Τι ζήτησε ο Τσίπρας από Μέρκελ – Ολάντ

Τι ζήτησε ο Τσίπρας από Μέρκελ – Ολάντ
Τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου εργασίας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την Τουρκία για το προσφυγικό, Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Κατά την τριμερή συνάντηση, ο πρωθυπουργός κινήθηκε σε τέσσερις άξονες, επιχειρώντας αφενός να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία και στα άλλα κράτη μέλη, αφετέρου να δοθεί πίστωση χρόνου στην Ελλάδα

Η διαπραγμάτευση των 28 με την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης Τσίπρα- Μέρκελ- Ολάντ, η οποία διήρκεσε 45 λεπτά.

Η ελληνική πλευρά κάνει θετική αποτίμηση τις συνάντησης, ενώ όλες οι πλευρές εξέφρασαν αισιοδοξία για μία καλή λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία.

Συμφωνήθηκε όμως σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ότι όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από τη συμφωνία θα είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε πίστωση χρόνου για την Ελλάδα. “Χρειαζόμαστε επαρκή χρόνο και τεχνική υποστήριξη, προσωπικό για δομές, ειδικα υπηρεσίες ασύλου”.

Ο κ.Τσίπρας κινήθηκε κατά τη συζήτηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο πρόεδρο σε τέσσερις βασικούς άξονες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

Πρώτον, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Δεύτερον, την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής.

Τρίτον, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

Τέταρτον, τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.

Ο διάλογος

Μέρκελ: Χρειάζεται χρόνος και προτεραιότητα μας είναι η μείωση των προσφυγικών ροών.

Ολάντ: Η Ειδομένη αποτελεί συνολικό ευρωπαϊκό πρόβλημα

Τσίπρας: Η κατάσταση στην Ειδομένη θα αντιμετωπιστεί παρέχοντας στους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί κίνητρα και πληροφόρηση

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα