Τσακαλώτος: Αξιοποιούμε, δεν ξεπουλάμε

Τσακαλώτος: Αξιοποιούμε, δεν ξεπουλάμε
Discussion regarding the priorities actions, at the plenary hall of the Greek parliament, on September 27, 2016 / , , 27 2016. SOOC

Στον απόηχο της παρολίγον ανταρσίας για την ένταξη ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο, ο υπουργός Οικονομικών πέρασε στην αντεπίθεση κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου

“Πιστεύουμε σε δημόσιες επιχειρήσεις που λειτουργούν ελεύθερα δεν είναι εξαρτημένες από τα υπουργεία , τα ρουσφέτια και αποδίδουν στην οικονομία Η ρευστοποίηση του αναφέρει το νομοσχέδιο για το υπερταμείο τονίζει ότι θα γίνεται είτε με ιδιωτικοποίηση είτε με άλλα μέσα . Εμείς θα αναζητήσουμε αυτά τα άλλα μέσα”.

Με τα λόγια αυτά μιλώντας πριν λίγο στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ.Ευκλείδης Τσακαλώτος, πέρασε στην αντεπίθεση σε όλες τις κατηγορίες περί ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησης ή «ξεπουλήματος» ΔΕΚΟ όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ που εξαπολύουν από το πρωί σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δις ευρώ.

Απαντώντας μάλιστα στον Βουλευτή της ΝΔ κ.Νίκο Δένδια ο οποίο επέμεινε ότι όλη η περιουσία του δημοσίου περνά στο υπερταμείου με στόχο την ιδιωτικοποίηση είπε « Εσείς για ποιες από τις εταιρίες που περνούν στο ταμείο δεσμεύεστε ότι δεν θα αποκρατικοποιήσετε ;»»

Στην τοποθέτηση του είχε την ευκαιρία να εξηγήσει τον ρόλο της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών και το καθεστώς των δημοσίων επιχειρήσεων που θα περάσουν στην συγκεκριμένη εταιρία η οποία θα αποτελεί το τμήμα του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων .

Όπως είπε στην εταιρία δεν θα μεταβιβάζονται οι μετοχές αλλά μόνο μέρος της διαχείρισης των εταιριών που περιγράφονται στο νομοσχέδιο και σημείωσε ότι οι έξι ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ , ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, Εταιρία Δημοσίων Υποδομών, την ΕΛΒΟ και την Αττικό Μετρό). Τόνισε παράλληλα ότι οι εταιρίες θα παραμείνουν υπό την εποπτεία των αρμόδιων υπουργείων

«Το νομοσχέδιο προβλέπει μεν την ρευστοποίηση ή με ιδιωτικοποίηση ή με άλλα μέσα . Εμείς δεσμευτήκαμε ότι οι εταιρίες αυτές δεν θα ιδιωτικοποιηθούν άρα θα χρησιμοποιήσουμε με άλλα μέσα» είπε ο υπουργός και ανέφερε την επαγγελματική αξιοποίηση των ολυμπιακών υποδομών με στόχο την προσέλκυση αθλητών από όλο τον κόσμο.

Ο υπουργός απάντησε και στις κατηγορίες που ήρθαν κυρίως από την ΝΔ για τις καθυστερήσεις του προγράμματος και την απειλή αναβολής της καταβολής της δόσης των 2,8 δις ευρώ .

«Δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένετε ότι το πρόγραμμα είναι στο αέρα» είπε ο κ. Τσακαλώτος. “Είχαμε υποσχεθεί ότι τα προαπαιτούμενα θα είχαν τελειώσει μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου. Το νομοσχέδιο είναι εδώ και έχουμε 1,5 ημέρα καθυστέρηση. Μιλάτε για κατάρρευση των εσόδων και έχουμε υπέρβαση 300 εκ ευρώ ενώ θα έπρεπε να έχουν υστέρηση λόγω της μεταφοράς της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα