Άμεσα μέτρα για τη διαχείριση του προσφυγικού

Άμεσα μέτρα για τη διαχείριση του προσφυγικού
Ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης Eurokinissi

Προτεραιότητα του Υπουργείου η μεταφορά στην ενδοχώρα των οικογενειών με ανήλικα τέκνα, από τα νησιά. Στα πλαίσια της σύσκεψης αποφασίστηκε ότι το προσεχές διάστημα θα κατατεθούν προτάσεις για χώρους φιλοξενίας μεταναστών στην ενδοχώρα, σε ενίσχυση της προσπάθειας αποσυμφόρησης των νησιών.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για το ζήτημα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου -Υπουργού, Υφυπουργού, Αναπληρωτή Υπουργού- των Περιφερειαρχών, καθώς και του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασε την κατάσταση ανά την επικράτεια και τόνισε τον εθνικό χαρακτήρα του ζητήματος αλλά και την προτεραιότητα του Υπουργείου για τη μεταφορά στην ενδοχώρα των οικογενειών με ανήλικα τέκνα, από τα νησιά.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε επίσης ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2019-2020.

Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας για το νέο δίκαιο για το άσυλο που θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει. Στόχος είναι οι διαδικασίες να γίνουν ταχύτερες και όσοι δεν λαμβάνουν άσυλο να ακολουθούνται άμεσα οι διαδικασίες επιστροφών, ούτως ώστε από τον αριθμό των επιστροφών να προκύπτει πραγματική ανακούφιση του προβλήματος.

Εν συνεχεία, το λόγο πήραν οι Περιφερειάρχες, οι οποίοι με τη σειρά τους εξέφρασαν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τη βούληση για συνεργασία με το Υπουργείο πάνω σε αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο.

Οι αστυνομικοί διευθυντές που παρίσταντο διαβεβαίωσαν τη λήψη αυξημένων μέτρων αστυνόμευσης, για την ασφάλεια των πολιτών.

Στα πλαίσια της σύσκεψης, αποφασίστηκε ότι το προσεχές διάστημα θα κατατεθούν προτάσεις για χώρους φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων στην ενδοχώρα, σε ενίσχυση της προσπάθειας αποσυμφόρησης των νησιών και αναλογική κατανομής ανά περιφέρεια. Οι χώροι θα αφορούν κυρίως σε ξενοδοχεία ή και διαμερίσματα που θα ενοικιασθούν.

Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και στόχος είναι η διαδικασία να ξεκινήσει άμεσα και κυρίως για οικογένειες και πριν ο χειμώνας κάνει ισχυρή την παρουσία του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα