Θεόδωρος Πάγκαλος: Το “μαζί τα φάγαμε” και οι ατάκες που έμειναν στην πολιτική ιστορία

Διαβάζεται σε 6'
Θεόδωρος Πάγκαλος: Το “μαζί τα φάγαμε” και οι ατάκες που έμειναν στην πολιτική ιστορία
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος INTIME NEWS

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος έγραψε τη δική του ιστορία με τις παρεμβάσεις και τα σχόλιά του, πολλά από τα οποία δικαίως, επικρίθηκαν.

Στην εγχώρια πολιτική ιστορία έχουν περάσει οι αμφιλεγόμενες ατάκες του Θεόδωρου Πάγκαλου που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.

Τον θάνατο ανακοίνωσε στο twitter η οικογένειά του με μια λιτή ανακοίνωση.

Το 1990 ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε προβεί στη δήλωση πως “η Γερμανία είναι οικονομικός γίγαντας αλλά πολιτικός νάνος”. Τότε ήταν αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με το ΠΑΣΟΚ να είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Μετά τη δήλωση είχε διαμαρτυρηθεί εντόνως ο Χέλμουτ Κολ προς τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο ίδιος ο Πάγκαλος απέσυρε τη δήλωση ζητώντας συγγνώμη. Νωρίτερα είχε διατελέσει αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, θέση που έλαβε εκ νέου αργότερα.

Το 1994, όντας υποψήφιος για τον δήμο Αθηναίων, είχε επιτεθεί εναντίον του Δημήτρη Αβραμόπουλου χαρακτηρίζοντάς τον ως “ο κύριος τίποτε”. Ο ίδιος ο Αβραμόπουλος είχε απαντήσει με έναν στίχο του Σαββόπουλου, λέγοντας: “Απόπειρα εναντίον μου με μαχαίρι, χτυπάτε τον αέρα, δεν ήμουν εκεί… τον συγχωρώ” (η εισαγωγή του “Ολαρία Ολαρά”).

Ο Θ. Πάγκαλος είχε φτάσει μάλιστα στα όρια της διαγραφής από το ΠΑΣΟΚ όταν μπήκε στην περιβόητη “ομάδα των τεσσάρων” με τη Βάσω Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη και τον Παρασκευά Αυγερινό. Η ομάδα συζητούσε για την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα.

Η φράση ωστόσο που τον χαρακτήρισε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, ήταν το περιβόητο “μαζί τα φάγαμε”.

Συγκεκριμένα, ήταν 21 Σεπτεμβρίου του 2010 όταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος έλεγε από το έδρανό του στη Βουλή:

“Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πώς τα φάγατε τα λεφτά”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής”.

Λίγους μήνες πριν είχε δημοσιευθεί το πόθεν έσχες του (στοιχεία του 2009) στο οποίο εμφανιζόταν ως κάτοχος 53 ακινήτων, κατέγραφε έσοδα ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της τάξης των 111.948 ευρώ ( λοιπά εισοδήματα 44.915 ευρώ), ενώ το 2008 το εισόδημά του έφτανε στα 640.000 ευρώ.

Τέσσερα χρόνια μετά την επίμαχη δήλωση, είχε επανέλθει σε αυτή αναφέροντας: “Το ‘μαζί τα φάγαμε’ είναι τελείως λάθος. Αν το ξανάγραφα και το ξαναέλεγα θα ήταν μαζί τα τρώμε. Βεβαίως τα τρώμε ακόμα, αβέρτα και το ξέρει όλος ο λαός που μας ακούει”. Βέβαια, σε διάλεξή του το 2011 στην Οξφόρδη, τοποθετήτο ως εξής: “Κανένας πολιτικός δεν είναι τόσο διεφθαρμένος, ώστε να βγαίνει στους δρόμους και να στρατολογεί ψηφοφόρους. Κάθεται στο γραφείο του και διεφθαρμένοι πολίτες πάνε και τον βρίσκουν”.

Για την Εκκλησία είχε πάντως πει πως πρέπει να φορολογηθεί (μιλώντας σε ελβετικό Μέσο): “Η Εκκλησία διεκδικεί την οικονομική αυτονομία της και διαχειρίζεται μία σημαντική κληρονομιά. Θα ήταν φυσιολογικό να πληρώσει, όπως οι άλλοι. Θα έπρεπε να δώσει και το παράδειγμα σ’ αυτό”. Στην ίδια συνέντευξη δήλωνε: “Το ερώτημα που θέτω στους Έλληνες είναι, ζητάς πάντα την απόδειξη από τον υδραυλικό; Αυτό πρέπει να αλλάξει”.

Το 2012 και για την υπόθεση των TOR-M1, είχε πει πως γνώριζε για τις μίζες, αλλά πως δεν είχε στοιχεία. “Εγώ μίλησα για ρουσφέτια, φοροδιαφυγή και για πολλά άλλα που αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα” δήλωνε στη Βουλή, έλεγε πως “ποτέ δεν υπήρξε οπαδός” του Άκη Τσοχατζόπουλου, ωστόσο ουδέποτε ανέλαβε την πλήρη πολιτική ευθύνη για το “χτίσιμο” της όλης πελατείας που ποικιλοτρόπως περιέγραφε ακόμη και στα βιβλία του.

Το 2018, ο Θ. Πάγκαλος είχε απασχολήσει πάλι την κοινή γνώμη όταν έλεγε πως ζει “κάτω από τα όρια της φτώχειας” και πως λαμβάνει βουλευτική σύνταξη που φτάνει μόλις στα 370 ευρώ. Την ίδια χρονιά είχε κάνει και δηλώσεις που κατακεραυνώθηκαν, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως “ο Τούρκος δεν έχει την έννοια του δικαίου” και πως τα ζητήματα με την Τουρκία δεν πρόκειται να λυθούν καθώς “ο εχθρός είναι αδυσώπητος και τα ζητήματα δεν πρόκειται να ξεπεραστούν όση καλή πίστη και να δείξουμε”. Σε… αντίφαση βέβαια με τα παραπάνω, το 2011 δήλωνε πως “οι Τούρκοι εργάζονται σκληρά ενώ οι Έλληνες τεμπελιάζουν”. Σε επίσκεψή του στην Τουρκία αυτό.

Σε αμφιλεγόμενες δηλώσεις είχε προχωρήσει και κατά την κρίση της Ειδομένης το 2016, όταν έλεγε πως οι πρόσφυγες “δυσφημούν τη χώρα” και πως πρέπει να απομακρυνθούν.

Τα τελευταία χρόνια, ο κ. Πάγκαλος δήλωνε πως ψηφίζει τη Νέα Δημοκρατία, είχε χαρακτηρίσει τον Μ. Βορίδη “πολύ καλό άνθρωπο”, ενώ επαναλάμβανε πως δεχόταν απειλές ο ίδιος και η οικογένειά του “από τους τραμπούκους της Αριστεράς”. Στα πλαίσια άλλωστε του ιδεολογικού του “πολέμου” προς την Αριστερά, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα του 2015, είχε πει χαρακτηριστικά πως… “μαζί αυτοκτονήσαμε”.

Η πολιτική σταδιοδρομία του Θ. Πάγκαλου:

1981: Το 1981 εκλέχθηκε για πρώτη φορά Βουλευτής με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), ιδιότητα την οποία κατέχει αδιάλειπτα μέχρι σήμερα.

1982-84: Υφυπουργός Εμπορίου.

1984-85: Διετέλεσε Υφυπουργός Εμπορίου από τον Ιούλιο 1982 μέχρι τον Ιανουάριο 1984, οπότε αναλαμβάνει Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαίκής Κοινότητας μέχρι το 1985.

1985-89: Τον Ιούλιο 1985 ορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών διατηρώντας το αξίωμα μέχρι τις εκλογές του 1989.

1989-93: Κατά την περίοδο 1989 μέχρι 1993 ορίστηκε Αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

1993-94: Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.

1994: Τον Οκτώβριο 1993 ορίστηκε και πάλι Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, διατηρώντας το αξίωμα μέχρι τον Ιούλιο 1994, οπότε και ανέλαβε Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.

1996-1999: Τον Ιανουάριο 1996 ορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών διατηρώντας το αξίωμα μέχρι τον Φεβρουάριο 1999.

2000: Τον Απρίλιο 2000 ορίστηκε Υπουργός Πολιτισμού.

Τον Ιούνιο 2003 ορίστηκε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Το Νοέμβριο του 2004 ορίστηκε Συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ. Επανεκλέχθηκε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ορίστηκε αρμόδιος του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών. Στη συνέχεια ανέλαβε την ευθύνη του Τομέα Αυτοδιοίκησης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης και στη συνέχεια τον Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας.

Τον Σεπτέμβριο του 2006 ανέλαβε Γενικός Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Από το 2004 έως τις εκλογές του 2009 εκπροσώπησε την Βουλή των Ελλήνων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στις 6 Οκτωβρίου 2009 ορκίστηκε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Άσκησε τα καθήκοντά του μέχρι τον Μάϊο του 2012.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα