Τουρκία: Ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν επιθυμεί απαγόρευση του HDP

Τουρκία: Ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν επιθυμεί απαγόρευση του HDP
O ηγέτης του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί AP

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε αυτό που το ακροδεξιό κόμμα του σκέφτεται εδώ πολύ καιρό. Οτι πρέπει να εξαφανιστεί από το χάρτη το αριστερό, φιλοκουρδικό HDP.

Ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι θα πρέπει να απαγορευθεί το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το τρίτο μεγαλύτερο στην Τουρκία.

Ο Μπαχτσελί επικρίνει σφοδρά εδώ και καιρό το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HPD) και, όπως ο Ερντογάν, το κατηγορεί ότι έχει σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που εδώ και 36 χρόνια διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

“Το HDP πρέπει να κλείσει και να μην ξανανοίξει. Δεν θα πρέπει να επιδείξουμε καμία ανοχή σε οποιοδήποτε κόμμα έχει ως σύμβολο αναφοράς τον εθνοτικό αυτονομισμό και την τρομοκρατία”, σχολίασε ο Μπαχτσελί σε ανάρτησή του στο Twitter, ενώ επιτέθηκε στο HDP επειδή δεν υπέγραψε μια ανακοίνωση του κοινοβουλίου που καταδίκαζε την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας.

Τουρκικά δικαστήρια έχουν απαγορεύσει στο παρελθόν φιλοκουρδικά κόμματα με την κατηγορία ότι έχουν σχέσεις με τους αυτονομιστές αντάρτες, προκαλώντας αντιδράσεις από τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας. Όμως αλλαγές που έχουν γίνει έκτοτε, τις οποίες υποστήριξε και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, έχουν καταστήσει πιο δύσκολη την απαγόρευση κομμάτων.

Ο Μπαχτσελί, το κόμμα του οποίου είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο και τα σχόλια του οποίου στο παρελθόν έχουν επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική, πρότεινε να υπάρξουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, στη νομοθεσία που διέπει τα πολιτικά κόμματα ή ακόμη και στον ποινικό κώδικα, αν είναι απαραίτητο.

“Η μάχη ενάντια στα δηλητηριώδη ζιζάνια είναι μια υπέροχη υπηρεσία προς την εθνική αξιοπρέπεια. Η μάχη με τον αυτονομισμό αποτελεί μια έντιμη στήριξη στην ανεξαρτησία μας”, τόνισε.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα