Θεοδωρικάκος: Μεταφέρουμε τον ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση μέσα στην τετραετία

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος EUROKINISSI

Κρυστάλλινη η θέση της ΝΔ στο Σκοπιανό, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών. Έκανε λόγο για δυο ωρολογιακές βόμβες που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στις συνέπειες της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδοίκηση και στον ΧΥΤΑ στη Φυλή. Θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος, τόνισε.

Για δύο ωρολογιακές βόμβες που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ, την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδοίκηση και στον ΧΥΤΑ στη Φυλή έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα απάντησε για τη θέση της Νέας Δημοκρατίας ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μεταφέρει τον ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση μέσα στην τετραετία χωρίς πάντως να δώσει λεπτομέρειες και χρονοδιάγραμμα.

“Το κυριότερο όπλο του Κυριάκου Μητσοτάκη όλα αυτά τα χρόνια ήταν η αξιοπιστία του. Αξιοπιστία που αποτυπώνεται στη Συμφωνία Αλήθειας που πρότεινε στους Έλληνες και με βάση την οποία πήρε την ισχυρή εντολή της 7ης Ιουλίου. Με αυτήν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα πανίσχυρο ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα απέναντί σας. Αυτήν προσπαθείτε να χτυπήσετε και πιάσατε τόσο πρόχειρα το θέμα των Σκοπίων” είπε ο κ.Θεοδωρικάκος απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

ADVERTISING

“Η στάση της ΝΔ όμως για το Σκοπιανό ήταν και είναι κρυστάλλινη. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού χθες ήταν απολύτως συνεπής και ίδια πριν και μετά τις εκλογές. Και το μήνυμά του ξεκάθαρο προς όλους. Είναι αστείο λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις επειδή κάποιο στέλεχος εξέφρασε ή είχε εκφράσει μια άλλη άποψη. Εκείνο που δεν μπορεί προφανώς να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ΝΔ δεν είναι μονολιθικό κόμμα. Υπάρχουν πολλές απόψεις αλλά μία γραμμή. Η εθνική” πρόσθεσε.

Εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ακόμη να καταλάβει ότι στις εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν ηττήθηκε και η στρατηγική του εθνικού λάθους της επώδυνης συμφωνίας των Πρεσπών.

Με αφορμή το γεγονός ότι η ΝΔ επέστρεψε στα υψηλά εκλογικά ποσοστά που είχε προτού ξεσπάσει η μεγάλη κρίση, ο κ.Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι “η διαχωριστική γραμμή σήμερα στη χώρα παραμένει ανάμεσα στο λαϊκισμό, την δημαγωγία από τη μια και την ευθύνη, το προοδευτικό και συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης και την ενότητα των Ελλήνων από την άλλη” και πως: “Το πραγματικά οπισθοδρομικό είναι ο λαϊκισμός, που εκπροσωπεί η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.”

Ως προς την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, σημείωσε ότι τα 2/3 των Δημάρχων και οι μισοί Περιφερειάρχες δεν έχουν πλειοψηφία με αποτέλεσμα να μη μπορούν να κυβερνήσουν και να λάβουν αποφάσεις.

“Σε λίγες μέρες φέρνουμε νομοθετική παρέμβαση η οποία δίνει λύση σε όσα προβλήματα μπορεί να λυθούν, διευκολύνοντας τις συνεργασίες και συμπράξεις παρατάξεων και δίνοντας σε βασικά όργανα διοίκησης του Δήμου την πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη” δήλωσε, αναφερόμενος στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.


Η δεύτερη ωρολογιακή βόμβα αφορά τον ΧΥΤΑ στη Φυλή, είπε ο κ.Θεοδωρικάκος.

“Η Αττική -και όχι μόνο- κινδυνεύει να πνιγεί στα σκουπίδια, καθώς τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο η διοίκηση της Περιφέρειας, επί σχεδόν πέντε χρόνια δεν κάνατε απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Δεν έγινε καμία μελέτη. Δεν έγινε καμία χωροθέτηση. Το πρόβλημα όμως έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Επίσημη γνωμοδότηση του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής βεβαιώνει ότι τα περιθώρια στον ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν εξαντληθεί και η διάρκεια ζωής του εκτιμάται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Πρόκειται για ένα έγκλημα που απειλεί την υγεία των πολιτών και την εθνική οικονομία” δήλωσε και ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για το μέγεθος του προβλήματος από τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, και ήδη, ύστερα από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό εξετάζονται όλες οι λύσεις που απαιτούνται σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αποτελεσματικά.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές ισχύει απολύτως η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή ένας νέος εκλογικός νόμος στο πρώτο διάστημα της θητείας της, είπε ο κ.Θεοδωρικάκος. “Ο στόχος μας είναι να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και η συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Ο εκλογικός νόμος θα χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα και από την δυνατότητα να σχηματίζεται κυβέρνηση και να διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα” ανέφερε χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, καθώς εξάλλου για τον εκλογικό νόμο χρειάζονται οι ψήφοι και συνεπώς και η “έγκριση” του Κινήματος Αλλαγής.

24Media Network