Θεσμικά “άλλοθι” για τις υποκλοπές: Τι θα προβλέπει ο νέος νόμος για Predator και ΑΔΑΕ

Θεσμικά “άλλοθι” για τις υποκλοπές: Τι θα προβλέπει ο νέος νόμος για Predator και ΑΔΑΕ
Γιάννης Οικονόμου eurokinissi

Απαγόρευση κακόβουλων λογισμικών. Ανοιχτό η ΑΔΑΕ να ενημερώνει για τους λόγους παρακολούθησης, αλλά όχι αναδρομικά 

Η κυβέρνηση παίζει το χαρτί της θεσμικότητας ως άμυνα για τις υποκλοπές, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με σφοδρή κριτική και στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και από διεθνή ΜΜΕ.

“Η δική μας επιδίωξη είναι μέσα από ένα θεσμικό τρόπο να μη μείνει καμία σκιά. Αυτή είναι η απόφαση μας. Δε θα επιτρέψουμε να μείνει καμία σκιά, δε θα επιτρέψουμε τη συνομωσιολογία, τους χειρισμούς, την επιχειρούμενη προσπάθεια δηλητηριασμου και διχασμού της κοινής γνώμης, να διακοπεί το έργο που επιτελείται στην Ελλάδα”, ανέφερε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο του briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και αύριο Παρασκευή (11/11) ή το αργότερο Δευτέρα, να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση και η οποία θα περιλαμβάνει καθολική απαγόρευση πώλησης, κατοχής ή χρήσης κακόβουλων λογισμικών όπως το Predator στην Ελλάδα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέπεται πλέον στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τα πρόσωπα που έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση για το λόγο παρακολούθησης τους. Η ρύθμιση όμως δε θα ισχύει αναδρομικά. Έτσι για παράδειγμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, δε θα μπορεί να ζητήσει ενημέρωση αναδρομικά για το λόγο της παρακολούθησης του από την ΕΥΠ.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ.Οικονόμου, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα διασφαλίζουν τη “λεπτή ισορροπία” μεταξύ της αποτελεσματικής λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και της διασφάλισης δικαιωμάτων των πολιτών.

Στο ερώτημα γιατί η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία έρχεται εκ των υστέρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα απαγορεύσει καθολικά την πώληση, κατοχή ή χρήση κακόβουλων λογισμικών, τονίζοντας ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα περιλαμβάνει διατάξεις για την αντιμετώπιση συνολικά των παθογενειών που διαπιστώθηκαν όλη την τελευταία περίοδο στο πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο νέος νόμος έρθει και στη Βουλή, περίπου μία εβδομάδα αφού δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, να μιλήσει στο Κοινοβούλιο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επέμεινε μάλιστα ιδιαίτερα στο αφήγημα περί απόπειρας διχασμού της χώρας με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών και για δημιουργία έντασης από το ΣΥΡΙΖΑ.

“Η κυβέρνηση δε θα επιτρέψει νέους διχασμούς, που επιχειρούνται προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κ.Τσίπρα και μίας ομάδας ιδεοληπτικών” δήλωσε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:

“Η απάντηση στο σχέδιο τους είναι η θεσμικότητα. Όλα θα γίνουν όπως προβλέπουν οι θεσμοί. Στο θεσμικό επίπεδο, στη Δικαιοσύνη θα λάμψει η αλήθεια. Δεν έχουμε το δικαίωμα και δεν θα επιτρέψουμε η κοσμογονία που συντελείται στη χώρα να μείνει στη μέση”.

Ερωτηθείς εάν η ένταση στην οποία αναφέρθηκε θα μπορούσε να επηρεάσει το χρόνο των εκλογών οδηγώντας σε πρόωρες κάλπες, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε: “Ο σχεδιασμός του εκλογικού χρόνου δεν έχει αλλάξει και δεν επηρεάζεται” πρόσθεσε όμως “μας προβληματίζει η ένταση και ο επιχειρούμενος διχασμός, όλα αυτά που επιδιώκουν ορισμένοι κύκλοι να κυριαρχήσουν στην επικαιρότητα”. Δεν διευκρίνισε πάντως ποιοι είναι αυτοι οι κύκλοι

Ο κ. Οικονόμου παραδέχθηκε μάλιστα τον προβληματισμό της κυβέρνησης για το γεγονός ότι τα διεθνή ΜΜΕ δημοσιεύουν ρεπορτάζ για τις υποκλοπές και θέτουν ερωτήματα στον πρωθυπουργό όταν δίνει συνεντεύξεις, με πρόσφατα παραδείγματα τους Financial Times και το Bloomberg.

“Η κυβέρνηση ποτέ δεν αρνήθηκε απάντηση σε ερωτήσεις που γίνονται στον πρωθυπουργό σε μία προσπάθεια και των διεθνών ΜΜΕ να αποσαφηνίσουν τι γίνεται. Προφανώς και δεν περιποιεί τιμή για τη χώρα να δημιουργείται αυτή η ατμόσφαιρα και να συντηρείται το θέμα. Για αυτό η κυβέρνηση θέλει διαλεύκανση. Υπάρχουν άρθρα γνώμης στο διεθνή τύπο που δίπλα στην εικόνα της Ελλάδας με τα μεγάλα επιτεύγματα των τριών τελευταίων ετών, αναφέρουν και αυτή τηνεξέλιξη που δεν είναι ευχάριστη και η κυβέρνηση για αυτό το λόγο θέλει άμεσα και γρήγορα η Δικαιοσύνη να ξετυλίξει το κουβάρι της υπόθεσης”, είπε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα