Τρεις πρωτοβουλίες και 13 καταγγελίες

Τρεις πρωτοβουλίες και 13 καταγγελίες
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα της Δικαιοσύνης. Την πρωτοβουλία για τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών είχε αναλάβει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ.(Eurokinissi- ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά στη Δικαιοσύνη και ανακοίνωσε κινήσεις κατά της διαφθοράς, ερχόμενος σε μετωπική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

“Θα χάσετε το μέτρημα” απείλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος κυρίως στη Νέα Δημοκρατία κατά την πρωτολογία του στην προ ημερησίας, απαριθμώντας συνολικά 13 περιπτώσεις παρέμβασης της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου στη Δικαιοσύνη, για τις οποίες κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απολογηθεί, ενώ ανακοίνωσε και τρεις πρωτοβουλίες κατά της διαφθοράς.

Ειδικότερα ο κ.Τσίπρας κατήγγειλε ότι:

1)Με το νόμο 4024/2011 νομιμοποιήθηκαν μισθολογικές υπερβάσεις ύψους 30 εκ ευρώ στον ΟΣΚ και τερματίστηκαν όλες οι διώξεις.

2)Με τους νόμους 4071/2012 και 4170/2013 διαγράφηκαν τα χρέη δημοτικών επιχειρήσεων και στη συνέχεια απαλλάχθηκαν οι διοικήσεις των δημοτικών επιχειρήσεων και κάθε συμβεβλημένος ιδιώτης.

3)Με το νόμο 4255/2014 έπαυσαν όλες οι ποινικές διώξεις για τη διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ.

4)Με το νόμο 4139/2013 ορίζεται ότι δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης. Η διάταξη καταργήθηκε λίγο αργότερα.

5)Με το νόμο 4046/2012 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος για το PSI.

6)Με το νόμο 4141/2013 ανεστάλησαν οι ποινικές διώξεις στις διοικήσεις εταιρειών του Δημοσίου που ιδιωτικοποιούνται στο πλαίσιο του μνημονίου.

7)Με τον νόμο 4224/2013 απαλλάσσονται τα μέλη του ΔΣ της ΛΑΡΚΟ από κάθε ευθύνη για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

8)Με το άρθρο 19 του ίδιου νόμου σταμάτησαν  οι ποινικές διώξεις για τα διοικητικά συμβούλια των αγροτικών συνεταιρισμών.

9)Ανεστάλησαν διώξεις

10)Με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά Χαράλαμπου Αθανασίου άλλαξε το καλοκαίρι του 2014 το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα, βάσει του οποίου ήταν υπόδικοι στελέχη επιχειρήσεων και ΜΚΟ που λάμβαναν χρηματοδοτήσεις από το ελληνικό Δημόσιο. Η τροπολογία κατατέθηκε στις 6 Μαίου 2014 και αφού ψηφίστηκε και ίσχυσε για μερικές μέρες αποσύρθηκε με το επιχείρημα ότι κατέβηκε από λάθος. Η ύπαρξη όμως του νόμου για μερικές μέρες, έδινε τη δυνατότητα στους υπόδικους για τα αδικήματα, να ζητήσουν να δικαστούν με αυτόν.

11)Με το νόμο 4146/2013 και το άρθρο 78, στο οποίο ορίζεται ότι απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη για απιστία πρόεδροι, μέλη ΔΣ και στελέχη τραπεζών για σύναψη δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ.

12)Με νυχτερινή τροπολογία νομιμοποιήθηκαν τριγωνικές συναλλαγές μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας.

13)Έλεγχος στη διαδικασία εκλογής προέδρων Πρωτοδικείων. Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι η χειρότερη όλων, διότι δεν αποσκοπούσε στη διευθέτηση κάποιας υπόθεσης ή στην αμνήστευση κάποιου προσώπου, αλλά στον έλεγχο των εκλογών για τους Προϊσταμένους στα Δικαστήρια. “Μερικές μέρες πριν τις εκλογές άλλαξε το εκλογικό σύστημα για να ευνοήσει τους εκλεκτούς του. «Η αιφνιδιαστική τροποποίηση του νόμου δημιουργεί πλείστα ερωτηματικά», κατήγγειλε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που μιλά για εξυπηρέτηση συγκεκριμένου υποψηφίου. Ποια σκοπιμότητα ευνοήθηκε; Αυτό το γνωρίζουν όσοι βρίσκονται στο Εφετείο, ακόμη και αν αγαπημένη τους ομάδα δεν είναι ο Παναθηναϊκός”, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Τσιπρας ανακοίνωσε επίσης τις εξής τρεις πρωτοβουλίες:

1)Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Η Επιτροπή θα βγάλει πόρισμα μέσα σε δύο μήνες, όχι του «Αγίου Ποτέ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

2) Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με αίτημα να εξεταστούν όλες οι δικογραφίες που εχουν έρθει στη Βουλή και αφορούν πολιτικά πρόσωπα.

3) Επιτροπή επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Siemens

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα