Τέμπη: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το δημοσίευμα περί αλλοίωσης

Διαβάζεται σε 8'
Πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη
Πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη SOOC

Μπαράζ αντιδράσεων από κυβέρνηση και αντιπολίτευση μετά τα έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα το Βήμα, τα οποία καταδεικνύουν αλλοίωση των διαλόγων του σταθμάρχη Λάρισας με τον οδηγό της μοιραίας αμαξοστοιχίας στα Τέμπη.

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, μετά τα νέα στοιχεία που φέρνει στην δημοσιότητα το “Βήμα της Κυριακής”. Έγγραφα της εφημερίδας καταδεικνύουν αλλοίωση των διαλόγων του σταθμάρχη Λάρισας με τον οδηγό της μοιραίας αμαξοστοιχίας, ενώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνομιλίες αφαιρέθηκαν παράνομα και πρόωρα από το σύστημα καταγραφής επικοινωνιών του σιδηροδρόμου.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., που δημοσιεύει η εφημερίδα, η υπόδειξη του σταθμάρχη για αναχώρηση τρένου -όπως παρουσιάστηκε την 1η Μαρτίου σε ηχητικό ντοκουμέντο- δεν αφορούσε τη μοιραία αμαξοστοιχία αλλά τοπικό συρμό που κινήθηκε κανονικά.

Μάλιστα, από τα έγγραφα προκύπτει ότι στελέχη του ΟΣΕ παρέδωσαν τα σχετικά αρχεία στις 3 Μαρτίου και όχι τις πρώτες ώρες μετά το ατύχημα, όπως είχαν υποστηρίξει αρχικά δημιουργώντας το ερώτημα ποιος μπήκε στο σύστημα καταγραφών τις πρώτες ώρες και προχώρησε σε συρραφή των διαλόγων.

Άμεση αντίδραση από την κυβέρνηση

Το δημοσίευμα του “Βήματος” προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων από πλευράς κυβέρνησης, με άμεσες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και πηγών, με πρώτο τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη που έκανε λόγο για δημοσίευμα “κηλίδα στην ιστορία της εφημερίδας”. Ο ίδιος πρόσθεσε πως “αν διαβάσει κανείς με προσοχή το ρεπορτάζ αντιλαμβάνεται ότι και η ίδια η εφημερίδα ουσιαστικά παραδέχεται όχι μόνο ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης, όπως ο παραπλανητικός τίτλος αφήνει να εννοηθεί. Αλλά ότι, αντιθέτως η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβάσει ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ στις ανακριτικές αρχές ώστε να διεξάγουν με αποτελεσματικό τρόπο την έρευνα τους για την αναζήτηση της αλήθειας”.

Άμεση απάντηση πάντως ήρθε και από την ΕΛ.ΑΣ, που γνωστοποίησε ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, σύμφωνα με το οποίο:

“1. Από το αρχείο που τηρείται στην Υπηρεσία μας προκύπτει ότι με το υπ΄ αριθ. 90111942 έγγραφο από 2-3-2023 απεστάλησαν ηλεκτρονικά αρχεία με καταγραφές συνομιλιών που αφορούν το Ραδιοτηλέφωνο, το Σύστημα GSM-R και της σταθερής τηλεφωνικής γραμμής του Σ.Σ Λάρισας, εντός φορητής συσκευής αποθήκευσης (USB), από τη Διεύθυνση Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας. Eν συνεχεία προσκομίστηκαν στην προαναφερθείσα αστυνομική Υπηρεσία στις 3-3-2023 και κατασχέθηκαν στις 4-3-2023. Ακολούθως απεστάλησαν στην Υπηρεσία μας με την υπ΄ αριθ. 1019/21/1-ρια, από 14-3-2023 αναφορά, κατ΄ εκτέλεση της από 9-3-2023 παραγγελίας του Γ Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Λάρισας.

2. Από την Υπηρεσία μας συντάχθηκε η υπ’ αριθ. 3022/21/8623-α΄από 22-3-2023 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης στην οποία εξήχθησαν εκατοντάδες αρχεία συνοδευόμενα με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά όπως ημερομηνία δημιουργίας, τροποποίησης, μέγεθος και αλφαριθμητικής τους ταυτότητας κ.α.. Σημειώνεται ότι, μεταξύ αυτών των αρχείων, εμπεριέχονται τα ηχητικά αρχεία διαμόρφωσης (.wav) με ονομασίες «CH1_000003e3_443.wav» και «CH1_000003e4_443.wav». Τα εν λόγω αρχεία αποθηκεύτηκαν σε ψηφιακό μέσο σε μορφή παραρτημάτων που συνόδευε τη σχετική έκθεση.

3. Για την εν λόγω υπόθεση έχουν πραγματοποιηθεί και έτερες εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, κατόπιν σχετικών παραγγελιών.

4. Σημειώνεται ότι από την Υπηρεσία μας δεν πραγματοποιήθηκε απομαγνητοφώνηση για την εν λόγω υπόθεση”.

Κυβερνητικές πηγές: Η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό για τα Τέμπη

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές σχολίασαν πως “η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό για τα Τέμπη” και επεσήμαναν:

1. Η αλήθεια είναι ότι η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβάσει στις ανακριτικές αρχές ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ από τις 02/03/2023. Επομένως η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό ώστε να διεξάγει με αποτελεσματικό τρόπο την έρευνά της για την αναζήτηση της αλήθειας. Το γεγονός της μη αλλοίωσης αναγνωρίζεται άλλωστε και στο ίδιο το δημοσίευμα του Βήματος παρά τον παραπλανητικό του τίτλο.

2. Η απόδειξη ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια κρατικής «μονταζιέρας» είναι το γεγονός ότι πολλά μέσα ενημέρωσης (μεταξύ αυτών και η δημόσια ΕΡΤ) παρουσίασαν ρεπορτάζ ένα χρόνο πριν, δηλαδή στις 04/03/2023, στα οποία αναφέρονταν ότι στις συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν υπήρχε και άλλο πρόσωπο.

3. Σχετικά με τη διάσταση του «ανθρώπινου λάθους», κανείς δεν την αμφισβητεί, καθώς ο ίδιος ο σταθμάρχης επίσημα έχει αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Συνεπώς ο ίδιος έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη «ανθρώπινου λάθους». Από κει και πέρα η Δικαιοσύνη ερευνά όλες τις υπόλοιπες πτυχές του τραγικού δυστυχήματος. Ποιος είναι ο λόγος που η συγκεκριμένη εφημερίδα ανοίγει ένα τέτοιο θέμα, ενώ όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει γύρω από αυτό;

4. Είναι προφανές πλέον, ότι η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου, με τη δημιουργία εντυπώσεων που στηρίζεται πάνω σε ένα de facto ψέμα έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση και την επιστροφή της χώρας στην περίοδο της τοξικότητας και του μίσους. Αυτή η προσπάθεια δεν θα περάσει. Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει αμερόληπτα και αντικειμενικά τη δουλειά της.

“Σκυλεύουν τον πόνο των ανθρώπων”

Ανάρτηση έκανε και ο Άκης Σκέρτσος, που σημείωσε μεταξύ άλλων πως “κάποιοι επιμένουν να σκυλεύουν τον πόνο των ανθρώπων με τρόπο ιερόσυλο. Και αυτό επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, για άλλη μια φορά από το σημερινό πρωτοσέλιδο του Βήματος που έρχεται δήθεν να «αποκαλύψει» με καθυστέρηση ενός έτους και 22 ημερών την είδηση που είχαν ήδη παρουσιάσει πέραν της κρατικής ΕΡΤ και πολλά ακόμη ΜΜΕ, από τις 2 Μαρτίου 2023. Το δε σαθρό αφήγημα της δήθεν «συγκάλυψης» αποδομείται από την ίδια την εφημερίδα και τον συντάκτη της, αν ο αναγνώστης διαβάσει το κείμενο του ρεπορτάζ. Εκεί ομολογεί ότι όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα έχουν δοθεί από την ΕΛΑΣ στη δικαιοσύνη και αποτελούν μέρος του προανακριτικού υλικού στη βάση του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες”.

“Τέλος στη συγκάλυψη” ζητά η αντιπολίτευση

Άμεση και μαζική ήταν φυσικά και η αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει το δημοσίευμα περί αλλοίωσης ηχητικών στα Τέμπη, αναφέροντας πως “ούτε ο πιο νοσηρός νους δεν θα μπορούσε να το συλλάβει”.

Μάλιστα, σε νεότερη ανακοίνωσή του σημειώνει: “Η Νέα Δημοκρατία μέσω «πηγών» προέβη στην πιο συγκλονιστική παραδοχή προσπάθειας αποπροσανατολισμού των πολιτών για το έγκλημα των Τεμπών.

Παραδέχτηκε πως τα ηχητικά παραδόθηκαν στη δικαιοσύνη στις 2/3, αλλά απέκρυψε ότι η κυβέρνηση είχε φροντίσει ήδη από την 1η Μαρτίου να «μοιράσει» στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ένα “πειραγμένο” και μονταρισμένο ηχητικό, προκειμένου να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη (συνημμένο το σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Πρώτο Θέμα με τίτλο «Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα -Ηχητικό ντοκουμέντο: Ακούστε τις μοιραίες εντολές του σταθμάρχη που έφεραν την τραγωδία»).

Η κυβέρνηση ουσιαστικά επιβεβαιώνει συνεπώς το ρεπορτάζ του Κυριακάτικου Βήματος οπότε και απαιτείται πλέον να δώσει εξηγήσεις. Επαναλαμβάνουμε τις ερωτήσεις που θέσαμε και νωρίτερα.

1) Ποιος και με ποιου εντολή έκανε συρραφή φράσεων (μοντάζ) από διαδοχικές συνομιλίες που είχε τη νύχτα του δυστυχήματος ο σταθμάρχης με δύο διαφορετικούς μηχανοδηγούς, προκειμένου η τραγωδία των Τεμπών να παρουσιασθεί ως ανθρώπινο αποκλειστικά λάθος;

2) Ποιος και με ποιου εντολή αλλοίωσε και παραποίησε αποδεικτικά στοιχεία, με σκοπό την απόκρυψη των κυβερνητικών ευθυνών και την παραπλάνηση των πολιτών;”

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για “άλλη μια επιβεβαίωση του νοσηρού μοτίβου της κυβέρνησης «συγκάλυψη, διαφθορά και ατιμωρησία»”, ενώ από τη Νέα Αριστερά, ο κ. Καρπόζηλος σημείωσε ότι “η κυβέρνηση μάς προσβάλλει, δεν πάει άλλο”.

Παράλληλα, το ΚΚΕ αναφέρει σε σχόλιό του: «Το δημοσίευμα του “Βήματος της Κυριακής”, που αναφέρεται σε παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων του εγκλήματος των Τεμπών για να ενισχυθεί από την πρώτη στιγμή η κυβερνητική θεωρία του “ανθρώπινου λάθους”, παραπέμπει ευθέως σε μια ακόμη προσπάθεια συγκάλυψης. Τα ερωτήματα για το πώς, από ποιους και με ποιων εντολή έγινε αυτή η παραποίηση, αλλά και πώς έφτασαν στα χέρια των “μοντέρ” τα συγκεκριμένα στοιχεία απαιτούν άμεσες και σαφείς απαντήσεις. Καμία απόπειρα συγκάλυψης δεν πρόκειται να εμποδίσει την αλήθεια να έρθει στο φως» υπογραμμίζει καταλήγοντας το σχόλιο του κόμματος.

Τέλος, από τον “ΚΌΣΜΟ”, τέθηκε το εξής ερώτημα: “Γιατί δεν έχει επέμβει ακόμα Εισαγγελέας;”.

Η απάντηση του Βήματος στις επίσημες κυβερνητικές αντιδράσεις

“Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με την ανακοίνωσή του δεν διαψεύδει το ρεπορτάζ του «Βήματος».

Απλώς ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για την αλλοίωση των ηχογραφημένων συνομιλιών τις ώρες της τραγωδίας των Τεμπών.

Όποιος διαβάσει το σχετικό δημοσίευμα αντιλαμβάνεται ότι η εφημερίδα παραθέτει γεγονότα, δεν αποδίδει ευθύνες και ζητά απαντήσεις.

Οι ευθύνες θεωρούμε βέβαιο πως θα αναζητηθούν από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα