Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Γιατί στη ΝΔ δε στενοχωριούνται για το Βέμπερ - Στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ικανοποιημένοι παρόλο που δεν εξελέγη ο Βαυαρός, καθώς η Γερμανίδα πολιτικός είχε επισκεφθεί την Αθήνα το Μάρτιο και είχε μιλήσει ιδιαίτερα θετικά για το Μητσοτάκη.

Με τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλ Φον Ντερ Λάιεν επικοινώνησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και τη συνεχάρη για την ομόφωνη εκλογή της.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Βαυαρός πολιτικός σε αντάλλαγμα είχε κλείσει το μάτι για τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο οι ισορροπίες στην Ευρωβουλή περιέπλεξαν τα πράγματα και το θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής κατέληξε με παρέμβαση Μακρόν (και τη σύμφωνη γνώμη της Μέρκελ, η οποία εξαρχής δεν ήθελε το Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν) στη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας. Η προεδρία της Κομισιόν όμως μένει στο ΕΛΚ και όπως υπενθυμίζουν γαλάζιες πηγές, η κ.Φον Ντερ Λάιεν όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα το Μάρτιο είχε μιλήσει με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον κ.Μητσοτάκη.

“Ξέρω ότι θα οδηγήσετε την Ελλάδα σε ένα νέο success story, ως μελλοντικός πρωθυπουργός” είχε εκτιμήσει τότε η κ.Φον Ντερ Λάιεν που τώρα διαδέχεται τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν. Γαλάζια στελέχη εκτιμούσαν ότι η δήλωση αυτή έχει προφανή σημασία ενόψει της διαφαινόμενης πολιτικής αλλαγής, καθώς είναι βέβαια πολύ σημαντικό να υπάρχουν στα ανώτατα αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άνθρωποι που διάκεινται θετικά στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έλεγαν.

Η κ. Λάιεν είχε πει τη συγκεκριμένη φράση στον πρόεδρο της ΝΔ πριν από μόλις τρεις μήνες, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα τον Μάρτιο για να συμμετάσχει σε εκδήλωση της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στην εκδήλωση αυτή, στην οποία κεντρικοί ομιλητές ήταν η ίδια και ο κ.Μητσοτάκης, η κ. Φον ντερ Λάιεν είχε σημειώσει πως «όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, ιδίως ενάντια στις δυνάμεις του λαϊκισμού που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα ήθελα να συγχαρώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Επέδειξε ρεαλιστική και τολμηρή μεταρρυθμιστική ατζέντα με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την οικογένεια του ΕΛΚ». Οι θερμές σχέσεις μεταξύ των δύο πολιτικών αντικατοπτρίζονται και στην τοποθέτηση που είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές: «Η κ. Λάιεν είναι μια εξέχουσα Γερμανίδα πολιτικός και προΐσταται του Υπουργείου της από το 2013, προωθώντας πολύ ενεργά την ιδέα μιας ισχυρής ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης».

Στην εκδήλωση του Μαρτίου άλλωστε Μητσοτάκης- Φον Ντερ Λάιεν είχαν συγκλίνει στην ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής.

Είχαν ειδικότερα συμφωνήσει ότι η αμυντική ένωση της Ευρώπης θα πρέπει να οδηγήσει σε μία αυτόνομη ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, η οποία όπως είχαν τονίσει δε θα είναι απέναντι στο ΝΑΤΟ, αλλά θα δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να παρεμβαίνει σε περιοχές όπου η ευρωατλαντική συμμαχία δεν έχει ενδιαφέρον όπως η Αφρική. Αυτό βέβαια προβλέπει τη σύσταση ευρωστρατού, αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, σημείο που προφανώς είναι κεντρικού ενδιαφέροντος.

Ο κ.Μητσοτάκης και η κ.Φον Ντερ Λάιεν είχαν συζητήσει επίσης για το προσφυγικό και την αντιευρωπαϊκή ακροδεξιά, ενώ την ικανοποίηση του προέδρου της ΝΔ ειχε προκαλέσει το γεγονός ότι η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας είχε στείλει τότε μήνυμα στην Τουρκία με αφορμή την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version