Τροπολογία για τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ. Τζανακόπουλος: “Σκάνδαλο. Τινάξατε στον αέρα τη λειτουργία της”

Τροπολογία για τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ. Τζανακόπουλος: “Σκάνδαλο. Τινάξατε στον αέρα τη λειτουργία της”
Ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή, σχετικά με τροπολογία που έφερε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με την οποία αλλάζει τα απαραίτητα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα που πρέπει να έχει ο διοικητής της ΕΥΠ.

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις άδειες οδήγησης, η συζήτηση του οποίου διεξάγεται σήμερα με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε για τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, αλλά και για ρυθμίσεις που αφορούν θέματα άλλων υπουργείων, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα να κάνουν λόγο για απαράδεκτη αντικοινοβουλευτική πρακτική της νέας κυβέρνησης.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος απευθυνόμενος στο Προεδρείο της Βουλής και στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε σε τροπολογία του υπ. Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για τον ορισμό της επιλογής δημόσιου φορέα.

“Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προτίθεται να φέρει μία τροπολογία, ίσως να γνωρίζετε το περιεχόμενό της ίσως όχι”, είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

“Σε κάθε περίπτωση, εγώ θέλω να προειδοποιήσω την κυβέρνηση. Αν σκοπεύει να αλλάξει αναδρομικά όρους και προϋποθέσεις για τον ορισμό της επιλογής δημόσιου φορέα, έτσι ώστε να καλύψει παρανομία, η οποία έχει το προηγούμενο διάστημα επισημανθεί από την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, να μην τολμήσει να το κάνει”, αναφερόμενος στην υπόθεση με τους τίτλους σπουδών του νέου Διοικητή της ΕΥΠ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Γκόκας, έκανε λόγο για αντιγραφή από τη ΝΔ των πρακτικών της προηγούμενης κυβέρνησης τις οποίες ως αντιπολίτευση κατήγγειλε.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, έκανε λόγο για αυταρχικές λογικές.

Λίγα λεπτά μετά την αναφορά του κ. Τζανακόπουλου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε τροπολογία για την ΕΥΠ που αλλάζει τα απαραίτητα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα που πρέπει να έχει ο διοικητής της υπηρεσίας.

Ο κ. Τζανακόπουλος επανήλθε, μετά την κατάθεση της τροπολογίας, κάνοντας λόγο για “πρωτοφανές σκάνδαλο” και “λαθροχειρία”, αλλά και για εξευτελιστική διαδικασία, με την αναδρομική νομιμοποίηση του νέου διοικητή της ΕΥΠ.

“Σας το είχαμε επισημάνει κύριοι υπουργοί από την πρώτη στιγμή ότι ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ χωρίς να κατέχει τους απαραίτητους από το νόμο τίτλους είναι παράνομος. Και με την τροπολογία την οποία φέρνεται εσείς σήμερα εδώ παραδέχεστε ότι τινάξατε στον αέρα τη λειτουργία της ΕΥΠ από την ημέρα του διορισμού του εν λόγω κυρίου μέχρι και σήμερα και ενδεχομένως και στο μέλλον. Διότι η συνταγματικότητα της τροπολογίας αυτής επίσης θα κριθεί και επιφυλασσόμαστε νομικά. Είναι ντροπή, είναι αίσχος, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε σ ’αυτήν την αίθουσα εδώ όταν προκλήθηκε από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν ο διοικητής της ΕΥΠ έχει τους απαιτούμενους τίτλους σπουδών για να διοριστεί είχε απαντήσει ότι τους κατέχει και ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία αλλαγή του νόμου για να μπορέσει να νομιμοποιήσει αναδρομικά την απαράδεκτη αυτή επιλογή. Είστε βαρύτατα εκτεθειμένοι, είστε βαρύτατα υπεύθυνοι για όλα όσα έχετε προκαλέσει αυτόν τον ένα μήνα και για όσα πρόκειται να προκληθούν στην ΕΥΠ. Εμείς σας είχαμε πει από την αρχή ότι δεν έχουμε καμία διάθεση να κάνουμε τα ζητήματα της ασφάλειας της χώρας κεντρικό αντιπολιτευτικό ζήτημα αλλά αυτού του τύπου οι λαθροχειρίες, αυτού του τύπου οι παραβιάσεις του νόμου, αυτού του τύπου οι εξαναγκαστικές επιλογές που κάνετε” είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε:

“Αναρωτιέμαι εδώ, ποιος σας αναγκάζει κύριε Γεραπετρίτη να εξευτελιστείτε κατά τον τρόπο αυτό την ΕΥΠ, νομιμοποιώντας αναδρομικά έναν κύριο ως διοικητή της ΕΥΠ και να μην κάνετε μια άλλη επιλογή, η οποία θα μπορούσε να ικανοποιεί τα κριτήρια του νόμου; Γιατί εξευτελίζετε κατά τον τρόπο αυτό και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αλλά πολύ περισσότερο την Ελληνική Κυβέρνηση στα μάτια του συνόλου της διεθνούς κοινότητας; Είστε υπεύθυνος και οφείλετε άμεσα να αποσύρετε αυτήν την τροπολογία, όχι για να μην εξευτελιστείτε εσείς ως κυβέρνηση κι εσείς ως υπουργός κύριε Γεραπετρίτη αλλά για να μην εξευτελίζετε τη χώρα διεθνώς κατά τον τρόπο αυτό”.

Η τροπολογία

https://www.news247.gr/download/1859//661000/tzanakopoulos.pdf

Υπενθυμίζεται ότι ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, είχε καταθέσει χθες επίκαιρη ερώτηση για το ίδιο θέμα ρωτώντας τον πρωθυπουργό τα εξής:

1. Θα δώσετε στη δημοσιότητα τους τίτλους σπουδών του νέου Διοικητή της ΕΥΠ καθώς και τις πράξεις αναγνώρισής τους από το ΔΟΑΤΑΠ ή έχετε ήδη προχωρήσει από αρχές Αυγούστου σε έναν εν γνώσει σας παράνομο διορισμό;

2. Εξακολουθεί να ισχύει η προσωπική, ρητή σας δέσμευση προς τη Βουλή των Ελλήνων ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξετε την ισχύουσα νομοθεσία σύμφωνα με την οποία ήταν και παραμένει δική σας νομική υποχρέωση να διασφαλίσετε ότι ο Διοικητής της ΕΥΠ είναι κάτοχος αναγνωρισμένου από το ΔΟΑΤΑΠ Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα