Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Τουσκ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Τουσκ
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ Eurokinissi

Σε λίγη ώρα και συγκεκριμένα στις 13.00 αναμένεται η επικοινωνία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο ενημέρωσης στους ηγέτες των κρατών μελών για την επερχόμενη Σύνοδο. Και το Σκοπιανό αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα των συνομιλιών

Στη μία η ώρα Ελλάδας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίιπρα. Αυτό επιβεβαίωσε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο για την επερχόμενη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Σόφια της Βουλγαρίας.

Το τηλεφώνημα του Προέδρου Τουσκ σίγουρα εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης στους ηγέτες των κρατών μελών, όπως κάθε φορά πράττει ενόψει της Συνόδου. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι ο Τουσκ θα θελήσει να ενημερωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα για την πορεία στις διαπραγματεύσεις του ονοματολογικού σχετικά με την ΠΓΔΜ.

«Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από Αθήνα και Σκόπια είναι θετικά», επιβεβαίωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Οι δύο πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ θα συναντηθούν διμερώς στο περιθώριο της Συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων. Ελπίζουμε ότι θα μας ενημερώσουν για θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία στην Σόφια, προφανώς, αλλά μέχρι τον Ιούνιο που είναι ο μήνας-κλειδί για αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ευελπιστούμε να υπάρχει καλή έκβαση», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το αν η ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων μπορεί να γίνει ξεχωριστή διαδικασία, παράλληλη με τις διαπραγματεύσεις για το όνομα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ήταν κατηγορηματικός. «Εστιάζουμε τώρα στις διμερείς συζητήσεις. Είναι πιθανό να βρεθεί λύση έως τον Ιούνιο. Ελπίζουμε οι δύο πρωθυπουργοί να επιβεβαιώσουν την αισιοδοξία μας στη Σόφια», τόνισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα