Ο Γουίλεμ Νταφόε, σαν άλλος Ωνάσης, χορεύει ένα ζεϊμπέκικο του Γιώργου Μαργαρίτη

Διαβάζεται σε 7'
Ο Γουίλεμ Νταφόε, σαν άλλος Ωνάσης, χορεύει ένα ζεϊμπέκικο του Γιώργου Μαργαρίτη

Ο Γουίλεμ Νταφόε χορεύει ζεϊμπέκικο υπό τους ήχους του Γιώργου Μαργαρίτη στην επερχόμενη ταινία “Το Πάρτυ Γενεθλίων” (The Birthday Party). Το trailer.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γουίλεμ Νταφόε βγάζει πόνο βαρύ κι ασήκωτο χορεύοντας α λα ελληνικά στην οθόνη.

Στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού Tomorrow Night των ΓΑΜΜΑΓΑΜΜΑ, ο πολύ αγαπητός ηθοποιός εμφανίζεται ως μοναχικός θαμώνας σε ταβέρνα της Αθήνας όπου σηκώνεται χορεύει σα να μην υπάρχει αύριο.

Φαίνεται πως ο Νταφόε έχει πιάσει πολύ σωστά το νόημα της σχέσης με το ελληνικό στοιχείο, καθώς τώρα το κάνει ξανά. Και αυτή τη φορά, στη μεγάλη οθόνη.

Στην ταινία “Το Πάρτυ Γενεθλίων” που κυκλοφορεί στις αίθουσες αυτή την Πέμπτη 2 Ιουλίου, ο Νταφόε παίζει τον μεγιστάνα Μάρκο Τιμολέον, έναν ήρωα εμπνευσμένο από τον Ωνάση, ενώ η ταινία αποτελεί διασκευή του γνωστού μυθιστορήματος του Πάνου Καρνέζη. Βρισκόμαστε κάπου στο Ιόνιο, στα τέλη των ‘70s, κι ο Μάρκος διοργανώνει στο ιδιωτικό του νησί ένα πολυτελέστατο πάρτι γενεθλίων για τη Σοφία, τη μοναχοκόρη και κληρονόμο του.

Σε αυτή τη βραδιά, άνθρωποι από το παρελθόν του μεγιστάνα τον περικυκλώνουν θέλοντας όλοι κάτι από εκείνον, την ώρα που ο ίδιος σκαρώνει ένα σχέδιο για το μέλλον της κόρης του –χωρίς τη συγκατάθεση της ίδιας. Προσωπικοί δαίμονες, ενοχές, φαντάσματα, όλα συγκρούονται με φόντο την ελληνική θάλασσα, και με το απόλυτο κρεσέντο να έρχεται σε μια στιγμή όπου μοιάζει σαν το μόνο που υπάρχει, να είναι ο ίδιος.

Το κομμάτι που συνοδεύει αυτό το κρεσέντο είναι το Αρχιπέλαγος του Γιώργου Μαργαρίτη και της Αλεξάνδρας Επίθετη, σε μουσική Prins Obi, στίχους Αλεξάνδρας Επίθετη και Γιώργου Καρναβά, και μπουζούκι του Χρήστου Σκόνδρα.

Δείτε το βίντεο κλιπ του κομματιού, με σκηνές από την ταινία και τον χορό του Γουίλεμ Νταφόε:

Τι είναι το “Πάρτυ Γενεθλίων”

Βρισκόμαστε κάπου στο Ιόνιο, στα τέλη των ‘70s, κι ο Μάρκος διοργανώνει στο ιδιωτικό του νησί ένα πολυτελέστατο πάρτι γενεθλίων για τη Σοφία, τη μοναχοκόρη και κληρονόμο του.

Η βραδιά φέρνει στο νησί διάφορους φίλους, συνεργάτες και παλιούς γνώριμους, πολλοί από τους οποίους βλέπουν την περίσταση ως την ιδανική ευκαιρία να πλησιάσουν τον Μάρκο και να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Ο Μάρκος, συνηθισμένος να ελέγχει αμείλικτα τους πάντες και τα πάντα γύρω του, έχει κι ο ίδιος καταστρώσει κρυφά ένα σχέδιο: σκοπεύει να πάρει μια καθοριστική απόφαση για το μέλλον της κόρης του – χωρίς να έχει τη συγκατάθεσή της.

Η Σοφία φτάνει στο νησί αποφασισμένη να αποκαλύψει μια αλήθεια που θα ανατρέψει τις ισορροπίες καθώς οι καλεσμένοι καταφθάνουν και η νύχτα προχωρά, το πάρτι γίνεται ολοένα πιο εκρηκτικό και ανεξέλεγκτο. Μέσα σε ατμόσφαιρα χλιδής και κλιμακούμενης έντασης, η αναπόφευκτη σύγκρουση ανάμεσα στον παντοδύναμο πατέρα και την ανεξάρτητη κόρη του οδηγείται σε μια δραματική κορύφωση.

Από τον Πάνο Καρνέζη στον Γουίλεμ Νταφόε: Πώς ήρθε στην οθόνη ο Έλληνας μεγιστάνας

Ο συγγραφέας του ομώνυμου μυθιστορήματος, Πάνος Καρνέζης, απόφοιτος του διάσημου μεταπτυχιακού προγράμματος δημιουργικής γραφής του Πανεπιστημίου East Anglia, έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ένας διεθνώς αναγνωρισμένος συγγραφέας με έδρα την Αγγλία. Με τις «Μικρές Ατιμίες» να μεταφράζονται σε οκτώ γλώσσες και το μυθιστόρημα του «Ο Λαβύρινθος» να έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις (βραχεία λίστα Whitbread First Novel Award, Pendleton May First Novel Award), η γραφή του συνδυάζει εντυπωσιακή οξυδέρκεια με αφηγηματική ένταση και ανατροπές – στοιχεία που μεταφέρονται και στην κινηματογραφική μεταφορά της τελευταίας του ιστορίας, «Το Πάρτι Γενεθλίων».

Τα κινηματογραφικά δικαιώματα του μυθιστορήματος βρίσκονταν στην κατοχή της ελληνικής εταιρείας παραγωγής Heretic από τα πρώτα βήματα της εταιρείας, το 2013. Το βιβλίο είχε τραβήξει από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον του παραγωγού Γιώργου Καρναβά (ο οποίος συνυπογράφει και το σενάριο), χάρη στους πολυσύνθετους χαρακτήρες του, το ψυχολογικό βάθος της ιστορίας, και τη λεπτομερή αποτύπωση των ανθρώπινων σχέσεων και συγκρούσεων. Η ιστορία ταιριάζει απόλυτα στη στρατηγική της εταιρείας, που εστιάζει στη δημιουργία ταινιών και σειρών με διεθνή προοπτική, και γρήγορα έγινε σαφές ότι για την υλοποίηση ενός έργου τέτοιου μεγέθους θα χρειαζόταν να στηθεί μια στιβαρή διεθνής συμπαραγωγή, καθώς και ένα καστ ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ιστορίας.

Για τον απαιτητικό ρόλο του σκηνοθέτη της φιλόδοξης αυτής ιστορίας επιλέχθηκε ο Μιγκέλ Άνχελ Χιμένεθ, με τον οποίο η Heretic συνεργάστηκε για πρώτη φορά στο «Παράθυρο στη Θάλασσα» (2019). Ο Χιμένεθ έχει ήδη καθιερωθεί σε διεθνές επίπεδο, έχοντας παρουσιάσει τις ταινίες του σε κορυφαία φεστιβάλ, όπως εκείνα του Βερολίνου και του Σαν Σεμπαστιάν.

Έχει, επίσης, ιδιαίτερα στενή σχέση με την Ελλάδα: το «Παράθυρο στη Θάλασσα», με πρωταγωνίστρια την Έμμα Σουάρεθ, γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα (πλην μερικών εισαγωγικών σκηνών στην Ισπανία) και προέκυψε μετά από μια παρατεταμένη διαμονή του Ισπανού δημιουργού στη Νίσυρο, όπου και εμπνεύστηκε αυτή την τόσο ελληνική ιστορία. Η προσαρμογή του στη χώρα και τους εδώ συνεργάτες ήταν ιδανική, άρα, μετά και την επιτυχία της ταινίας, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν το 2019, μια νέα συνεργασία με την Heretic ήταν μόνο θέμα χρόνου.

Ο σπουδαίος Γουίλεμ Νταφόε, τέσσερις φορές υποψήφιος για Όσκαρ και γνωστός για τις εμβληματικές του ερμηνείες σε πλείστες ταινίες όπως τα «Platoon», «Ο Τελευταίος Πειρασμός», «The Lighthouse», «Antichrist» και «The Florida Project», υπήρξε εξαρχής η μοναδική επιλογή για τον ρόλο του μεγιστάνα Μάρκου Τιμολέον. Η ταινία σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεργασία του με την Heretic, μετά τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο «Inside» του Βασίλη Κατσούπη, το οποίο έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στη Μπερλινάλε του 2022.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της παραγωγής, ο Γιώργος Καρναβάς τού μίλησε για πρώτη φορά για το «Πάρτι Γενεθλίων» και λίγους μήνες αργότερα, του πρότεινε επίσημο τον ρόλο. Για τον Νταφόε, ήταν μια μοναδική και πρωτόγνωρη ευκαιρία να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο που θυμίζει θρυλικούς χαρακτήρες σαν τον «Νονό» του Μάρλον Μπράντο στη θρυλική ομώνυμη ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα ή τον Φαμπρίτσιο Κορμπέρα του Μπαρτ Λάνκαστερ στον «Γατόπαρδο» του Λουκίνο Βισκόντι, ενώ τον εντυπωσίασε και η τόσο εύστοχη διερεύνηση της τοξικότητας της εξουσίας και του πατριαρχικού συστήματος που αυτή ενσαρκώνει.

Στον κομβικό ρόλο της Σοφίας εμφανίζεται η Βικ Κάρμεν Σόνε, ανερχόμενο αστέρι του σκανδιναβικού σινεμά και προσφάτως γνωστή από το υποψήφιο για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας «Το Κορίτσι με τη Βελόνα», ενώ το καστ συμπληρώνουν η μεγάλη Ισπανίδα σταρ, Έμμα Σουάρεθ, θρυλική για τις ερμηνείες της σε ταινίες όπως η «Χουλιέτα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, και ο Τζο Κόουλ, διάσημος από τη συμμετοχή του στην υπερ-επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Peaky Blinders».

Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν σε επιλεγμένες τοποθεσίες της Κέρκυρας και της Αττικής το καλοκαίρι του 2024, ενώ η παγκόσμια πρεμιέρα έγινε στην Piazza Grande του Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Η υποδοχή από κοινό και κριτικούς ήταν θερμή, με τα σχόλια να επισημαίνουν ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο η ταινία εξερευνά τις δυναμικές της εξουσίας, την προσωπική ελευθερία και τις σύνθετες οικογενειακές σχέσεις.

Μέσα από τη λάμψη και την υπερβολή της ζωής των πρωταγωνιστών, η ταινία φωτίζει τα κρυφά κίνητρα, τα ηθικά διλήμματα και τα θολά όρια ανάμεσα σε αλήθεια και ψέμα, υποδεικνύοντας μια κοινωνία όπου ισχυροί αλλά κενόδοξοι άνθρωποι φτάνουν στην ύστατη αποθέωση της εικόνας τους – ένα θέμα πιο επίκαιρο από ποτέ στη σημερινή εποχή που κυριαρχείται από τον πλούτο και την εμφάνιση όσο καμία άλλη στην ιστορία.

Σχετικό Άρθρο
Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα