Τι έδειξε η κόντρα Τσίπρα – Γεννηματά στη Βουλή

Τι έδειξε η κόντρα Τσίπρα – Γεννηματά στη Βουλή
Ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά στην Βουλή Eurokinissi

Σε νέα φάση εισέρχονται οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛ. Τι εννοούσε ο Αλέξης Τσίπρας με την «τρίτη φορά» που το Κίνημα Αλλαγής επιλέγει Ν.Δ. Τι σημαίνει η φράση της Φώφης Γεννηματά για τις πολιτικές μεταγραφές.

Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, φαίνεται πως θα αποτελέσει την αφορμή για νέες συνθήκες στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. Τα δύο κόμματα που έως πριν μερικούς μήνες βρίσκονταν στο «παρά πέντε» για να καταθέσουν κοινή πρόταση στην Βουλή για τα κόκκινα δάνεια βρέθηκαν με τους αρχηγούς τους σε μετωπική σύγκρουση. Η αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με την Φώφη Γεννηματά, στην Βουλή επισκίασε ακόμη και αυτή του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός μάλιστα φρόντισε να …αφήσει χώρο, επιλέγοντας να μην απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά να μιλήσει μετά τις παρεμβάσεις όλων των πολιτικών αρχηγών.

Η εικόνα των αντεγκλήσεων μεταξύ Τσίπρα – Γεννηματά δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί σχεδόν δεδομένη, την επιστροφή της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ στις …παλιές συνήθειες του παραπληρωματικού ρόλου στο πλάι της Νέας Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου εστιάζει τον ενδιαφέρον του σε όσους στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ διαφωνούν με αυτή την τακτική.

Στο ΚΙΝ.ΑΛ, από την άλλη, δείχνει να υπερισχύει η γραμμή της ενίσχυσης του πολιτικού του μεριδίου στο χώρο του κέντρου. Στόχος που «περνά» μέσα από άνοιγμα μετώπου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως μάλιστα σε μία περίοδο που η αντιπαράθεση Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το ΚΙΝ.ΑΛ, εκθέτει προσωπικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Φώφη Γεννηματά Εurokinissi

Υψηλοί τόνοι

Στην Βουλή, η αρχή έγινε από τον Αλέξη Τσίπρα, που σχολίασε την απόφαση του Κινήματος Αλλαγής να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Επισήμανε ότι αυτό «είναι ντροπή απέναντι στη ιστορία της Δημοκρατικής παράταξης». Μίλησε για κάποιους στο ΚΙΝ.ΑΛ που θέλουν να γίνουν υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας θυμίζοντας την διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά. Μάλιστα αναφέρθηκε σε κάποιους που θεωρούν την «αλλαγή» ως «μετάλλαξη». Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά προϊδέασε για πλήρη αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ΚΙΝ.ΑΛ λέγοντας πως «κάποτε είχαν ένα όνομα που τώρα το έχουν εγκαταλείψει και είχε στον τίτλο του ότι ήταν σοσιαλιστικό. Με τέτοιες αποφάσεις απομακρύνονται, έρχονται σε ρήξη με τη δημοκρατική παράδοση».

Η Φώφη Γεννηματά «σήκωσε – και με το παραπάνω- το γάντι» αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο για το παρελθόν, το πρώτο εξάμηνο του 2015 και την συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ, αλλά κυρίως για το παρών. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «είναι ντροπή κ. Τσίπρα, να καλύπτεις τα μαγαζιά, τα παραμάγαζα, το παραδικαστικό, τους κοριούς το παρακράτος, τις παρακολουθήσεις, την ξεφτίλα.». Αναφερόμενη προφανώς στις υποθέσεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Τρίτη και …φαρμακερή

Η κόντρα κορυφώθηκε στις δευτερολογίες . Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις είναι η τρίτη φορά που το Κίνημα Αλλαγής επιλέγει να στηρίξει την Νέα Δημοκρατία. Η πρώτη ήταν – είπε- το 2016 που το ΚΙΝ.ΑΛ καταψήφισε την απλή αναλογική και η δεύτερη όταν καταψήφισε την συμφωνία των Πρεσπών που σήμερα η κυβέρνηση εφαρμόζει. Με την εκτίμησή του αυτή ο Αλέξης Τσίπρας, ουσιαστικά αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που είχε το Κίνημα Αλλαγής να διαφοροποιηθεί από τις παρελθοντικές σχέσεις του με την Νέα Δημοκρατία, θεωρώντας πως με επιλογή της ηγεσίας του δεν τις αξιοποίησε. Αντιθέτως, όπως είπε ο Αλέξη Τσίπρας, ακόμη και τώρα που είναι στην κυβέρνηση η Ν.Δ το ΚΙΝ.ΑΛ επιλέγει να αντιπολιτεύεται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανήθικες οι μεταγραφές

Ανταπαντώντας η Φώφη Γεννηματά είπε για την απλή αναλογικά πως «φέρατε ένα νόμο για να οδηγήσετε τη χώρα σε ακυβερνησία». Ενώ για την συμφωνία των Πρεσπών επικαλέστηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου τονίζοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν θα συναινούσαμε να παραδώσει ο Τσίπρας όλα τα όπλα που είχε εξασφαλίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου για το θέμα αυτό».

Όμως το πλέον ουσιαστικό τμήμα της παρέμβασης της Φώφης Γεννηματά, φαίνεται πως στράφηκε στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ. Ως προειδοποίηση στα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ έγινε αντιληπτή αναφορά της σε πολιτικές μεταγραφές. Όπως είπε «το τελευταίο διάστημα οι πολιτικές μεταγραφές με τον τρόπο που έγιναν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θέλετε να καθιερωθούν ως η πολιτική πραγματικότητα του τόπου μας. Επειδή την κανονικότητα την θεωρώ συντηρητική, στο Κίνημα Αλλαγής η επανάστασή μας είναι η επιστροφή της ηθικής στην πολιτική».

Η φράση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία με βάση την φημολογία ότι 4 βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής (Καστανίδης, Κατρίνης, Πουλάς, Μουλκιώτης) είχαν ισχυρές ενστάσεις για την στάση του Κινήματος Αλλαγής στο νομοσχέδιο. Μάλιστα η σαφέστατη όσο και η ηχηρή διαφοροποίηση του Γιώργου Παπανδρέου που ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου προφανώς καθιστά κάτι παραπάνω από σαφές τον βαθμό του διχασμού του ΚΙΝ.ΑΛ στο θέμα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα