Το δίλημμα της ΝΔ στο προσφυγικό

Επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στον καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016. Ο πρόεδρος της ΝΔ συνοδευοταν από τον Ειδικό Συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βουλευτή ΑΚΌ Αθηνών Βασίλη Κικίλια και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. 
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)
Επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στον καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016. Ο πρόεδρος της ΝΔ συνοδευοταν από τον Ειδικό Συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βουλευτή ΑΚΌ Αθηνών Βασίλη Κικίλια και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ) MOTIONTEAM

Διαφορετικές εισηγήσεις δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την στάση της ΝΔ στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για το προσφυγικό που συζητείται σήμερα στην ολομέλεια της βουλής

Μοιράζονται οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρόεδρος της ΝΔ αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για το προσφυγικό στην ολομέλεια της βουλής. Την τελική απόφαση αναμένεται να την πάρει σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη που θα έχει με τα αρμόδια στελέχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ένα μέρος στελεχών, μεταξύ των οποίων ο αρμόδιος συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας Βασίλης Κικίλιας, ο Μάκης Βορίδης και άλλοι  που εισηγούνται στον κ. Μητσοτάκη να καταψηφίσει η ΝΔ το νομοσχέδιο. Ωστόσο υπάρχει –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- και η αντίθετη άποψη που εκφράζεται κυρίως από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος υποστηρίζει πως η ΝΔ δεν μπορεί να μην ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Πάντως το θέμα αυτό δεν έχει εκφραστεί ανοιχτά και μάλιστα χτες κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής η ΝΔ επιφυλάχτηκε παρά το γεγονός ότι τα γαλάζια στελέχη ήταν σφόδρα επικριτικά για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη.

Πέραν των όποιων σοβαρών ή λιγότερο σημαντικών ενστάσεων έχει η ΝΔ στο περιεχόμενο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, υπάρχει ένα καθ’ αυτό πολιτικό δίλημμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο οποίο φαίνεται να μην έχει βρεθεί ακόμα η χρυσή τομή. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο έρχεται μετά από το αίτημα της ΝΔ για εκλογές με την κατηγορία προς τον κ. Τσίπρα της «ακυβερνησίας» και της μετατροπής της χώρας σε «τριτοκοσμική», γεγονός που μια θετική ψήφο υπέρ του νομοσχεδίου θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως αδυνάτισμα της επιχειρηματολογίας πάνω στην οποία η ΝΔ στηρίζει το αίτημα των εκλογών.

Την ίδια στιγμή τυχόν καταψήφιση του νομοσχεδίου αυτού θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως καταψήφιση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει βαρύ κλίμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και να τον φέρει αντιμέτωπο με σημαντικούς Ευρωπαίους ηγέτες όπως η Καγκελάριος Μέρκελ.

Ακριβώς ένα από τα επιχειρήματα υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου είναι ότι πρόκειται για εφαρμογή της συμφωνίας της τελευταίας συνόδου της ΕΕ κάτι που απορρίπτει η πλευρά της ΝΔ που τάσσεται κατά του νομοσχεδίου, θεωρώντας πως δεν πρόκειται για πρακτική εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΝΔ: ΝΑΙ στη σύσταση εξεταστικής για δάνεια και χρέη κομμάτων και ΜΜΕ

SHARE:

24Media Network