Το σημείο της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ που θύμισε ΠΑΣΟΚ των 80s

Το σημείο της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ που θύμισε ΠΑΣΟΚ των 80s
Συνεδρίση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020, στο Στάδιο Ξιφασκίας. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

H διαδικασία με την οποία εγκρίθηκαν οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα από το σώμα της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ άφησε πολλούς με μεγάλες απορίες.

Το περιστατικό που έλαβε χώρα στο κλείσιμο της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί και σε ανάλογη ανοιχτή συνεδρίαση του πανίσχυρου ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80 όταν ακόμα και η εκλογή του Προέδρου του Κινήματος γινόταν… δια βοής. 

Τη διαδικασία έκλεισε, όπως ήταν προγραμματισμένο, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας με μία ομιλία που κράτησε κάτι παραπάνω από 30 λεπτά. 

Προς το τέλος της ομιλίας του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στα υπόψη του σώματος της ΚΕΑ (Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης για τους μυημένους) τέσσερις προτάσεις που ήδη είχαν εγκριθεί από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. 

Αυτές, όπως ο ίδιος τις παρουσίασε, ήταν οι εξής: 

Πρώτον, η ΚΕΑ να υιοθετήσει την προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ του όρου «Προοδευτική Συμμαχία», ως απόφαση – πρόταση που θα επικυρωθεί βεβαίως στο 3ο Συνέδριό μας, που θέλουμε να είναι ένα Συνέδριο τομής και συνέχειας. Και η εισήγηση, που σχεδόν ομοφώνως εγκρίθηκε με μία διαφωνία, είναι ότι στο βαθμό που αυτή θα τύχει της έγκρισης ευρύτατης πλειοψηφίας σε αυτό εδώ το όργανο, να χρησιμοποιείται ήδη από την προσυνεδριακή περίοδο σε επίσημα λογότυπα –ίσως αυτό θα είναι πλεονασμός, γιατί αυτό συμβαίνει ούτως ή άλλως από τις εκλογές και μετά– αλλά και στις κάρτες μελών του κόμματος που θα εκδώσουμε το επόμενο διάστημα για να πάρουν μαζικά παλιά και νέα μέλη, στην καμπάνια που κάνουμε για την ανασυγκρότηση. 

Το δεύτερο σημείο είναι να εισηγηθούμε, να πάρουμε σήμερα απόφαση ότι το 3ο μας Συνέδριο να διεξαχθεί το φθινόπωρο. Και στα τέλη του καλοκαιριού -πανδημίας θέλοντος, να το σημειώσω αυτό, ανάλογα δηλαδή με την πορεία της πανδημίας-, στα τέλη του καλοκαιριού, σε μια επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, σε πρώτη φάση, να προσδιορίσουμε την ακριβή ημερομηνία. 

Το τρίτο σημείο αφορά την πρόταση η ΚΕΑ να εξουσιοδοτήσει το Πολιτικό Συμβούλιο για τη συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου. Το Πολιτικό Συμβούλιο να ορίσει τη σύνθεσή της, με απόφαση που θα ληφθεί κι αυτή προς το τέλος του καλοκαιριού, μόλις καθοριστεί ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής του Συνεδρίου. Διότι προφανώς, η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου συγκροτείται όταν είναι ορατό και το χρονικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. 

Και το τέταρτο σημείο αφορά στην εισήγηση να εγκρίνει η ΚΕΑ την επανεκκίνηση της καμπάνιάς μας για την εγγραφή νέων μελών τόσο στον iSYRIZA, όσο και δια ζώσης στις Οργανώσεις Μελών. Να εγκρίνει την απόφαση για έκδοση κάρτας μέλους για όλα τα μέλη, όπως είπα και πριν, αλλά και την εισήγηση για να ξεκινήσουμε όλο το επόμενο διάστημα, που περιλαμβάνει και τα μπάνια του λαού, τα οποία πρέπει πάντα να τα τιμούμε.

Προφανώς θα έπρεπε να ακολουθήσει μία ψηφοφορία οποιουδήποτε τύπου. Δια της ανάτασης των χειρών για παράδειγμα. Στην πραγματικότητα δεν ακολούθησε απολύτως τίποτα. Το προεδρείο κήρυξε τη λήξη της διαδικασίας και εν συνεχεία έγινε γνωστό ότι οι εισηγήσεις εγκρίθηκαν σχεδόν ομόφωνα, μ’ ένα μόνο λευκό. 

Πως προέκυψε όμως το λευκό αφού δεν ακολούθησε ψηφοφορία; Πολύ απλά, ένα από τα μέλη της ΚΕΑ έθεσε στο προεδρείο τους προβληματισμούς του και τόνισε ότι σε σχετική ψηφοφορία θα ψήφιζε λευκό. 

Μετά την κάπως άτσαλη κήρυξη του τέλους της διαδικασίας υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις από μέλη του σώματος  τα οποία επιχειρούσαν να καταδείξουν ότι δεν είναι δυνατόν το σώμα να εγκρίνει χωρίς να ψηφίσει. Τίποτα όμως δεν άλλαξε και η ιστορία γράφτηκε. Οι προτάσεις του προέδρου εγκρίθηκαν. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα