργειες προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το πραγματικά δύσκολο έργο τους, την έρευνα και να ανταποκριθούν στις αγωνίες των οικογενειών και συγγενών τους. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο».

Ο κ. Τριαντόπουλος υπογράμμισε «δεν έδωσα εντολές για κάτι. Δεν είχα τέτοιο ρόλο, δεν είχα τέτοια αρμοδιότητα. Δεν συμμετείχα στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού – μια απλή αναζήτηση στα πρακτικά το επιβεβαιώνει», προσθέτοντας πως «δεν αναφέρομαι στην εξώδικη απάντηση του Κώστα Αγοραστού (πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας) και αυτό μπορεί κάποιος απλά να το επιβεβαιώσει, άλλωστε το έχει δηλώσει δύο φορές και ο πρώην περιφερειάρχης. Ημουν και είμαι πάντα ξεκάθαρος. Ημουν εκεί για να βοηθήσω όσους επιχειρούσαν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Με σεβασμό στις οικογένειες και τη Δικαιοσύνη που θα ρίξει φως σε όλα, όπως θέλουμε όλοι».

Μαρινάκης για Τέμπη: Η απόφαση για το «μπάζωμα» ελήφθη υπηρεσιακά

Παίρνοντας τη σκυτάλη, λίγο αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, «κάλυψε» πλήρως τον Χρήστο Τριαντόπουλο αναφορικά με το μπάζωμα της περιοχής.

Όπως είπε: «Δεν δόθηκε ποτέ καμία εντολή ούτε από τον κ. Τριαντόπουλο, ούτε από κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης να μπαζωθεί ο χώρος. Είναι σημαντικό να μη διακινούνται ειδήσεις που προκαλούν αναστάτωση».

«Όλοι αυτοί που μας πετάνε λάσπη, και αναφέρομαι στην αντιπολίτευση, όταν το κάνουν καλό θα είναι να έχουν στοιχεία. Το να διακινούμε θεωρίες συνωμοσίας και να παίζουμε με τον πόνο των συγγενών δεν είναι τίμιο. Αυτό είναι κάτι που το κάνουν κόμματα του κοινοβουλίου» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, η απόφαση για το μπάζωμα της περιοχής του δυστυχήματος ελήφθη υπηρεσιακά και δεν έγινε προκειμένου να υπάρξει κάποιου είδους συγκάλυψη. «Μια από τις βασικές προτεραιότητες ήταν να βρεθούν άνθρωποι όσο το δυνατόν νωρίτερα και να προχωρήσουν οι έρευνες» είπε, παραπέμποντας στη Δικαιοσύνη για τη σχετική έρευνα.

Τέμπη: Νέα βίντεο από τη σύγκρουση των τρένων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα