Το παρασκήνιο της εκλογής νέου γραμματέα στον ΣΥΡΙΖΑ

Το παρασκήνιο της εκλογής νέου γραμματέα στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Σκουρλέτη Eurokinissi

Οι κομματικοί μηχανισμοί δούλεψαν στο φουλ τις τελευταίες ημέρες και όλα δείχνουν πως προκρίνεται οι υποψηφιότητα Σκουρλέτη για την θέση γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ - Διστακτικότητα από τους προεδρικούς που θέλουν γραμματέα από την πλειοψηφία.

Έπειτα από ένα έντονο Σαββατοκύριακο εσωκομματικών διεργασιών γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως επανήλθε στην επιλογή του να προκρίνει την υποψηφιότητα του Πάνου Σκουρλέτη για την θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειωτέον ότι η πρόταση για τον υπουργό Εσωτερικών είχε αποδυναμωθεί και σχεδόν υποχωρήσει την προηγούμενη Παρασκευή καθώς δεν είχε επέλθει συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του ίδιου ως προς τις προϋποθέσεις που έθετε για την μετάβασή του στο κόμμα.

Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες προέκυψε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Σκουρλέτη το πρωί της Κυριακής στην διάρκεια της οποίας γεφυρώθηκαν οι αποστάσεις και έγιναν βήματα συνεννόησης. Πρακτικά αυτήν την στιγμή η πρόταση για Σκουρλέτη θεωρείται επικρατέστερη- σύμφωνα με όσα υπονοεί και το περιβάλλον του υπουργού.

Ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει λάβει τις “απόλυτες” αποφάσεις του. Ένας από τους λόγους βρίσκεται στο γεγονός πως η προεδρική ομάδα επιμένει πως ο νέος γραμματέας πρέπει να προέρχεται από την πλειοψηφία και δεν επιθυμεί να στηρίξει την υποψηφιότητα του Πάνου Σκουρλέτη. Η δυσαρέσκεια αποτυπώθηκε σε σύσκεψη της ομάδας “Κίνηση Μελών” των προεδρικών που πραγματοποιήθηκε χθες και κράτησε έως αργά την νύχτα κατά την διάρκεια της οποίας εκφράστηκαν διαφωνίες για την υποψηφιότητα Σκουρλέτη. Η ίδια ομάδα είχε προετοιμάσει πρόταση υπέρ του Νίκου Παππά με το σκεπτικό ότι μπορεί να δώσει νέα ώθηση στο κόμμα με την εμπειρία του και τις θέσεις του υπέρ του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Μέλη των προεδρικών υποστηρίζουν πως εάν είναι να επιλεγεί ο υπουργός Εσωτερικών καλύτερα να μην αλλάξει ο σημερινός γραμματέας Πάνος Ρήγας.

Ανάλογη σύσκεψη είχε και η ομάδα των “53” η οποία ολοκληρώθηκε περί τις 9 το βράδυ αποφασίζοντας ότι επιθυμεί να στηρίξει την υποψηφιότητα του Πάνου Σκουρλέτη. Σημειωτέον πως πρωτοβουλίες υπέρ του υπουργού Εσωτερικών πήραν οι Νίκος Βούτσης και Νίκος Φίλης οι οποίοι είχαν και συνάντηση το βράδυ της Παρασκευής μετά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Ο πρώτος δε φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία καταλυτικού χαρακτήρα με τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ του Σαββάτου.

Σήμερα δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Σκουρλέτη, εκτός εάν προκύψουν και νέες ανατροπές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα