Το παρασκήνιο της συνάντησης Ομπάμα- Τσίπρα: Όχι εμπόδια στην αξιολόγηση από ΔΝΤ

Το παρασκήνιο της συνάντησης Ομπάμα- Τσίπρα: Όχι εμπόδια στην αξιολόγηση από ΔΝΤ
Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μετά το τέλος της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Αλλαγή της αμερικανικής στάσης βλέπει η ελληνική πλευρά, καθώς οι ΗΠΑ βάζουν μπροστά το χρέος, αλλά δε ζητούν μέτρα λιτότητας. Τι συζητήθηκε στην “one plus four” συνάντηση και στις διευρυμένες συνομιλίες. Δεν υπήρξε πίεση για άμεση λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

Στήριξη από τον Μπαράκ Ομπάμα όχι μόνο απέναντι στην πολιτική λιτότητας του Βερολίνου, αλλά και στις πιέσεις του ΔΝΤ στο πλαίσιο της αξιολόγησης, βλέπει το Μαξίμου ως “κέρδος” από την επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, ο οποίος κρατά τα κλειδιά του Λευκού Οίκου μέχρι τις 21 Ιανουαρίου δηλαδή κατά το κρίσιμο για τις ελληνικές επιδιώξεις διάστημα.

Αυτό ήταν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το στίγμα των δύο διαδοχικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Μεγαρο Μαξίμου, εκ των οποίων στην πρώτη ο Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε για περίπου 35 λεπτά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης αφιερώθηκε στη συζήτηση για το χρέος, ενώ έγινε σύντομη συζήτηση για το προσφυγικό και για το Κυπριακό.

Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην επιμονή στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος.

Το μήνυμα Τσίπρα σε Ομπάμα κατά τη συνάντηση ήταν ειδικότερα πως η δεύτερη αξιολόγηση δεν πρέπει να συναντήσει εμπόδια στο κλείσιμο της, ώστε μέχρι τις 26-27 Νοέμβρη να υπάρξει staff level agreement και στη συνέχεια στις 5 Δεκεμβρίου στο Eurogroup να συζητηθεί το χρέος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συγκεκριμένη θέση φάνηκε να είναι απόλυτα αποδεκτή από την αμερικανική πλευρά. Σημείωναν επίσης ότι όπως φάνηκε και στις δημόσιες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, ο Ομπάμα και η αμερικανική κυβέρνηση θα δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μην υπάρξουν “αχρείαστα εμπόδια” μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, που θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Τι σημαίνει όμως αχρείαστα εμπόδια και ποιος τα θέτει; Σε σχετικό ερώτημα οι ίδιες πηγές απαντούσαν ότι αχρείαστα είναι τα εμπόδια που προκύπτουν όταν υπάρχουν από οποιονδήποτε απαιτήσεις που υπερβαίνουν όσα έχουν ήδη υπογραφεί στη συμφωνία.

Φωτογράφιζαν έτσι το ΔΝΤ χωρίς βεβαίως να το κατονομάζουν ευθέως, ενώ έλεγαν ότι ο Τσίπρας δε ζητήθηκε να παρέμβει ο Ομπάμα στην Άνγκελα Μέρκελ για το χρέος, αν και έδειχναν ότι σαφώς περιμένουν ο Αμερικανός πρόεδρος να συζητήσει το θέμα μεθαύριο στο Βερολίνο.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές στάθηκαν επίσης ιδιαίτερα στο γεγονός ότι για πρώτη φορά όπως υπογράμμιζαν υπάρχει δήλωση από πλευράς ΗΠΑ ότι η λιτότητα στην Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχιστεί, ότι όσα μέτρα λιτότητας ήταν να ληφθούν έχουν ληφθεί και ότι τώρα πρέπει να γίνει συζήτηση για το χρέος.

Υπενθύμιζαν σχετικά ότι μέχρι τώρα η γραμμή των ΗΠΑ ήταν ότι βεβαίως πρέπει να ληφθούν μέτρα για το χρέος, αλλά και η Ελλάδα πρέπει “να κάνει τα μαθήματα της”, ενώ αυτή τη φορά δεν τέθηκε καθόλου θέμα επιπλέον μέτρων λιτότητας, αλλά ο Ομπάμα αναφέρθηκε μόνο σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πχ στην Παιδεία.

Και πάλι αυτό το μήνυμα αφορά το ΔΝΤ και το ενδεχόμενο ενός τέταρτου προγράμματος με επιπλέον μέτρα. Εξέλιξη που κατά τη γνώμη του Μαξίμου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον πολιτικό λόγο των ΗΠΑ, καθώς δεν μπαίνουν πια μαζί στην ατζέντα μέτρα και χρέος.

Καθώς όμως ψηλά στην ατζέντα Ομπάμα ήταν και το Κυπριακό, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι δνε υπήρξε καμία μορφή πίεσης σε ό,τι αφορά τη λύση. Υποστήριζαν ειδικότερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ήρθε για να πιέσει τον πρωθυπουργό για λύση, αλλά ότι συμφώνησαν και οι δύο πως πρέπει να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο κ.Τσίπρας έθεσε στον κ.Ομπάμα την ανάγκη για υλικοτεχνική βοήθεια στην Ελλάδα και υποστήριξη για το ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών και την επαφή μελών οικογενειών. Από την αμερικανική πλευρά υπήρξε κατανόηση και ακολούθησε η δήλωση Ομπάμα για βοήθεια στην Ελλάδα.

Μετά την one plus four συνάντηση, πραγματοποιήθηκαν οι διευρυμένες συνομιλίες, στις οποίες κυριάρχησαν τα ζητήματα επιχειρηματικής συνεργασίας και η στήριξη επενδυτικών πρωτοβουλιών από Ελληνοαμερικανούς αλλά και Αμερικανούς επιχειρηματίες.

Ο κ.Ομπάμα είχε και σύντομο διάλογο με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου για τις επενδύσεις, τις start up και την καινοτομία, καθώς και με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με θερμά λόγια για τη δουλειά που έχει γίνει στο προσφυγικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα