Τουρκολιβυκό: Διπλωματικό μέτωπο κατόπιν εορτής – Τον ΟΗΕ ενημέρωσε η Ελλάδα

Διαβάζεται σε 3'
Τουρκολιβυκό: Διπλωματικό μέτωπο κατόπιν εορτής – Τον ΟΗΕ ενημέρωσε η Ελλάδα
AP Photo/Yuki Iwamura

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενημέρωσε η χώρα μας για την έγκριση της συμφωνίας με Τουρκία από τη Βουλή της Λιβύης. Καταδικάζουν το τουρκολιβυκό ΕΕ, Αίγυπτος, Ισραήλ.

Διπλωματικό μέτωπο στήνει η Αθήνα απέναντι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, κατόπιν της κύρωσης από τη Βουλή της Λιβύης, τρέχοντας να προλάβει τις συνέπειες.

Στο πλαίσιο αυτό και κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Πρέσβης Αγλαΐα Μπαλτά, ενημέρωσε προ ολίγου το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο κλειστών διαβουλεύσεων και υπό το λήμμα «Λοιπά Θέματα» (AOB), για την πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης περί έγκρισης του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ενέχει για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ΕΕ εν τω μεταξύ πήρε εξαρχής ξεκάθαρη στάση υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου, καταδικάζοντας την κύρωση και επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης για τον καθορισμό ΑΟΖ είναι ανυπόστατη νομικά.

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, μετά από τοποθέτηση της ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ελίζας Βόζενμπεργκ.

Η ευρωπαϊκή αντίδραση όμως που στην Αθήνα αξιολογούν ως πιο σημαντική είναι η ανακοίνωση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Κάγια Κάλλας, που καταδικάζει την κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, καθώς στη δήλωση αυτή συμφώνησαν και τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης.

Η κ.Κάλλας νωρίτερα έθεσε το ζήτημα του τουρκολιβυκού μνημονίου στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, κατά τη συνάντηση τους, σημειώνοντας ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών της ΕΕ.

Την απόφαση της Βουλής της Λιβύης καταδίκασαν επίσης η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Ειδικότερα το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ καταγγέλει προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Αιγύπτου στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της, τονίζοντας ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα. Ενώ το Ισραήλ κατηγορεί την Τουρκία ότι “εργάζεται για την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Μεσογείου”.

Το αυτί της Άγκυρας πάντως δεν ιδρώνει. Ο κ.Φιντάν σχολίασε χαρακτηριστικά ότι κάποιες χώρες αντιδρούν, αλλά επέμεινε ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη για ΑΟΖ είναι νόμιμο και ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν συζητά την εφαρμογή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα