To damage control του Κασσελάκη

Διαβάζεται σε 4'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης Aris Oikonomou / SOOC

Η εικόνα συνεχούς πτώσης της πολιτικής επιρροής καταρρίπτει το επικοινωνιακό αφήγημα του “αλώβητού” ΣΥΡΙΖΑ που αρχικά θέλησε να προβάλει η ηγετική του ομάδα.

Την εικόνα μια ηγεσίας που επιχειρεί «δίχως μπούσουλα» να κάνει διαχείριση ζημιάς (damage control αγγλιστί) παρουσιάζει στην παρούσα συνθήκη ο Στέφανος Κασσελάκης και η ομάδα των στελεχών που τον στηρίζει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοσκοπική αλλά και οργανωτική εικόνα του κόμματος φαίνεται πλέον να έχει «ξεπεράσει» το επικοινωνιακό αφήγημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει «αλώβητος» και έτοιμος να κινηθεί ανοδικά με βασικό «όχημα» την σχέση του προέδρου του με την κοινωνία.

Αλλαγή αφηγήματος

Όπως προκύπτει –ακόμη και- από τις δημόσιες δηλώσεις τόσο του Στέφανου Κασσελάκη όσο και κορυφαίων στελεχών του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει άρον – άρον την «γραμμή» της υποτίμησης των δύο απανωτών διασπάσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση 11 βουλευτών και μία συνεχιζόμενη ροή φυγής μελών και στελεχών.

Όπως επίσης και την τακτική του να … αγνοεί τις δημοσκοπήσεις που συνεχίζουν να δείχνουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται σε καθεστώς «ελεύθερης πτώσης». Πολύ δεν περισσότερο την θέση που στελέχη του «κλίματος Πολάκη» που είχαν αρχίσει να αναπαράγουν το «μην πιστεύετε τις στημένες δημοσκοπήσεις» η οποία πλέον δεν συζητείται καν.

Η συνεδρίαση της Κ.Ο

Ενδεικτική ήταν η φράση του Στέφανου Κασσελάκη στην χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που ανέφερε μεταξύ άλλων πως «είμαστε συρρικνωμένοι».

Μια επιλογή λέξεων που – παρά την προσπάθεια «ανύψωσης ηθικού» που έκανε με την ομιλία του – δείχνει ότι η ηγετική ομάδα του κόμματος αναγκάζεται να αποδεχθεί μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση: Την παγίωση του ΣΥΡΙΖΑ στην 3η θέση και μάλιστα με ποσοστά που ελάχιστα απέχουν από το να φέρουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μονοψήφια ποσοστά. Ένα ενδεχόμενο που πλέον είναι ορατό και πιθανότατα μη αναστρέψιμο.

Αυτά την ίδια στιγμή που στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης, φέρεται να …απέφυγε την συζήτηση των πολιτικών αιτίων  αυτής της κατάστασης. Παρά το γεγονός ότι πολλά στελέχη – μέλη του οργάνου εκφράζουν εντονότατη ανησυχία επισημαίνοντας την συνεχή μείωση των ποσοστών της επιρροής του κόμματος.

Σε αυτές τις συνθήκες  δεν φαίνεται να έδωσε πειστικές απαντήσεις η χθεσινή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Η οποία μάλιστα – σύμφωνα με τα λεγόμενα του – επιστρατεύεται και αυτήν στην προσπάθεια «ανασύνταξης» του κόμματος που πρέπει να γίνει παράλληλα με την παραγωγή κοινοβουλευτικών προτάσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε την …ηθική. Σημειώνοντας απευθυνόμενος στους 36 πλέον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως «μπορεί σήμερα να βλέπετε λιγότερους συναδέλφους στην αίθουσα, και να σας φαίνεται πρωτόγνωρο» αναφέροντας στην συνέχεια ότι «η ηθική μας Κοινοβουλετική Παρουσία είναι και θα είναι 47 Βουλευτές – διότι αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός». Έναν ισχυρισμό που συνοδεύθηκε με ατάκες του είδους «μην ανησυχείτε. Η αλήθεια είναι με το μέρος μας».

Δηλώσεις στελεχών

Αυτά ενώ η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε σε συνέντευξή της αναφορικά με την διάσπαση του κόμματος πως «αποτελεί αντικειμενικά πλήγμα και ποσοτικά και ποιοτικά» τονίζοντας πως πρέπει να αποφευχθεί η ένταση. Όπως είπε «μπορεί κανείς να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και με ακρίβεια αποφεύγοντας τέτοιους χαρακτηρισμούς».

Επίσης σε συνέντευξή του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε πως η σημερινή συνθήκη «για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σημείο καμπής, γιατί έχουμε κάνει αλλαγές όπως η εκλογή προέδρου. Πήραμε 17,8% στις προηγούμενες εκλογές, άρα με βάση το ποσοστό αυτό θα κριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωεκλογές. Ποσοστό κάτω από 17,8% θα είναι ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Εγώ παλεύω για το θετικό σενάριο, αν γίνει το αντίστροφο θα υπάρχει πολιτικό πρόβλημα».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι «οι γέφυρες επικοινωνίας με όσους συντρόφους πάνε να δημιουργήσουν νέο κόμμα πρέπει να είναι ανοιχτές».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα