Το φάντασμα της ‘Mayo’ στοιχειώνει τη ΝΔ

default image

Οι χειρισμοί του επικοινωνιακού επιτελείου της ΝΔ μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers, απλώς, έκαναν πιο δύσκολη τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Του Γιώργου Λακόπουλου

Παλιά ιστορία. Όταν δεν αρέσει το μήνυμα, την πέφτουμε στον αγγελιαφόρο. Το κάνει αυτές τις μέρες η ΝΔ στην υπόθεση των Paradise Papers. Τα έβαλε με το «Έθνος», το Ραδιόφωνο 24/7 και το News247.gr, που κάνουν τις αποκαλύψεις. Άδικος κόπος. Σπάνια συναντάει κανείς στον κόσμο των ΜΜΕ τόσο έγκυρη ενημέρωση με τόση προσήλωση στη δεοντολογία. Ας ρωτήσουν και τη Μαρέβα.

Τα έβαλε και με την κυβέρνηση, για να πει στους οπαδούς της ότι τάχα όλα ξεκινούν από το Μέγαρο Μαξίμου. Ατύχησε. Πρόκειται για διεθνή αποκάλυψη από έγκυρο δημοσιογραφικό δίκτυο και φιλοξενείται στις πιο σοβαρές εφημερίδες του πλανήτη.

Οι χειρισμοί του επικοινωνιακού επιτελείου της ΝΔ, απλώς, έκαναν πιο δύσκολη τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ύστερα  από τέσσερις ημέρες αφωνίας, εμφανίσθηκε ως Κουταλιανός: χτυπήστε εμένα όχι τη γυναίκα μου. Ξεπατίκωμα από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλά στην περίπτωσή του δεν κολλάει.

Ποιος «χτυπάει» τη γυναίκα του; Αποκαλύφθηκε ότι είχε για ένα διάστημα συγκεκριμένη εξωχώρια εταιρεία. Δεν είχε; Γράφτηκε κάποια ανακρίβεια; Η ίδια είχε χρόνο και χώρο στο «Έθνος» να δώσει εξηγήσεις – και τις έδωσε. Είναι «χτύπημα» η αλήθεια;

Ποιος να «χτυπήσει» τον ίδιο; Οι δημοσιογράφοι που κάνουν τις αποκαλύψεις; Γιατί; Αν εννοεί τους πολιτικούς αντιπάλους του -κι εδώ φάνηκε ποια κόμματα είναι αντίπαλοί του και ποια φίλοι του- τι περίμενε; Να μείνουν θεατές; Ας βγάλει τη σκούφια του να τους βαρέσει…

Αν σ’ αυτή την υπόθεση ο Μητσοτάκης προσφέρεται για πραγματικό πολιτικό «χτύπημα», είναι πρωτίστως για τη στάση του στην ουσία του θέματος. Είναι υπόλογος γιατί ως πολιτικός αρχηγός αποφεύγει να μιλήσει για το φαινόμενο. Ακόμη και τη φράση «λεφτά σε φορολογικούς παραδείσους» που του είχαν βάλει στην ομιλία του στα Χανιά αντικατέστησε με «λεφτά στο εξωτερικό». Το ίδιο είναι;

Αποφεύγει να αναφερθεί στον φυγαδευμένο πλούτο των offshore. Για τα λεφτά -νόμιμα και φορολογημένα ενδεχομένως έως εκείνη τη στιγμή- που παρκάρουν κάποιοι σε μακρινούς προορισμούς. Δίπλα σε χρήμα από έγκλημα και απάτες. Με τους ίδιους παρκαδόρους. Για να τα κρύψουν ή για να φορολογηθούν λιγότερο. Για να τα επενδύσουν από εκεί, άγνωστο πού και πώς.

Συγκλονίζεται η Ευρώπη. Πολιτικοί, κόμματα, κυβερνήσεις, η Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο, ΜΜΕ καταγγέλλουν και ζητούν διαφάνεια. Ο Τσίπρας συντάσσεται μαζί τους. Ο Μητσοτάκης σφυρίζει κλέφτικα: να χτυπήσουν τον ίδιο. Για ποιο πράγμα;

Κάποιοι λένε ότι θέλει να δείξει γενναιότητα προστατεύοντας τη σύζυγό του. Μπα! Απλώς δεν θέλει να τα βάλει με τους φιλοξενουμένους στους φορολογικούς παραδείσους. Και ενδεχομένως τον αναστατώνει ένα φάντασμα: η Mayo. Η λιβεριανή εταιρεία με την οποία καθάρισε ο Λαλιώτης τον πατέρα του στις εκλογές του 1993. Οι λογαριασμοί της δεν άνοιξαν ποτέ, καθώς ο φάκελος σύνδεσής της με τη ΝΔ μπήκε στο αρχείο – με πρόταση του τότε εισαγγελέα… Δημ. Παπαγγελόπουλου. Αλλά φαίνεται ότι στοιχειώνει πάντα τη ΝΔ.

Έτσι φτάσαμε στο αποκαρδιωτικό θέαμα, ένα κόμμα με ιστορία να βγαίνει στα κεραμίδια όχι για να υπερασπιστεί πολιτικές θέσεις ή στελέχη και τη δράση τους, αλλά… μια εταιρεία που ανήκε στη σύζυγο του προέδρου του! Η νευρική πορτ παρόλ της ΝΔ σχίστηκε για να εξηγεί ότι η κυρία είναι νόμιμη, δεν φοροδιέφυγε ούτε ευρώ και μπήκε και μέσα από τη ρημαδο-εταιρεία. Την έβαλε ο Κυριάκος και να λέει ότι κάνουν πόλεμο στη Μαρέβα επειδή «τον παντρεύτηκε και έκανε τρία παιδιά μαζί του»;

Ήταν ευτελισμός χωρίς αιτία της παράταξης των Καραμανλήδων. Αντί για την ουσία ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ είπε στα ξεκούδουνα να μην ανακατεύουν τη γυναίκα του. Γιατί δεν το έλεγε στην κυριούλα που υπερθεμάτιζε, ως βουλευτής του, για την εταιρεία της συζύγου του ανακατεύοντας την… Μπέτυ Μπαζιάνα; Τουλάχιστον ο Άδωνις ξέρει τι κάνει, υπερασπιζόμενος με σθένος τους Μητσοτάκηδες στο συγκεκριμένο θέμα: το κρατάει στο κέντρο της επικαιρότητας.

Φιλοδοξία

Ήταν μια αποστροφή στην ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του κόμματός του που κανείς δεν πρόσεξε: «Έχουμε να αποφύγουμε παγίδες, κρυφές και φανερές». Μυστήριο. Οι ενημερωμένοι σκέφθηκαν μια συζήτηση που γίνεται αυτή την εποχή στο Μέγαρο Μαξίμου: «Η έξοδος από το μνημόνιο είναι διασφαλισμένη. Εκτός αν βάλει καμία τρικλοποδιά ο Στουρνάρας».

Τα μυστήριο πύκνωσε μια περίεργη έρευνα που κοινοποίησε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος. Το παράδοξο επισημάνθηκε από μια εφημερίδα κάθε άλλο παρά φιλοκυβερνητική. Η «Εστία» χθες είχε τίτλο «Παιγνίδια Στουρνάρα με τις καταθέσεις» – με αφορμή την «περίεργη έρευνα της εταιρείας Alvarez».

Αναλύοντας την πρωτοβουλία του κεντρικού τραπεζίτη, η εφημερίδα συμπεραίνει ότι πρόκειται για απόπειρα υπονόμευσης της τραπεζικής πίστης. Το εννοεί τόσο σοβαρά ώστε ζητάει παρέμβαση εισαγγελέα.

Εδώ παίρνουν φωτιά οι συναγερμοί. Ο φιλόδοξος Γιάννης Στουρνάρας δεν συμπεριφέρεται ως οιονεί σύμβουλος της κυβέρνησης που λογοδοτεί στη Βουλή. Αξιοποιεί την αυτονομία του αξιώματός του για να εμφανίζεται ως πολιτικός αντίπαλος του Τσίπρα.

Έχει καταγγελθεί για την «αντι-ΣΥΡΖΑ» παρέμβαση πριν από τις εκλογές του 2015 που έδιωξε καταθέσεις. Δέχεται κριτική για αντικυβερνητική συμπεριφορά, που έφτασε ως την προσυπογραφή θεωριών για «βλάβη 100 δισ.» – από τη διαπραγμάτευση μιας εκλεγμένης κυβέρνησης.

Του προσάπτουν τερτίπια που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως εμπόδια στην τελευταία έξοδο της χώρας στις αγορές. Πολλοί τον βρίσκουν και ευθυγραμμισμένο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και τώρα προκαλεί σχόλια για μια δραστηριότητα που κάθε άλλο παρά προκύπτει από τον ρόλο του.

Λέγεται ότι πλέον έχουν γνώση οι φύλακες. Συμπεριλαμβανομένων ισχυρών παραγόντων στη Φρανκφούρτη που δεν αισθάνονται σωστά ενημερωμένοι από τις πληροφορίες που τους μεταφέρει ο διοικητής για τα ελληνικά τραπεζικά πράγματα. Είναι επικίνδυνο ως συμπεριφορά, βεβαίως. Αλλά όπως έλεγε ο Δαρβίνος, «η φιλοδοξία δεν ξέρει τι θα πει κίνδυνος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα