Παράθυρο για τελική συμφωνία; Τσίπρας και Γιούνκερ τα βρήκαν για ασφαλιστικό και εργασιακά

Ο πρωθυπουργός στις εργασίες της Έκτακτης Συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015, στις Βρυξέλλες.
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI)
Ο πρωθυπουργός στις εργασίες της Έκτακτης Συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015, στις Βρυξέλλες. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI) EUROKINISSI

Φως στο τούνελ της διαπραγμάτευσης. Τι αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιουνκέρ και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Συνομιλία είχε και με τον Φρανσουά Ολάντ

Ο Πρόεδρος Ζ. Κ. Γιουνκέρ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχαν την Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία. Κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group.

Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Στο site της Κομισιόν υπάρχει κοινή δήλωση των τριών θεσμών. Ολόκληρο το κείμενο:

European Commission - Statement

Joint statement by the European Commission, the European Central Bank and the International Monetary Fund

Brussels, 06 May 2015

The European Commission, the European Central Bank and the International Monetary Fund share the same objective of helping Greece achieve financial stability and growth.

The institutions continue to work closely together toward that goal.

All three institutions are working hard to achieve concrete progress on 11 May.

STATEMENT/15/4931

Ακόμα και ο Ντάισελμπλουμ βλέπει πρόοδο

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις γύρω από την χρηματοδότηση της Ελλάδας, έπειτα από συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Ο Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι υπάρχουν "πιο θετικές προοπτικές για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία απ'ότι τις τελευταίες εβδομάδες" σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σαπέν, ο οποίος έκανε λόγο για "μια περίοδο που το πνεύμα είναι θετικό και από την μία και από την άλλη πλευρά".

Ωστόσο οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι δεν αναμένεται συμφωνία κατά την προσεχή σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε εξάλλου την ύπαρξη διαιρέσεων στους κόλπους του θεσμού αυτού. "Ο συντονισμός είναι πολύ ισχυρός, υπάρχουν επιλογές οι οποίες πρέπει να γίνουν ανάμεσα στη δημοσιονομική πολιτική, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το χρέος", εξήγησε.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το Νοέμβριο του 2012, το Eurogroup δήλωσε "έτοιμο να κάνει περισσότερα αν η ελληνική κυβέρνηση δεσμευόταν να υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα (των μεταρρυθμίσεων) και ότι το ύψος του χρέους το καθιστούσε απαραίτητο".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας, Κομισιόν
SHARE:

24Media Network