Το νέο Μαξίμου: Αναβαθμισμένος ο Βορίδης, ΓΓ του πρωθυπουργού ο Κουτνατζής

Διαβάζεται σε 4'
Ο Μάκης Βορίδης
Ο Μάκης Βορίδης Eurokinissi

Αναβάθμιση για τον Μάκη Βορίδη μετά την αποπομπή των Παπασταύρου-Μπρατάκου. Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Στέλιος Κουτνατζής. Ειδικές αποστολές για το Νέζη

Τις αλλαγές στο Μαξίμου μετά την παραίτηση Παπασταύρου- Μπρατάκου ανακοίνωσε στην έναρξη της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Το κενό που προκύπτει καλύπτεται με εσωτερικές ανακατατάξεις. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναβαθμίζεται και αναλαμβάνει διευρυμένο ρόλο. Αναλαμβάνει ειδικότερα επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και κυβερνητικών οργάνων.

Ο δε γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής αναλαμβάνει γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού με τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες (αυτές δηλαδή που είχε ο κ.Μπρατάκος) και επιπλέον την επιμέλεια της νομοθετικής ύλης.

Ουσιαστικά πάντως την “καυτή πατάτα” που κρατούσε ο κ.Μπρατάκος, δηλαδή το ρόλο του δίαυλου μεταξύ Μαξίμου και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, θα αναλάβει ο Θανάσης Νέζης, εκ των παλαιότερων και εμπειρότερων κομματικά συνεργατών Μητσοτάκη.

Από την κυβέρνηση έλεγαν ότι με την αναδιάταξη δυνάμεων προκύπτουν καθαροί ρόλοι και ξεκάθαρες αρμοδιότητες σχετικά με το ποιος κάνει τι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επισήμαιναν ότι πρόκειται για εσωτερική αναδιάταξη και σημείωναν ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει μείον δύο μέλη (ένας υπουργός και ένας υφυπουργός) καθώς οι αρμοδιότητές τους κατανέμονται σε ήδη υπάρχοντα μέλη της κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά:

Ο Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων (πχ υπουργικού συμβουλίου) σε συνεργασία με τον Στέλιο Κουτνατζή.

Ο δε Στέλιος Κουτνατζής αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες της ΓΓ Πρωθυπουργού. Δηλαδή επανέρχεται η θέση σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα από υφυπουργού και αποκτά περισσότερο τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά.

Ο ρόλος του Σκέρτσου και του Νέζη

Τα ήδη υπάρχοντα στελέχη του Μαξίμου συνεχίζουν με τις αρμοδιότητες που είχαν. Επιπλέον, ο Άκης Σκέρτσος αναλαμβάνει την εποπτεία και τη ρύθμιση των Οργανισμών και των Φορέων που υπάγονται στον Πρωθυπουργό (πχ Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Εθνική Επιτροπή για Άτομα με Αναπηρία) και ο Θανάσης Κοντογεώργης την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης αναλαμβάνει με τον κ. Κουτνατζή την επικοινωνία με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και την επικοινωνία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή και την Κοινωνία των Πολιτών.

Η Ελένη Σχινά αναλαμβάνει Διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου του Πρωθυπουργού (μαζί με το αρχείο και το πρωτόκολλο του πρωθυπουργού)

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, συνεχίζει να έχει τις αρμοδιότητες των ΜΜΕ, την εκπροσώπηση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

“Κανένα θέμα ανασχηματισμού”

Ο κ. Μαρινάκης διέψευσε πάντως κατηγορηματικά τα σενάρια πως οι παραιτήσεις Παπασταύρου- Μπρατάκου θα οδηγήσουν και σε έναν ευρύτερο ανασχηματισμό.

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ευχαριστημένος με την απόδοση όλων των μελών της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανάλαβε: “Έχουμε πει πολλές φορές ότι επειδή είναι μία δύσκολη άσκηση η διακυβέρνηση του τόπου, οι ατομικές συμπεριφορές αξιολογούνται καθημερινά. Από εκεί και πέρα η παραγωγή έργου θέλει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα  του πρωθυπουργού”.

Τόνισε πως είναι δεδομένο ότι τα μέλη του υπουργικού χαίρουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και υπογράμμισε εκ νέου: “Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Δεν τίθεται κανένα θέμα ανασχηματισμού”.

Όσον αφορά στην παραίτηση Παπασταύρου- Μπρατάκου μετά από συνάντηση με συγκεκριμένο επιχειρηματία, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι δεν υπήρχε γνώση του πρωθυπουργού για τη συνάντηση και επανέλαβε ότι οι δύο υπουργοί παραιτήθηκαν επειδή δόθηκε ένα λάθος μήνυμα με αυτή.

Όσον αφορά στο δημοσίευμα της Εστίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι έχει διαψευστεί από την κυβέρνηση και ένα λόγο για αισχρά ψεύδη. “Θεωρώ το πιο τραγικό είναι η για μία ακόμη φορά χυδαία τακτική στοχοποίησης της συζύγου του πρωθυπουργού. Για όνομα του θεού, ας σταματήσει πια αυτός ο βούρκος. Ας σταματήσουμε να πολιτευόμαστε με όρους χυδαίους, όρους βούρκου. Ακόμη και μία σφοδρή σύγκρουση να έχει πολιτικούς όρους. Αδιανόητο να ακολουθείται αυτή η τακτική”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα