Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το προσφυγικό

Refugees and migrants are stranded at the port of Piraeus, in Piraeus, on March 28 , 2016 /        ,  ,  28  , 2016
Refugees and migrants are stranded at the port of Piraeus, in Piraeus, on March 28 , 2016 / , , 28 , 2016 NIKOS LIBERTAS / SOOC

Δεν αναγνωρίζεται η Τουρκία ως ασφαλής τρίτη χώρα, αλλά ορίζονται τα κριτήρια, για το φόβο των εσωκομματικών αντιδράσεων

Στο νομοσχέδιο για το προσφυγικό που αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως:

Η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών.

Ο τρόπος λειτουργίας, στελέχωσης και διάρθρωσης των Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Ενισχύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας.

Ενσωματώνεται η οδηγία 2013/32 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας».

Τέλος, ρυθμίζεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο (Υπηρεσία Ασύλου) και δεύτερο βαθμό (Αρχή Προσφυγών) και ζητήματα προσωπικού.

Η κ.Γεροβασίλη επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο αυτό δεν υπάρχει αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας».

Κάτι τέτοιο άλλωστε θα προκαλούσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ήδη οι 53 δεν ψήφισαν χθες την απόφαση της πολιτικής γραμματείας για το προσφυγικό εκφράζοντας δυσαρέσκεια.

Με το νομοσχέδιο όπως εξήγησε η κ.Γεροβασίλη, απλά εισάγονται στο ελληνικό δίκαιο τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η οδηγία που ενσωματώνεται.

Τα κριτήρια αυτά, ορίζουν ως ασφαλή την χώρα στην οποία:

Δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων.

Τηρείται η αρχή της μη επαναπροώθησης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.

Απαγορεύεται η απομάκρυνση σε χώρα όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα και, στην περίπτωση που ο αιτών αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, να του χορηγηθεί προστασία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.

Κατά τα λοιπά η κυβέρνηση υλοποιεί τον σχεδιασμό για δημιουργία 30000 θέσεων πριν από τα μέσα Απριλίου. "Αξιολογούμε την σχετική μείωση των προσφυγικών ροών που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες προς τα ελληνικά νησιά", είπε η κ.Γεροβασίλη. Τέλος ανέφερε πως σε ότι αφορά την Ειδομένη, έχει αρχίσει ήδη, με την βοήθεια του κρατικού μηχανισμού η εθελοντική απομάκρυνση των προσφύγων από το σημείο σε κέντρα φιλοξενίας, με ρυθμούς που τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθούν.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Προτεραιότητα να αδειάσει Ειδομένη και Πειραιάς

SHARE: