Αμερικανός αξιωματούχος: “Δεν μπλοφάρουμε με τους Τούρκους”

Αμερικανός αξιωματούχος: “Δεν μπλοφάρουμε με τους Τούρκους”
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος Eurokinissi

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τι είπε ανώτερο στέλεχος των ΗΠΑ στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον για τους S-400 και τα F-35. Στο καλύτερο σημείο τους οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με την κυβέρνηση Τσίπρα να "κεφαλαιοποιεί" τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν προχωρούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, σύμφωνα με την έκθεση Λουτ.

Η Ουάσινγκτον φέρεται αποφασισμένη να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στην Άγκυρα εφόσον η Τουρκία αγοράσει τελικά τους ρώσικους πυραύλους S-400 και ενώ σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν συναντάται στη Μόσχα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Οι Τούρκοι νομίζουν ότι μπλοφάρουμε για τους S400, αλλά θα διαπιστώσουν ότι δεν μπλοφάρουμε» είπε χαρακτηριστικά ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, για τα 70χρονα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η κυβέρνηση Τραμπ, μάλιστα, δεν απειλεί απλώς με μη πώληση των F35 στην Τουρκία, αλλά όπως τόνισαν αμερικανικοί παράγοντες σε Έλληνες αξιωματούχους, σε περίπτωση αγοράς των S-400 οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποκλείσουν την Άγκυρα από την παραγωγή των F35, όπου συμμετέχουν σήμερα τουρκικές βιομηχανίες.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις σοβαρές αντιθέσεις και μία ενδεχόμενη σύγκρουση Ουάσινγκτον- Άγκυρας, η εξέλιξη της οποίας θα επηρεάσει συνολικά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Σε περίπτωση, πάντως, που η κυβέρνηση Τραμπ δεν πωλήσει τα F35 στην Τουρκία, η Αθήνα, με τις δηλώσεις του υπουργού Ευάγγελου Αποστολάκη, έβαλε υποθήκη για την αγορά των συγκεκριμένων αεροσκαφών, αν και σε καμιά περίπτωση –λόγω κόστους- δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο στο προσεχές μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρη Παρασκευόπουλου στην Άγκυρα, στις 12 Απριλίου και οι συζητήσεις τόσο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όσο και για το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες του Νews 24/7, Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αττάλεια, είχαν συμφωνήσει η τουρκική πλευρά να παρουσιάσει τις προτάσεις της για το καθεστώς που θα αντικαταστήσει τις εγγυήσεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τις ίδιες –διασταυρωμένες- πληροφορίες, οι συζητήσεις για το Κυπριακό δεν πρόκειται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η Έκθεση της ειδικής συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ που θα παραδοθεί στον Αντόνιο Γκουτέρες στις 13 Απριλίου καταγράφει ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η Αθήνα, όμως, ελπίζει ότι το θέμα δεν θα μπει στο ψυγείο το επόμενο διάστημα, καθώς η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκουν να βάλουν στο τραπέζι του διαλόγου και διχοτομικές λύσεις εφόσον δεν προχωρεί η λύση στην κατεύθυνση των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, πάντως, κατά κοινή ομολογία, βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των πολλών τελευταίων ετών, με την Αθήνα να επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει στην περιοχή και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα